Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Voland LE Mat Matej CelarVoland Le Mat zanimljiv je projekt kojeg ćemo imati priliku gledati prije Irene Žilić u Lisinskom, 20.5. Ususret koncertu porazgovarali smo s Momirom Oljačom.

Nakon šest godina stanke, ponovo ste na sceni. Kakav je osjećaj? Je li se što promijenilo?
Osjećam se kao Isus nakon uskrsnuća. Ili kao Luka Nižetić, što je ustvari isto. Poletno i rasterećeno. Narasla mi je brada pa sad prštim od seksipila. Kupio sam i sunčane naočale na trešnjevačkom placu. Gdje god se ukažem izmamljujem osmijehe, dijelim blagoslove, kapne i pokoja suzica radosnica. Čarobno.

"Novo krzno, stari Weltschmertz" - što se točno krije iza ovog opisa?
Dobro je što si me podsjetila da osvježim taj status. To je staro. Prije uskrsnuća, sav teret i svu bol ovog svijeta nosio sam na svojim krhkim plećima. Vjerojatno sam zato i umro. Da bih uspješno uskrsnuo morao sam transcendirati taj romantičarski sentiment, obrisati wertherovske suzice i pomiriti se s činjenicom da je Bog zločest.

Nakon debitantskog albuma, je li i novi album u pripremi?
Polako, još nismo završili promotivnu turneju Faustopojki. Čemu žurba?

Što vas inspirira, kako nastaju vaše pjesme?
Prvo sam pokušao raditi plagijate kao što to čine Pipsi, Let 3 i Psihomodo Pop, ali nije me išlo. Pa sam pokušao kupiti pjesme na dark webu, kao što to vjerojatno čini Urban jer tako zvuči, ali nisam se snalazio u tim opskurnim cyber-labirintima, niti sam znao kako se koriste bitcoini. Na koncu sam bio prisiljen napisati vlastite pjesme. Donedavno me inspirirala nesretna zaljubljenost, sad me više ništa ne inspirira.

Koju vam je pjesmu najdraže izvoditi uživo? Zašto?
Najviše uživam izvodeći najnovije pjesme jer publika uglavnom razgovara dok ih izvodim pa tada ustvari pjevam sam sebi, a to onda bude vrlo intiman susret izvođača i slušatelja, najintimniji koji može biti.

Uskoro svirate u Lisinskom s Irenom Žilić. Što možemo očekivati od koncerta?
Za Lisinski sam pripremio najtužnije pjesme koje imam na repertoaru. Čak sam jednu i napisao specijalno za tu prigodu i vjerujem da ću njome uspjeti dotući i one emocionalno najstabilnije. Velika mi je želja da u tome uspijem.