×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852

Otkako su prije četrnaest godina izdali svoj prvi album „Između nas“ Vatra je pokazala da je jedan od bendova kojeg, uz kvalitetu, odlikuje veliki trud i upornost te neprestano ulaganje u sebe i ono što rade, bez medijskih obračuna s kolegama i skandala. O kratkoj rekapitulaciji albuma „Ima li budnih?“, koncertu u rodnoj Virovitici, o idućem u Vintage Industrial Baru i snimanju novog albuma, razgovarali smo s Ivanom Dečakom.

Kako ste i što se trenutno radi?

Upravo smo se vratili u Zagreb iz Virovitice, gdje smo ovog vikenda nastupili u sklopu kazališnog festivala Virks, a već danas smo u studiju i nastavljamo sa snimanjem EP albuma.

Prošla je godina i pol od izdavanja zadnjeg albuma. Kada sve zbrojite, je li „Ima li budnih?“ ispunio očekivanja ili ih je nadmašio?

Zapravo i jedno i drugo. Bez lažne skromnosti, bili smo svjesni kvalitete pjesama na albumu, znali smo da album ima potencijal, ali nismo mogli utjecati na javno mišljenje. Na svu sreću poklopilo se mišljenje publike i kritike te su nam umjesto srednjeg podigli palac gore.

Jeste li očekivali da ćete sa šestog albuma objaviti šest singlica i snimiti šest spotova?

Od samih početaka skinemo dosta singlova i snimamo isto toliko video spotova na svakom albumu.

Mišljenja smo kako albumske publike više nema, što je, obzirom na današnji tempo života, nažalost postala normalna stvar. S druge strane želimo predstaviti većinu materijala kojeg smo stavili na određeni album pa su singlovi odnosno video spotovi, logičan slijed događaja.

Video za „Vojsku od terakote“ ste sami snimili. Kako je došlo do te ideje? Čemu vas je to iskustvo naučilo i namjeravate li ga ponoviti?

Već duže vrijeme razmišljamo o snimanju video spota u vlastitoj produkciji i pod vlastitom redateljskom palicom. Željeli smo se igrati, pjesmi kojoj smo udahnuli audio identitet skrojiti i onaj vizualni.

Na šestom singlu s albuma „Ima li budnih?“, skupili smo hrabrosti, pronašli vremena, ali i ljude koji će nam pripomoći ako i kada zapne i evo ga, naših ruku djelo… Moramo se zahvaliti Nini Celio-Cega, Goranu Beroviću i Aniti Jovanov, koji su nas usmjeravali i svesrdno pomagali, kad god bi zapelo, a zapinjalo je.

Svakako treba uzeti u obzir da smo uistinu bili početnici, a njima se, koliko znam, greške praštaju (smijeh)

Iskustvo koje smo stekli svakako nije dovoljno za ozbiljno bavljenje video produkcijom, ali siguran sam da ćemo, kada nas ponovno „pukne“, isto ponoviti. Jer ako ništa drugo, ta igra je predivna.

Što vam je najdraže što se dogodilo vezano uz taj album ili uz neku pjesmu s njega?

Teško je secirati album na taj način. Jer na primjer, desilo se mnoštvo koncerata, neki od njih bili su sjajni, neki su sjajili manje, imali smo nominacije za Porin, neke su nam promakle, ali nešto smo i pokupili, snimili smo šest spotova za šest singlova od kojih su neki prošli vrlo zapaženo, a neki nešto slabije.

Međutim, gledajući na album “Ima li budnih?“ kao na jednu cjelovitu avanturu i ekspediciju, bilo je divno!

Imali ste puno nastupa, je li vam koji ostao u posebnom sjećanju i zašto?

Posljednji u Virovitičkom kazalištu bio je uistinu divan i poseban - što zbog ambijenta i činjenice da se u kazalištu sjedi, a publika je opet bila divna i energična, što zbog dragih nam gostiju koji su nam se pridružili na pozornici (Ljubica Gurdulić – Svadbas, Aljoša Šerić -Pavel i Stipe Mađor – Hladno Pivo), što zbog činjenice da je koncert u rodnom gradu bio rasprodan.

Kakve su bile reakcije publike?

Kao što rekoh, bez obzira na položaj tijela, koji je u slučaju navedenog koncerta bio sjedeći premda su, istini na volju, do kraja koncerta svi ustali, reakcija publike bila je sjajna.

Promijenili ste jednog člana benda, kako se uklopio u bend?

Tomislav Šušak kao da je u Vatri od samih početaka, uklopio se u potpunosti.

Osim na probama, koncertima, intervjuima, snimanjima, zajedno provodimo i dosta privatnog vremena gledajući tekme, ljetujući ili jednostavno trošeći večeri uz butelje vina i hrpu neobaveznih razgovora, kojih se rijetko tko sutradan sjeti (smijeh)

Početkom ožujka imate koncert u Vintage Industrialu Baru. Najavili ste da tim koncertom zatvarate „Ima li budnih?“ priču. Pripremate li nešto posebno?

Predstavit ćemo nešto novog materijala, kojeg upravo usnimavamo u studiju, imat ćemo zanimljive goste.

Nadalje, nakon godinu dana imamo samostalni koncert u Zagrebu, ali ako sve to nije dovoljan razlog za navratiti, evo još jedan. Vintage Industrial Bar, u kojem također nastupamo po prvi puta, časti ulaznicama po nevjerojatno popularnoj cijeni od 20 kn, dakle uskratite si kutiju cigareta i dođite po malo Vatre (smijeh)

Nakon tog koncerta ulazite u studio. Želite li što odati o novom albumu, znate li na što ćete se fokusirati, s kime ćete surađivati?

Zapravo već sada smo u studiju, snimamo sa Jurom Ferinom i Pavlom Miholjevićem iz Svadbasa, s kojima surađujemo od albuma „Sputnik“. Riječ je o EP albumu između dva službena studijska albuma. Tomislav je došao u bend, odmah smo kliknuli i umjesto da suhoparno presviravamo stare stvari počeli smo radili nešto novo.

Kako to zvuči moći ćete čuti već ovoga četvrtka 07.03. ukoliko posjetite Vintage Industrial Bar ili u travnju, kada izlazi prvi single sa EP-a.

Kada će album izaći i što možemo očekivati?

Plan je da EP album, kojeg ćemo nazvati „VT“ izađe odmah nakon ljeta te da ga prije toga predstavimo sa dva singlea.

Fotografije ustupljene ljubaznošću Dallas Recordsa