Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Samo se dobri albumi broje, a bend Pavel tek širi svoja krila i broji već dva izvrsna. Razgovarali smo s frontmenom Aljošom Šerićem o njihovom novom albumu, Od prve zvijezde ravno te saznali neke od ideja iza njega i iza glazbe, ovog izvrsnog benda općenito.

Odakle albumu naziv i kome je posvećena istoimena pjesma?
„Od prve zvijezde ravno“ je ime pjesme koja je zaslužna i za naziv albuma, pjesma je inspirirana sjećanjima na djetinjstvo u Splitu. Moj dida je radio kao šofer u CKSKH (Centralni komitet Saveza komunista Hrvatske za one koji ne znaju kraticu) i imao je na raspolaganju crni Mercedes 220E čije zadnje sjedište su izlizale poznate guze od Josipa Broza do Indire Gandhi, a na mnoge takve vožnje je vodio i mene. Bio je sigurno najbolji i najpošteniji čovjek koji je ikad sjeo u taj automobil, uključujući i mene, u svakom slučaju veća ličnost od svih tih „važnih“.

Koja je prva pjesma koju ste napisali za album, a na kojoj ste radili najdulje?
Pretpostavljam da je prva kompletno gotova pjesma bila „Nedjelja popodne“ i poslužila je kao smjerokaz za ostatak. Najdulje sam dvojio, brisao i mijenjao pjesmu koja na kraju nije ni ušla na album, došli smo do snimanja vokala i shvatio sam da ne ide, da je forsiram bezrazložno, izmorio sam je, međutim sad će refren iz te pjesme poslužiti za jednu novu pjesmu na kojoj radim. To je čest slučaj, neke ideje bivaju neostvarene samo zato da dio melodije, komad teksta ili lajtmotiv nađu mjesto u nekoj posve novoj pjesmi. Melodija za „Od prve zvijezde ravno“ je napisana još za prvi album Ramireza (2004. godina) i nije ušla na album, nije prošla ni prvu selekciju, ali tek joj je tekst napisan u 2012oj sjeo besprijekorno.

Koja vam je najdraža pjesma s albuma i zašto?
Ovaj album volim bezrezervno, branim gorljivo svaki takt, začudo sam tek sad osvijestio zaštitnički stav prema svojim pjesmama, je li to zato što one jesu najbolje što sam napisao, ili sam prije bio nedovoljno siguran u sebe i vlastitu skladateljsku sposobnost, ne znam. U svakom slučaju, dobro je kad te neke primjedbe koje bi prije izazvale sumnju i pretjerani napad preispitivanja uopće ne dotaknu. Naravno da je taj proces pospješio ovaj put skoro odličan prijem kod kritike, to nikad ne škodi. Najdraža od svih je možda „Samo se dobri dani broje“, obožavam melodiju gudača i jedan „dlakodižući“crescendo koji se dogodi pred kraj.

Imate li već određen smjer u kojem mislite krenuti na trećem albumu?
Imam već dosta ideja za idući album, neki tekstovi su gotovi, do ljeta ću sigurno snimiti demo koji će boraviti na mom hardu neko vrijeme sve dok pjesme pošteno ne fermentiraju. Na jesen vjerojatno opet krenem s pisanjem, pa tako nakon nekoliko kreativnih napadaja napravim izbor koji onda puštam bližnjima, poslije te selekcije kreće razgovor s producentima. Rano je još govoriti o smjeru, ali recimo da znam da neće biti toliko gudača, izdovoljio sam se na ovom albumu, možda više električne gitare, možda čak i par instrumentala kako sada stvari stoje. Par misao vodilja: Serge Gainsbourg, The Eagles, Brian Eno: Music for Airports, Air, The Eels.

Ovo je već drugi album koji završava "Uspavankom". Zašto? Možemo li očekivati nastavak te tradicije?
Volim uspavanke, imaju posebnu nježnost i nevinost poput dječjih pjesama, lišene su ironije i udobne ko pidžama od frotira. Iako, Uspavanka za A.Š. s ovog albuma prvenstveno ima crtu muke koja se provlači kroz nju, jer je i nastala u 3.15 ujutro nakon gro dana borbe s nesanicom, nije utješna ni u kom smislu, pa po tome nije pravi izdanak žanra. Za sljedeći album imam napisan jedan duet koji može funkcionirati kao uspavanka, vidjet ćemo hoće li preživjeti trijažu.

Znamo da ste odvjetnik. Imaju li situacije opisane u pjesmu Život je fer i sve je predivno nekakvu pozadinu vezanu uz vaš posao, jesu li one stvarni slučajevi kojima ste se bavili?
Ne, gotovo niti jedna situacija ikad opisana u mojim pjesmama nema veze s mojim poslom, iako ironija sudbine koja je tema pjesme „Život je fer i sve je predivno“ često nalazi svoje ostvarenje u slučajevima kojima se bavim.

Često u pjesmama opisujete egzotična mjesta (Kalifornija, Tobago), pojavljuju se motivi krstarenja, putovanja i bijega od svakodnevice. Imate li sad nekakvu destinaciju u planu ili barem u željama?
Eskapizam je, pored ljubavi, možda i najčešća tema u umjetnosti. Čežnja, stremljenje, sjeta, nostalgija, te emocije su pokretači, a ljudi rade i bitnije stvari od pjesama kad neuroni naprave oluju, zato je dobro da znam pisati, bio bih nesretniji da nemam taj odušak. Recimo putovanja su jedna od stvari koje si zbog muzike, i zbog novca i vremena koji bivaju utrošeni na nju, ne mogu priuštiti onoliko koliko bih htio. Vuče me Amerika, jako i dugo, jednom ću preko, pitanje je prikladnih okolnosti.

Uzevši u obzir da u glazbi istražujete i žensku perspektivu te pogled na vezu s te strane, mislite li da razumijete žene?
Trudim se, nekad mi se učini da sam jako blizu otkrivenja, al onda se opet i uvijek iznenadim.Ajmo reć ovako, mislim da je problem što one jasno razumiju nas, čitaju nas lako ko Alkemičara, u svoj svojoj tobože posebnosti zapravo smo jako plitki.

Čuli smo na vašem albumu koje su negativne strane starenja. Koje držite pozitivnima i koje su na vas najviše utjecale?
Sigurniji sam u sebe, bolje razlučujem bitno, pomirljiviji sam sa svijetom i načinom na koji funkcionira, al to sve samo u određenim situacijama, ponekad se ponašam ko isti deran koji je u šestom osnovne gumicom i kemijskom prepravio ocjene iz francuskog.

Koji su glazbenici i koji albumi (ili pjesme) najviše oblikovali vaš glazbeni ukus, a koji glazbeni izričaj? Ima li osoba u vašem životu koje su vas poticale u bavljenju glazbom?
Ukus (kronološkim redom od djetinjstva naovamo): Oliver, Splitski festivali (19801986), Novi Fosili, Michael Jackson, George Michael, Balašević, Bajaga, Queen, Led Zeppelin, Deep Purple, U2, REM, Nirvana, Radiohead, cijeli Brit pop, Elbow, Damien Rice, Josh Ritter, Springsteen, Waits, Cohen, Brel, Gainsbourg, The Eels, The Magnetic Fields, Ryan Adams, Jon Allen, Paul Simon, Belle and Sebastian, Jens Lekman...

Izričaj: vrlo vjerojatno amalgam svega gore navedenog. Ako napišem makar jednu bitnu pjesmu, jednu koja će ostati, smatrat ću svoj put vrijednim.