Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Go No GoGo No Go bend je pod okriljem Geenger Recordsa, a svira indie rock. Njegova četiri člana itekako su aktivna u ostalim bendovima, tako da je ovo bio projekt na kojem su si dali oduška. No, to nikako nije značilo da bend neće biti često aktivan, njihov sljedeći koncert je u KSET-u gdje će 10. travnja zagrijati publiku za Artan Lili. Popričali smo s Zdravkom i Tomijem.

Za početak bih vas zamolila da predstavite bend čitateljima SoundGuardiana.

Z: Go No Go je 'ajmo reć' indie-rock grupa koja je od side-projekta prerasla u nešto puno veće i ozbiljnij, te je na pragu trećeg, ovog puta dugosvirajućeg izdanja. Inicijalno smo krenuli kao side-projekt Tomija koji je u to vrijeme svirao u Ruizu i mene koji sam svirao gitaru u bendu Kiper, u kojem bismo istraživali neke ideje i svirali nešto drugačiju glazbu od matičnih bendova. U cijelom tom periodu mi smo kao neka stvaralačka konstanta benda, a imali smo promjene na pozicijama bubnja gdje je Janko zamijenio Gorana, te na basu gdje je Ivan zamijenio Ivanu.

Odakle naziv Go No Go? Koja je njegova simbolika?
Z: To nas često pitaju, a tu nema neke posebne simbolike, iako naziv benda odlično odražava „ići“ ili „ne ići“ pitanje koje nas prati od samog početka benda i naše prve pjesme, pa do evo skorašnjeg trećeg izdanja. Uostalom, dinamika imena odgovara ritmu i samoj strukturi glazbe koju radimo, koja je na neki način neobavezna, lepršava, a voljeli bismo da bude i plesna na neki način.

Kako biste svojim riječima opisali vaš aktualno EP izdanje?
Z: Aktualno izdanje za nas je nešto kao lanjski snijeg. Prožvakali smo ga, dosta puta odsvirali i krenuli dalje. Nama je aktualno novo izdanje koje još nije ugledalo svjetlo dala, a činit će ga pjesme koje miješamo u našoj kuhinji u zadnjih godinu dana. Riječ je o deset potpuno novih pjesama, koje ćemo uskoro snimiti. Naš drugi EP „Second“, osobno mi je drag jer je predstavljao svojevrstan korak naprijed u odnosu na prvijenac te je zaokružio jedan period u kojem je s nama svirala Ivana.

Dosad ste izdali dva EP-a. Kako ste, po vašem mišljenju, napredovali na aktualnom albumu s obzirom na debitantsko izdanje?
Z: Prvijenac je siroviji, na neki način neobuzdan i nabijen energijom koja se događa na početku svakog novog benda. Na drugom smo kao bend počeli muzicirati i širiti naše granice. Na dolazećem albumu te granice još više pomičemo, istražujemo, a sigurno i napredujemo u glazbenom smislu.
T: Možda je teško govoriti o napredovanju s obzirom da smo bend osnovali kao formirani muzičari, više je riječ o mijenama. Prvi EP je izbačen iz nas, više sirov nego kuhan. Drugi EP je već malo zrelija gastronomija gdje se birala i namirnica i tehnika kuhanja. Ovo treće izdanje bit će album i zaista raznovrsniji i raskošniji od svega što smo dosad skuhali. Ivan je donio jako puno toga na stol i prava bi šteta bila brzati s pripremom. Eto na albumu će tako biti i jedna njegova pjesma, onda jedna obrada nikad zaživljenog krčkog dua-pravi draguljčić, onda feelgood pjesmice u maniri Lovin Spoonfula do bizarnog križanja drum and base i lo-fi estetike. Između toga svega curit će dobre stare Go No Go pjesme. A najbolje od svega što je sve to samo ispalo iz nas, bez ikakvih primisli.

Koju biste pjesmu s aktualnog EP-a izdvojili kao najbolju? Koju je pjesmu publika na koncertima najbolje prihvatila?
Z: Imali smo dva singla „Secret Little Sign“ i „Follow“, a meni zakon i „Crowd“. Publika ipak najbolje reagira na pjesmu „Tommy Boy“ s prvog EP-a.

Što vas inspirira, što vas tjera da radite dalje?
Z: Prijateljstvo i kemija koja nastaje kada stvaramo nove pjesme. Sve dok postoji taj žar i uzbuđenje stvaranja i koncertiranja bit ćemo u „GO“ modu. Ideja za nove pjesme uvijek je bilo i bit će ih, ono što nama fali u ovim godinama je nešto više slobodnog vremena.
T: Meni se zapravo u kreativnom smislu sviđa sve u vezi ovog benda. Objektivna poteškoća je zaista manjak vremena zbog obaveza, a primijećeno je i da sve lošije podnosimo sezonu viroza. Pred nama je sezona alergija.....vidjet ćemo. :)

Svi djelujete i u drugim bendovima, kako uspijevate uskladiti obaveze i kako je tko zbog toga svojim iskustvom doprinio zvuku Go No Go?
Z: Ponekad teško, zato pripreme za naš album traju toliko dugo. U zadnjem periodu malo smo teže usklađivali poslovne obaveze i svirke u drugim bendovima. Ja sam primjerice na pauzi s Kiperom i u ovom trenutku Go No Go mi je jedini aktivni bend, dok Ivan primjerice svira u još dva izuzetno aktivna benda – Lolita i Moskau. Janko dio slobodnog vremena troši na Heretike, a Tomi ima još jedan novi bend sa strane.
T: Pridonosi zvuku svakako. Janko je nabildao udaranje i kondiciju kroz rad s Hereticima, Zdravko isporučuje u bend čitav svoj paralelni stvaralački svemir koji je godinama uzmicao pred žestinom hardkora I panka, a Ivan je spoj mladosti, talenta i iskustva. Sklada, pjeva, svira gitaru, bas....renesansni tip.

Koja vam je svirka ostala u sjećanju kao najbolja, a koja kao najgora?
Z: Ne sjećam se neke koja bi mi ostala u lošem sjećanju. Najbolja mi je možda ona na četvrtom rođendanu Potliste 02.03.2013. Stvorio se određen hype oko benda, bila je odlična prijateljska atmosfera u prepunoj Medici, a to je bio i prvi koncert s Jankom na bubnjevima.
T: Meni je bila super svirka na Krku s Cojonesima, a najgora možda zadnja u Klub.u gdje je bilo jako malo ljudi. Možda zato nismo imali više koncerata od onda, jer meni se upravo više neda odvajati od, sve teže pronađenog slobodnog vremena da sviram pred nekoliko ljudi.

Što posjetitelji mogu očekivati od vašeg nastupa u KSET-u?
Z: Kako nam ovaj koncert dolazi usred snimanja, svirat ćemo uglavnom nove pjesme, uz recimo tri standardna stara „hita“. Sigurno je jedno, da smo željni sviranja uživo s obzirom na razmak od naše zadnje svirke. Vrijeme je da na trenutak iziđemo iz podruma i studija, te da se dobro zabavimo u Ksetu.
T: Bit ćemo svakako dobro navježbani zbog pripreme za studio. A I veselimo se Artan Liliju jer su nam se svima dopali. :)