Intervjui
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Riječki ex punk rock, a danas alternativni rock bend Diskurz je nedavno izbacio svoj treći dugosvirajući album imena "Puls". Dok čekamo recenziju albuma koju lijeni autor ovih redova još piše, porazgovarali smo s Bojanom Bajićem, gitaristom i pjevačem benda te ujedno najavili zagrebačku koncertnu promociju novog izdanja koja će se odigrati u petak, 4.4 u Močvari.

Nedavno ste izdali svoj treći dugosvirajući album za Dallas records, može li se "Puls" gledati kao kreativni zenit Diskurza s obzirom da predstavlja najkompleksnije izdanje do sada?
S obzirom na kompleksnost ne, jer ona sama po sebi ne bi trebala ništa značiti. Sa ovim albumom sam znao što treba napraviti, za svaki detalj sam znao gdje je potreban i gdje ga smjestiti i na kraju sam s ovim uratkom najzadovoljniji do sada. I zvuči točno onako kako sam ga zamišljao kada se radilo na tim pjesmama. Jedino zato bi, iz moje perspektive, ovaj album mogao biti nekakav Diskurzov zenit.

Ima li taj žanrovski "put" od nekih jednostavnijih formi rocka sa početaka pa sve do kompleksnijih izričaja danas veze sa karakternim mijenama autora ili su neki drugi razlozi primarni?
Primarni razlog bih naveo to što smo dosta rano krenuli stvarati glazbu, a većina klinaca koji imaju 16 godina nemaju toliko glazbenog znanja i nekakvog umijeća da sviraju nešto kompleksniju glazbu.

Kako je došlo do suradnje sa Anđelom Jurkasom kroz pjesmu "Šut" u kojoj on potpisuje liriku?
Jurkas nas je u nekoliko navrata intervjuirao i u to vrijeme smo se upoznali. Dijelili smo određene stavove i tako je došlo do suradnje.

U jednom razgovoru vašem na internetu, na pitanje da li vjeruješ postoji li anarhija u današnje vrijeme, odgovorio si:
"Ne vjerujem, znam. Na primjer, TV program danas rade nacisti diktirani anarhistima. Ili obrnuto, kako god hoćete."
Može pojašnjenje, jer nisam baš shvatio što je pisac htio reći?

S time sam htio reći da je TV program užasan, da je nabacan i bez reda, a da je sadržajno odvratan, neljudski i besraman. Čast iznimkama ali većina programa je katastrofalno ispiranje ljudskih mozgova.

Kako ste zadovoljni suradnjom sa Dallas recordsom? Dosta ljudi se lomi oko tih "diskografi ili ne" prekretnica u karijeri benda, smatrate li sebe pozitivnim primjerom dobrog, egalitarnog odnosa na potezu bend - izdavač?
Potpisati ugovor sa diskografom ili ne - to će biti vječno pitanje, čini mi se. Kao i što mi se čini da će postojati vječna borba između autora i izdavača oko sto i jednog pitanja koja se postavljaju od kada glazbena industrija postoji.
Suradnja ima svoje prednosti i nedostatke, kao i put bez službenog diskografa. Tako je i s nama, u jednu ruku smo zadovoljni, u drugu ne. Ne postoji formula uspješnosti, uspjeh je u principu relativan pojam i individalna stvar procjene je što bi u određenom trenutku trebalo napraviti. Zapravo bi kraj priče trebao biti da li bend rastura na pozornici ili ne, ostalo je nebitno.

Dana 4.4 u Močvari predstavljate novi album uz potporu synth/pop benda Leifert koji isto dolazi iz Rijeke, je li Leifert jedan od riječkih bendova na koji treba obratiti pažnju?
Pošto blisko surađujem sa Leifert-om nisam baš osoba za odgovoriti na ovo pitanje ali definitivno ih mogu preporučiti i reći da je Leifert jedinstven i kvalitetan bend koji se trudi i radi na sebi.

Koliko dugo planirate promovirati "Puls" i hoće li promocija imati i regionalni (inozemni) štih u koncertnom smislu?
Planiramo što više koncertno promovirati ovaj album, odnosno, set listu koja se sastoji od presjeka materijala sa naglaskom na novi album. Pretežito ćemo se bazirati na regiju ali možda budemo svirali i inozemno. 

Na koncu, riječ dvije za sve one koji će u petak biti u Močvari. Što nas očekuje?
Ukratko, očekujte večer punu energije!
 



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici