×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 


Opća opasnost na RocKorana festivalu, Foto: Elvis Kosina, arhiva SoundGuardian.com

Opća Opasnost uskoro završava svoju uspješnu turneju na kojoj je promovirala svoj album 'Vrati se na svijetlo'. Bit će to u njihovom gradu Županji 22.12. kada će zapravo obilježiti i svoju 20.-godišnjicu postojanja. Albumom 'Vrati se na svijetlo' i velikim interesom koji vlada za njima (nakon što su se poslije glazbene stanke vratili na scenu) dokazali su da su itekako nedostajali svih tih godina i da je njihov comeback publika željno iščekivala. Danas „vojska“ njihovih fanova koja vjerno prati svaki njihov korak broji preko 80 tisuća.

Na počeku razgovora s pjevačem Perom Galićem prisjetili smo se njihovih početaka, a na pitanje jesu li uopće zamišljali da će toliko trajati, kaže:

Nismo o tome prije toliko razmišljali, ali tek sada kada je prošlo svo to vrijeme – od prve pjesme koju smo napravili pa sve do današnjih dana.. svjesni smo da je to naš najveći uspjeh.
 
Obljetnicu proslavljate velikim koncetom upravo Županji odakle i jeste. Što sve publika može očekvati na tom koncertu, budući da to ipak nije savim „običan koncert?
Naši putevi uvijek vode iz Županje i prema Županji pa zato i ovaj tour završavamo kod kuće, ali i otvaramo novu stranicu koja se zove novi album. Koncert će trajati možda malo dulje nego što je uobičajeno kad je riječ o našem samostalnom koncertu baš zbog naših prijatelja, gostiju koji će nam ga uveličati. Budući da, kako sam već spomenuo spremamo novi album na tom ćemo koncertu promovirati svoj novi singl naziva ‘Preživio sam’ za kojeg će se tom prigodom snimiti i kadrovi za nadolazeći video spot. Potrudit ćemo i dat ćemo sve od sebe kao i na svakom svom nastupu pokazati i prirediti pravi „mali“ spektakl.
 
 
 
 
Na tom spektaklu kako kažete - gošća vam je Tereza Kesovija. Otkud ona u rockerskoj priči?
Mi Terezu doživljavamo kao rockericu! Njene pjesme su to, a već smo imali priliku surađivatis njom i u to se uvjeriti. Baš nam je drago što ćemo to ponoviti i što je dio ove naše slavljeničke priče.
 
Uskoro ćete nastupiti kao gost Tonyju Cetinskom na osječkom koncertu. Jednom prilikom za vas je izjavio kako ste najbolji bend koji je čuo kod nas. Koliko vam znače takve riječi od kolega?
Velika je stvar i priznanje za vaš rad kada o tome govore kolege koje se na isti način trude pokazati publici ono u što oni vjeruju isto kao i mi, a tako i Tony Cetinski. Hvala mu ako tako misli!
 
Prije ljeta s velikim koncertom u zagrebačkom Domu sportova započeli ste s promocijom projekta: 'OVISAN...NISI SLOBODAN - VRATI SE NA SVJETLO' Kako to da ste se uključili u taj projekt, odakle ideja i suradnja s vladinim Uredom Vladinim uredom za suzbijanje zlouporabe droga i kakvi su planovi s tim dalje budući da je riječ o edukativnom-humanitarnom karakteru projekta?
Uključili smo se u taj projekt vrlo rado jer želimo činiti dobre i pozitivne stvari. Što se nas tiče, taj projekt je uvijek na stand by-u pa kad se odluči „udariti“ tamo gdje treba, mi smo spremni!
 
 
 
 
Koja je zapravo poruka vaše pjesme 'Vrati se na svjetlo'?
Tko je poslušao pjesmu – sve mu je jasno. Mislim da bi se slični tekstovi trebali neprestano ponavljati kako bi upozoravali onima kojima su potrebni. Baš je to vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droga i prepoznao.
 
Imate zavidan broj fanova u fan klubu, inaće jedinom pravom službenom fan clubu u Hrvatskoj. Među njima je veliki broj obožavateljica. Kako vaše supruge gledaju na njih?
Imamo najbolji fan club s najvećim srcem na svijetu koje bez sumnje kuca za Opću Opasnost baš kao i naše za njih. Baš zbog toga su ti odnosi nešto posebno, više smo kao braća i sestre pa prema tome tu i nema mjesta nikakvim ljubomorama, bar je to u našem slučaju svima jasno.
 
 
Opća opasnost na RocKorana festivalu, Foto: Elvis Kosina, arhiva SoundGuardian.com
 
 
Dogodi li vam se ikad da zaboravite u kojem ste gradu, što se događalo brojnim glazbenicima pa da publiku u Varaždinu primjerice pozdravite sa „Dobro večer Pula“ i sl.?
To se nama ne može dogoditi jer uvijek dobro znamo gdje i kome nastupamo. Previše nam znači naša publika ispred stagea da bi nam se dogodio takav gaf.
Je li danas teže uspjeti na glazbenoj sceni ili je to bilo u vaše vrijeme kada nije bilo toliko medija, izdavačkih kuća, menadžera, showova koji stvaraju zvijezde itd.?
I je i nije. Danas puno medija dopušta svakome da se predstavi, da pokaže ono što netko radi što je pozitivno, ali baš zbog toga proizvodi se i velika konkurencija i sve se nekako razvodni pa je opet teško isplivati. Prije je bilo manje od svega što ste naveli, ali su postojali oslični filteri pa nije baš svatkomogao zakoračiti na scenu. Ali kvalitetnim radom ste prepoznati u svakom vremenu, to je istina.
 
Pratite li zbivanja na glazbenoj sceni? Postoji li netko tko vam se sviđa, u kome možda vidite svoje „nasljednike“.
Naravno da pratimo, jako smo puno kvalitetnih mladih bendova diljem Hrvatske imali prilike poslušati prije naših nastupa. S onim što smo vidjeli mi se ne brinemo. Teško nam je pamtiti sva ta imena ali kad im se dogodi pjesma dogodit će se i to ime koje tražite od nas. Ne znam, postupili bismo ovaj put lokal patriotski i rekli – Sinapsa, mladi bend iz Županje koji stvarno zaslužuje malo pozornosti. I još jedan malo mlađi bend u kojem se ponavlja povijest jednom od mojih sastava iz mladih dana. Tada sam svirao s njihovim očevima, a danas oni, naši sinovi imaju zajednički sastav samo mlađi tridesetak godina. Super!
 
Prošlo je već godinu dana od izdavanja albuma 'Vrati se na svjetlo', a vi ne stajete raditi, prkosite recesiji - prodajete albume i majice, jedan ste od najaktivnijih bendova na terenu, žarite i palite na radijskim i tv postajama... Što za vas znači uspjeh?
Sve to što ste rekli! Uspjeh je kada vas non-stop zovu da svirate, kada svi žele imati vaš album ili u školi nose majicu s imenom vašeg benda. To se ne može kupiti novcem, samo uspjehom.
 
 
 
 
Što bi vam značilo da ste dobili Porina za Hit godine, je li bi to bio uspjeh?
Jako puno bi nam to značilo, netko bi nam na taj način rekao da smo radili najbolje.. Ali ovaj put nismo. Bit će još prilika za dobiti Porin, pa tek smo dvadeset godina na sceni i imamo samo 5 albuma!
 
Na koncertima, poznato je - pravite prave rock fešte. Zašto primjerice izostavljate iz repertoara neke pjesme sa svojih ranijih albuma poput pjesama – 'Vjetar', 'Iskrena', 'Poklonjen san'?
Mi takve stvari uvijek imamo priliku popraviti jer svima je jasno da se ne može udovoljiti baš svakoj želji, ne traje nam koncert dovoljno dugo. Ali kad se vratimo po drugi put i ponovimo „rock feštu“ to je moguće.
 
Glumca popularnog tv-serijala 'Larin izbor' Mladen Vulić Vula angažirali ste za spot pjesme 'Tvoje ime čuvam'. On je među ostalim bio u prvoj postavi benda. Kakav je pjevač bio Vula?
Da je ostao u bendu, Vula bi definitivno sada bio najbolji glumac među pjevačima, što je i dokazao. Mi smo ga prepoznali još prije dvadeset godina kao pjevača ali život ga je tada odveo na neku drugu stranu i tamo je sve pobjedio. To je zato što je dobar!