Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

the kandinsky effect

Prije nekoliko dana imao sam priliku razmijeniti koju riječ telefonski s frontmenom jazz fusion skupine „The Kandinsky Effect“ koja stiže u Zagreb drugi put u sklopu programa „Zavod Za Eksperimentalni Zvuk“. Warren Walker i njegova družina stacionirana u New Yorku i Parizu, nedavno je izdala drugi studijski album „Somnambulist“, a što Warren misli o njemu, i o još nekim stvarima, pročitajte u redovima ispod.

Mislav: Reci mi nešto o novom albumu, ima čudno ime. Što uopće znači „Somnambulist“ ?
Warren: Haha, Somnambulist je mjesečar.

Mislav: Vidiš, zanimljivo mi je vas slušati. Na ovom i prošlom albumu, pošto nemate tekstove u pjesmama, sve nazivlje je vrlo nasumično i poprilično intelektualno, pa me zanima jeli birate imena bez nekog koncepta ili se imena pjesama na neki način povezuju sa samim skladbama?
Warren: Puno pjesama za ovaj album sam napisao jako kasno navečer. U onom periodu između noći i jutra kad više nisi ni siguran jesi li budan, pa od tamo ime „Somnambulist“. Što se tiče „Synesteshie“ naše prve ploče, to ime je referenca na neke radove Vasilyja Kandinskog. Čuješ neki zvuk, pa preko njega vidiš neku boju. Neke stvari jesu imenovane bez veze ili kao dio interne šale, ali u principu nikad nije posve nasumično.

Mislav: Ne izdajete ništa na vinilu. Zašto?
Warren: To je sve do diskografske kuće. Oni odlučuju u kojem formatu će izaći naš rad. Zbilja bi voljeli da imamo albume i na ploči, ali Cuneiform Records, za koji trenutno izdajemo, očito nema financijski isplativosti od tog formata. Teško je i sve to nositi haha.

Mislav: Niste baš običan band. Ne spadate u tu srednjostrujašku jazz scenu, ali opet niste ni dio nezavisnih jazz i rock scena, kao da padate negdje baš u sredinu. Niste baš pokriveni od strane tog cijelog establishmenta, i čudno bi mi bilo vidjeti vas na Primaveri ili Pitchforku, a opet, vaš zvuk itekako može tamo pripadati. Kako ti gledaš na to?
Warren: Baš razmišljamo u kojem smjeru ići. Riječ jazz plaši ljude nažalost, pokušavamo se udaljiti od toga, ali i dalje smo vrlo iskreni u svome stvaralaštvu i ići ćemo tim putem bez obzira na sve. Ne opterećuje nas cijela ta priča, ali bih lagao kad bih rekao da ne bi bilo fenomenalno svirati na Primaveri, ili dobiti recenziju na Pitchforku.

Mislav: Odlično si to sročio. Mislim da riječ jazz plaši mnogo ljudi.....
Warren: Nažalost da.

Mislav: Može li nabrojati recimo 5 albuma ili glazbenika koji bi svi slušatelji ovog intervjua morali preslušati?
Warren: U ovom žanru?
Happy Apple – Youth Oriented
Kneebody
The Bad Plus
The Claudia Quintet
The Cellar and Point

Mislav: Vidiš, od pet imena, samo znam za jedno (The Bad Plus) jer mislim da su bili u Zagrebu. Glazbe ima, ali ju je zbilja teško naći...
Warren: Istina, teško je doći do tih stvari. Mislim da bi se golemi broj ljudi „navukao“ na toliko odličnih glazbenika da imaju priliku preslušati njihov materijal. Moramo smisliti način kako skrenuti više medijske pažnje na sve one koji ju zaslužuju.

Mislav: Pola vremena provodiš u Nevadi, pola u Parizu. Osjećaš li da pjesme koje napišeš u Parizu zvuče drukčije od onih nastalih u SAD-u ? Koliko je taj geografski faktor bitan?
Warren: Ovaj album sam pisao na Kostariki. Živio sam u maloj kolibi na plaži dva mjeseca.

Mislav: Što te odvelo na Kostariku?
Warren: Obožavam surfati haha, ali sam htio na neki način i vidjeti na koji će način tišina utjecati na mene. Gradovi su super, ali konstantna buka itekako utječe na tebe. Ovako bih se budio, pio kavu, surfao, pa radio na glazbi, pa opet malo surfao i tako u krug.

Mislav: Eto, nadam se da smo svi nešto naučili iz ovog intervjua, svakako ću poslušati tvojih top 5. Vidimo se u KSET-u za par dana.
Warren: Nadam se da ćemo se svi dobro zabaviti , pa se vidimo tamo.

The Kandinsky Effect stiže u KSET  9.4, ulaznice je moguće nabaviti u pretprodaji u KSET-u i Dirty Old Shopu po cijeni od 45 kn, na ulazu karta će koštati 60 kn. Studenti uz predočenje važeće X-ice na ulazu kluba kartu mogu kupiti po cijeni od 30 kn, ove karte ne mogu se kupiti u pretprodaji. Ulaz se otvara u 20h.