Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Side ProjectSide Project novi je bend na domaćoj sceni. Predstavili su se odličnim nastupom na INmusic festivalu ove godine, a sada je došlo vrijeme za samostalni koncert u Tvornici kulture, 5. prosinca, koji je bio i povod našeg razgovora.

Za početak zamolila bih Vas da predstavite sebe i svoj bend čitateljima SoundGuardian portala.
Side Project je mladi zagrebački duo. Postojimo od 2012., iza sebe imamo niz koncerata, što u Zagrebu, što u ostatku Hrvatske. Nedavno smo izdali album prvijenac koji je dobio odlične kritike hrvatskih glazbenih portala i publike, a trenutno radimo na sljedećem albumu.

Kako je nastao bend? Odakle ime „Side Project“?
Slučajno smo jednom prilikom zajedno pjevali i otkrili koliko dobro nam se glasovi slažu. Luka je u to vrijeme imao svoj bend pa je tada Side Project bilo prikladno. Ali sada nam je to ipak glavni projekt, a dogodilo se da dio Lukinog bivšeg benda sada svira s nama.

U vašem opisu stoji da ste „electro graveyard pop“ bend. Koji su vam bendovi inspiracija za zvuk?
Slušamo jako puno elektronike, najviše smo inspirirani britanskom i skandinavskom underground scenom. Inspiraciju vučemo od umjetnika poput Jamesa Blakea, Jamiea xx, FKA Twigs, IAMX i ostalih. Od skandinavaca, jako volimo projekt švedske glazbenice Jonne Lee, iamamiwhoami, a volimo se usporediti i s danskim Rangleklods, oni su također duo i rade vrlo sličnu glazbu.
Nedavno ste objavili debitantski album. Kako biste ga opisali svojim riječima?
Tečan je. Smatramo da jako dobro funkcionira kao cjelina, ima svoj tok. Također mislimo da se u svakoj pjesmi vidi koliko glazbeno napredujemo s vremenom.

Koju biste pjesmu s albuma istaknuli kao najbolju? Zašto?
Teško nam se dogovoriti koja nam je pjesma najbolja. Svaka ima neke dobre karakteristike, recimo "Things Which No One Else Should Know About" i "Unif"y imaju taj pop prizvuk i s razlogom su naše najslušanije pjesme. Tu je također i "Memories", pjesma koja nam je bila svojevrsna prekretnica što se tiče načina na koji radimo glazbu. Voljeli bismo izdvojiti i "Empathy" koja je nama osobno dugo bila favorit, a tekst ima neku težinu koja nama puno znači.

Što vas inspirira? Kao nastaje jedna vaša pjesma?
U 99% slučajeva prvo nastaje glazba. Tekst nastaje cijelo vrijeme, neovisno o glazbi koju radimo, ali najčešće tekst slažemo i prilagođavamo instrumentalu kojeg smo napravili. Uvijek glazba nekako dolazi prva, a tekst se piše ovisno o ugođaju glazbe. Volimo pisati tekstove i smatramo da su dobri, ali više uživamo u radu glazbe. Nekako se uvijek dogodi da imamo višak instrumentala, a manjak teksta, no sve se na kraju nekako posloži.

Za kraj, što publika može očekivati od vašeg nastupa u Tvornici kulture?
Ovo nam je najveći samostalni koncert do sada. Uveli smo neke promjene, sada imamo tri nova člana za nastupe uživo, Karlo Kurtalj i Filip Borovec (Dram Adams, a zar je to važno, Nikola Marjanović), i Luka Šipetić (Nikol, Luka i Vedran). Dugo smo se pripremali za ovaj nastup i mislimo da će zvučati super. Svi zajedno imamo odličnu vibru i mislim da će se ljudi oduševiti. Izvest ćemo album u cijelosti i nešto novog materijala. Nadamo se da će vas doći što više!