Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

MD2Mnogi Drugi je zanimljiv bend koji će u srijedu, 20. travnja nastupiti u Vintage Industrial Baru u sklopu programa Good Vibrations. Ususret koncertu porazgovarali smo s Martinom Mandirom i Filipom Kovačevićem koji su nam dali uvid u rad ovog zanimljivog benda.

Za početak bih zamolila da predstavite sebe i svoj bend čitateljima SoundGuardian portala.

MM: Mi smo Mnogi Drugi bend iz Zagreba, mada većina naših članova vuče korijenje iz južnijih krajeva. Ne volimo se trpati u žanrovske ladice, ali kad bi morali – i dalje bi to pokušali izbjeći.
Akustični ste rock bend. Što vas je nagnalo da radite samo akustične stvari?
MM: Čar akustike je taj da nismo sputani i da možemo svirati po šumama, krovovima, rijekama... Svaki trenutak je iskoristiv, povede melodija i svi smo uključeni. A na koncertima su tu pedale koje dopelaju žešći zvuk kad je potrebno.

Već ste deset godina na sceni, s obzirom na očekivano na početku karijere i postignuto, jeste li zadovoljni cjelokupnom situacijom?
MM: Pa nismo baš deset godina na sceni, u ovoj proširenoj postavi postojimo niti pola godine. Mada većina stvari koje sviramo datira unazad deset i više godina. Prvi koncert ove svježe postave Mnogih Drugih zbio se u Mediki 2013. godine, dok smo, prije toga, postojali pod nekim drugim imenima. Ttada smo od te scene vidjeli samo S, pa se to ne računa.
FK: Mnogi drugi su svirali u mnogo drugih bendova i to zapravo i čini Mnoge Druge – dosadašne iskustvo i pjesme koje su opstale svo ovo vrijeme. Svi u našim počecima nismo ništa očekivali već smo samo uživali u raznim svirkama i druženju, tako da nas trenutna situacija s bendom čini zadovoljnima.

Prošle ste godine imali priliku nastupiti i na INmusic festivalu. Kakvi su dojmovi?
MM: Bilo je fakat jebeno! Makar nismo imali tonsku radi kišnog prokletstva INmusica, koncert je na kraju ispao sjajan. Ton majstori su fantastično odradili svoj posao, a činjenica da smo se poslije družili s EODM je samo dodao šlag na tortu.

Mnogi drugi 2Što vas inspirira? Kako nastaju vaše pjesme?
MM: Što nas inspirira? Najčešće inspiracija :). Potom priroda i društvo, knjige i glazba. Proces stvaranja novih stvari je raznolik: ili glazba inspirira tekst ili nastane tekst pa radimo na glazbi. Energija je tu najbitnija, i, ako se ona pokaže kao dobra, ostalo sve sjeda na mjesto. Ponekad napravimo djeličak pjesme i stavimo ga na stranu da se krčka; odleži tako godinu dvije, pa se odjednom stvar u probu, dvije praktički sama sebe napravi i završi.

Što možemo očekivati od vas u budućnosti?
MM: Nemojte ništa očekivati pa ćete se možda i iznenaditi :). U planu nam je odsvirati još mnogo koncerata, proputovati malo i naći malo vremena za bendbilding, roštiljanje i kupanje.
FK: Unazad godinu-dvije skompali smo se s par bendova, svirali s njima i nekako se među sobom podržavamo. To je i jedan od razloga zašto se bavimo glazbom – lijepo je upoznati ljude koji doživljavaju i furaju svoju viziju glazbe na svoj, drugačiji način, a da ste istovremeno toliko blizu i slični. Namjeravamo nastaviti dalje u istom ritmu, u istom tonu, zabaviti se i guštati. Da je našoj publici upola dobro kao i nama, puno smo napravili.

Uskoro nastupate u Vintage Industrial Baru u sklopu programa Good Vibrations. Pripremate li nešto posebno?
FK: Ovo će nam biti peti nastup u Vintageu u zadnjih dvije godine, tako da se veselimo ponovnom susretu. Good Vibrations i dečki drže možda najkvalitetniji glazbeni program u gradu i uvijek nam je drago tamo svirati.
Što se iznenađenja tiče, upravo uvježbavamo stvar koju smo iščupali iz naftalina i odjenuli je u brass ruho, a imamo i nekaj mercha. Sve u svemu, namjeravamo ponoviti nedavnu Tvornicu s Drvoredom i probati biti još bolji.