×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Mladi i nadobudni splitski alter-rockeri Kundyak Mezhie bend je na koji svakako morate obratiti pažnju. Godine zajedničkog sviranja rezultirale su brojnim autorskim pjesmama na engleskom jeziku, koje Kundyak Mezhie sve češćim nastupima promovira po našoj obali, a uskoro vjerojatno i šire. Bend čine Branko (vokal, gitara), Marijan (gitara), Oggy (bas) i Srky (bubnjevi), a prije ključnog nastupa na skorašnjem Indirekt festivalu u Umagu popričali smo s vrlo ozbiljnim frontmanom Brankom.

Čitaju li svi ime vašeg benda pogrešno ili ste uspjeli educirati publiku glede toga?
Ma to svi krivo izgovaraju pa smo odlučili odustat od izgovora. Svatko može izgovarat kako hoće… Može i 'kljukun mežun' šta se mene tiče…

Postojite od 2005. godine, dakle gotovo 10 godina. Što smatraš ključnim trenucima benda u dosadašnjoj karijeri? Gdje se vidite u skoroj budućnosti?
Ključni trenutci? Hmmm… Bilo je masu dobrih trenutaka, ali mislim da ključnih nismo još imali. Još je sve zaključano… A u bliskoj budućnosti se vidimo kako još uvijek sviramo i otkrivamo šta možemo, a šta ne možemo.

Na YouTubeu ste postavili priličan broj opskurno snimljenih videa svojih pjesama. Kad će te pjesme formirati album, barem EP?
Je, ima dosta snimki sa svirki na YouTubeu, opskurnost je valjda u izravnoj vezi s brojem vjuova… Imamo i nekih demo snimaka na SoundCloudu i MySpaceu. Njih još nismo stavili na YouTube, sutra ćemo… A album će valjda uskoro, evo oteglo se snimanje skoro 5 godina, al bit' će, bit' će…

Pjevaš na engleskom jeziku. Koji su tvoji argument za/protiv pjevanja na engleskom u hrvatskom bendu? Zašto, po tvom mišljenju, uopće nastaju takve prepirke oko jezika na kojem se pjeva? To nije problem u zemljama poput Italije, Švedske, Belgije…
Ja ne znam tko se oko toga prepire, ali tko god se prepire, sretno mu u toj prepirci. Naše pjesme su zapravo na hrvatskom, ja samo simultano prevodim na engleski dok pjevam.

U vašoj glazbi čuju se utjecaji Creama, Doorsa, Bowieja, kasnih Beatlesa... Koga bi još dodao?
Možda još rane Beatlese.

Kad si shvatio da želiš biti pjevač? Jesi li to odmalena želio postati ili se sve dogodilo inercijom?
Ma nisam nikad imao neku naročitu želju biti pjevač, ali sam volio pjevati pa sam postao čovjek koji pjeva, a nije pjevač.

Dijelite prostor za vježbanje s Dječacima, Justin’s Johnson i Špurijusom. Je li to ‘krema’ splitske alternativne scene ili valja spomenuti još nekog?
Pa sudeći po zidovima u prostorima, prije bih rekao plijesan nego krema. Gajimo dobrosusjedske odnose, družimo se, sviramo skupa… Baš baza. U Splitu ima masu bendova koji ne dijele fizički prostor s nama, al' dijele taj neki subkulturološki. Ima tu puno kotačića koji vrte jedan veliki kotač. Uglavnom se vrti u mjestu, ali 'ipak se vrti', kao šo kaže onaj jedan iz prapovijesti.

Predstavi nam još ukratko ostale članove benda.
U bendu sviraju Marijan gitarista, Ogi basista, Srki bubnjar i ja vokal i gitara. Dobri smo prijatelji, to je temelj. Sviramo jer volimo svirati. To je najkraće moguće predstavljanje.

Čeka vas nastup na Indirekt festivalu. Koliko ti je značajno nastupati na festivalima u odnosu na samostalne svirke tvog benda?
Ma nama je svaka svirka jednako značajna. Prije koji dan smo svirali u Korenici ispred 20 ljudi, nama je bilo super, a ni njima nije bilo mrsko. Ali svakako, ovo je najudaljenije mjesto gdje sviramo. Nikad još nismo išli tako daleko…

Za kraj, objasni nam koga ili što prikazuje vaš logo?
A imamo mi masu tih logoa… Ja sam kao dijete volio logo kockice, pa valjda zato radim ta loga. Uglavnom prikazuju neke beštije koje zapravo ne postoje. Kao i naše ime… Ne postoji zapravo…