Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 Valhalla je heavy/power metal party koji se održava od davne 2008. godine. U Močvari će u petak, 25. siječnja, nastupiti bendovi Full Throttle, Set Abominae i koprivnički heavy metal bend Savant koji nam se predstavio.

 Predstavite svoj bend čitateljima SoundGuardiana.

Savant je autorski bend iz Koprivnice s tekstovima na hrvatskom jeziku koji se u svojoj osnovnoj i prvoj postavi skupio  2007. godine.
Žanrovski se krećemo od hard rocka pa sve do melodičnog heavy metala.
 
Kako ste se uopće odlučili okupiti, kako je sve počelo?
Savant svoje korijene vuče iz hard rock banda Katarza koji se raspao nakon nekoliko godina postojanja, a zbog daljnje ljubavi prema žestokom zvuku te želje i volje za nastavkom rada, danas bivši gitarista Vedran Hrenić i vokal Goran Fabijanović osnivaju Savant (mudrac, učenjak).U zadnjih nekoliko godina postava se nekoliko puta mijenjala da bi se na kraju iskristalizirala pa tako imamo gitariste i backvokale Branimira Habeka-Barnija i Dalibora Minića-Dabu, prijespomenutog vokala Gorana Fabijanovića-Fabija, na bubnju je Igor Kučanda- Iggy, te na basu je Marko Katalenić - Kata. 
Stabilna postava i kvalitetni međuodnosi u bendu su rezultirali i sa dva spota, Posljednje svitanje i Gospodar rata, a uskoro će se te dvije stvari naći i na EP-u na kojem Savant intenzivno i perfekcionistički radi.
 
 
Što vas inspirira?
Iako mnogi govore o inspiraciji kao nečemu kompleksnom, nje ili ima ili nema, sve ovisi o danu i "konstalaciji sazviježđa" :D. Kad govorimo o živoj svirci, publika je jako važan faktor u cijeloj priči i dobivanju energije i inspiracije na stageu - pogotovo mlade raspuštenice :D, dok pri nastanku tekstova gdje većinu potpisuje Fabi, on bi kratko rekao: "zvuk što nebo para i bogovi metala" a ostatak benda bi nadodao da se tematika pjesama kreće od svakodnevnih situacija pa do mitskih i fantasy motiva, počesto inspiriranih djelima J.R.R. Tolkiena i njegovih suvremenika.
 
Snimate li trenutno kakav novi materijal? 
Kao što je ranije spomenuto, radimo na EP-u koji će imati desetak pjesama, iako u stvarnosti napisanih je skoro trideset, dakle materijala za više albuma ima sasvim dovoljno. Iako je većina odabranog već snimljena u studiju, rade se završna poliranja od strane renomiranog glazbenika u rock i metal vodama, Dragomira Herendića - Dragiannia, a u miksu je sudjelovao i Igor Meister. Kad se crta podvuče, mi ustvari stalno nekog vraga snimamo dok ne sviramo,a ako nije studio u igri, onda su spotovi- a za ovu godinu također planiramo izbaciti nekoliko. 
 
 
Koji su vam benovi najveći uzori? 
S obzirom da nas je petero u bendu, uzora je cijela hrpa ali možemo izdvojiti najveće ali i najbitnije za nas osobno: Metallica, Iron Maiden, Helloween, EdGuy, Avantasia, Blind Guardian, Machine Head, Sonata Arctica, Stratovarius, Judas Priest da samo navedemo neke jer bi lista inače bila kilometarska. Naravno, tu su i neizostavni Mate Mišo Kovač AKA MMK, Elio Pisak, Duško Lokin i mnogi drugi velikani hrvatske scene...
 
Koju svirku pamtite kao dosad najbolju, a koju kao najlošiju?
Za nas ne postoji loša svirka i bez obzira na situaciju, mi dajemo maksimum maksimuma od sebe, ali sjenu na sve može baciti nekoliko stvari, loša oprema i tonac koji je jučer puštao muziku na vatrogasnim zabavama a danas misli da sve zna, iako mu je krdo slonova prdnulo u uho, i možda i ono najgore - mlitava i nemotivirana publika, što se nasreću jako rijetko dešava. I da, naravno - kad nam u backstageu propuste servirati beluga kavijar na obanženim grudima mlade gejše, blago začinjeno sa mljevenim bijelim tartufima. To nas jednostavno izbaci iz takta...
 
 
 
 
Što mislite o hrvatskoj metal sceni? Koje biste bendove istaknuli kao vaše favorite?
Hrvatska metal scena je kao i dijete - treba ju podržavati, odgajati i usmjeravati da se razvije u svom najboljem i potpunom sjaju. I iako metal u Hrvatskoj postoji jako dugo, tek u eri interneta, pogotovo ovog brzog interneta, kako strani, tako i domaći bendovi doživljavaju svoju renesansu i puno lakše napreduju. Od favorita bi svakako istaknuli bendove poput Sufosie, Stimulansa, Soundbringera ali i mnogih drugih koji nam sigurno neće zamjeriti ako ih sada ne spomenemo jer je još jedna realnost ta, da se bendovi i poprilično brzo raspadaju jer nekako su zaluđeni sa vizijama uspjeha preko noći, a to jednostavno nije tako.
 
Po čemu se vi razlikujete od ostalih?
Pa osnovno po čemu se razlikujemo od dosta hrvatskih metal bendova je jezik na kojem pišemo pjesme i pjevamo, a to je hrvatski. Smatramo da je puno teže napraviti smisleni, pamtljivi tekst koji se k tome još i rimuje a da nije na relaciji Afrika-paprika, štikla, cikla,nikla itd.
 
 
Što možemo očekivati od vašeg nastupa u Močvari na Valhalli?  
Možete očekivati pregršt autorskog metala na hrvatskom, količinu energije koje se ni nuklearka Krško nebi posramila i općenarodnometalni kaos.
 
Može li vas se još negdje čuti uživo osim što ćete uskoro svirati u Močvari?
Uz klupske svirke, podosta sviramo i po moto susretima, a s obzirom da je tek početak godine, očekujemo dosta svirki diljem države ali i izvan nje pa je možda najbolje da pratite našu Facebook stranicu: http://www.facebook.com/savant.kc