Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

MarkizMarkiz su nedavno objavili prvi singl s novom pjevačicom Nikolinom Fistrić, koji smo razgovorom pobliže htjeli upoznati i predstaviti publici. Novi album je tek u začecima, a što nas od Markiza očekuje u skoroj budućnosti, pročitajte u nastavku.

Kako bi svojim riječima opisala novi singl?

Andrej je glavni „krivac“ i za glazbu i za tekst. „Koga se bojiš“ ljubavne je tematike i govori o dilemama i pitanju koje smo si sigurno sami sebi barem jednom postavili i već je donekle sadržano i u samom nazivu: "Dobro, a zašto ti mene nećeš?" Mislim da se svatko može pronaći u tekstu i svima nam je dobro znan taj scenarij i osjećaj upakiran u mračnjikavu a i istovremeno lepršavu melodiju i atmosferu.

Pretpostavljam da je singl najava novog albuma. Imate li već gotove materijale? Kako će album zvučati?
Trenutno nam planovi ne obuhvaćaju sam album već se koncentriramo na sljedećih nekoliko singlova od kojih jedan bi trebao biti objavljen na jesen. O albumu ćemo nešto više moći razgovarati početkom sljedeće godine.

Odabrana si među sto i pedeset kandidatkinja. Što misliš, što te razlikuje od ostalih i čini boljom da su odabrali upravo tebe?
Da, konkurencija je bila velika i ta činjenica dala je sigurno dodatan poticaj. Mislim da je kod dečkiju iz banda prevagnulo to što dijelimo slične poglede na glazbu i obaveze koje donosi bavljenje ovakvom vrstom posla, kao i moje glazbeno iskustvo.

Inače radiš kao učiteljica. Kako usklađuješ obaveze u bendu i stalni posao?
Zasad se prilično uspješno nosim s novom ulogom, sve je stvar organizacije. Ima dana kada je nešto teže izaći sa svim obavezama na kraj, ali tada uvijek uskaču dragi ljudi, prijatelji, obitelj pa se opet vratim u sedlo i nastavim dalje.

Je li moguće danas živjeti samo od glazbe, ako radiš u bendu kalibra kao što je Markiz?
Drago mi je što pop-rock ovog tipa sve više ulazi u svojevrstan mainstream i kod nas pa sam uvjerena da budućnost donosi i veće mogućnosti. Samo od glazbe zasad ne bih mogla plaćati račune, ali sretna sam jer se bavim poslom koji je kreativan i dinamičan i često ima doticaje s glazbom pa ne doživljavam to kao neki minus.

MarkizOvaj je bend već dosta dugo na sceni, kako je proteklo uhodavanje u cijelu priču?
Uhodavanje je proteklo opušteno i prilično bezbolno, odmah smo kliknuli i na probama je, iako se ozbiljno radi, uvijek prisutna doza zezancije i dobra atmosfera. Sam proces još uvijek traje, a dečki ga dodatno olakšavaju svojom pozitivom.

Koja ti je najdraža Markizova pjesma?
Nekako mi je najviše prirasla srcu „Ljubav“ s drugog albuma „Mikrofonija“. Razlog je prilično jednostavan: pjesma ima elemente bluesa, a postoji li bolja forma od njega za izraziti emociju pjevanjem?

Također si pjevala kao back vokal mnogim glazbenicima. Koji ti je ostao u posebnom sjećanju?
Da, zadnjih nekoliko godina nastupala sam većinom kao prateći vokal. Znam da je to vrlo diplomatski odgovor, ali je jedini pravi: teško mi je odabrati i izdvojiti samo jednog izvođača, sa svima je bilo prekrasnih koncerata, putovanja i druženja i taj period glazbenog puta ostavlja mnogo lijepih uspomena.

Jesi li već odradila koji nastup uživo s Markizom?
Odradila sam nekoliko radijskih gostovanja gdje smo izvodili akustične verzije pjesama. One „na struju“ očekuju se u 6. mjesecu u sklopu Karlovačko Rockoff turneje gdje ćemo posjetiti nekoliko gradova.

Za kraj, imaš li kakvu poruku za sve stare i nove fanove Markiza?
Svi se mogu nadati novim odličnim pjesmama a posebno se veselimo druženjima na idućim svirkama! Za nove fanove imam posebnu poruku: preslušajte i „Savršeni svijet“ i „Mikrofoniju“, Markiz je bend s puno sjajnih i neistraženih pjesama!