Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

Irish Stew of Sindidun dolaze iz Beograda i kao što ime samo govori sviraju Irish folk u kombinaciji s rock soundom. Većinu pjesama sa sva tri do sada objavljena izdanja ("New Tomorrow", "Dare To Dream" i "So Many Words ...") možete preuzeti sa stranice www.irishstew.net. Frontmen Bojan Petrović u intervjuu koji možete pročitati u redovima ispod prenio je spremnost benda da dođu u Hrvatsku te je sada sve na organizatorima i promotorima.

 U Hrvatskoj do sada niste nastupali te je ovo dobra prilika da publiku upoznamo s vašim radom. Koja je zapravo priča skupine Irish Stew? 

Članovi benda rođeni su sredinom i krajem 80-ih godina tako da smo prvi ozbiljniji kontakt s muzikom imali tokom 90-ih. S obzirom na tadašnje sramotno društveno stanje u Srbiji i cijeloj bivšoj Jugoslaviji, nekako smo "pobjegli" od turbo folka u strane muzičke vode. Tu se desilo i upoznavanje s irskom muzikom koja nas je kupila na prvo slušanje. Neša (gitarist) i ja, svirali smo irske tradicionale i obrade benda The Pogues onako za svoju dušu i to nam je jedno vrijeme bilo sasvim dovoljno. Onda se pojavila inspiracija za pisanje naših pjesama te su nam se ubrzo pridružili i ostali članovi nakon čega je 2003. godine Irish Stew održao svoj prvi javni nastup. Pored mene kao vokala i frulaša i Neše gitariste koga sam već spomenuo tu su sada Ana (violina), Ivan (bendžo), Sale (bas) i Marko (bubnjevi).
 
Zašto ste se odlučili baš za ime “Irish Stew of Sindidun“?
Kao i svim klincima bilo nam je jako važno kako ćemo se zvati, ali nikako se nismo uspjeli dogovoriti i složiti, pa smo se usviravali i imali probe kao bend bez imena. Onda smo pred prvi koncert morali brzo smisliti ime i tako je i ostalo. Irish Stew je irsko nacionalno jelo, Sindidun je staro-keltsko ime za Beograd. U prijevodu bi naše ime značilo - irski paprikaš po beogradskom receptu.
 
 
Ti si vodeći autor u bendu. Odakle crpiš inspiraciju?
Mislim da će svi koji se umjetnošću bave iskreno reći da inspiraciju crpe iz svakodnevnog života i to je uglavnom točno, smatram da mora da postoji lični pečat kao poruka koja se šalje publici. Pjevamo o ljubavi, slobodi i sistemu vrijednosti koji je zasnovan na iskrenosti i moralu. Kritiziramo pritom materijalizam i birokraciju - kategorije koje su nam ovdje na balkanu dobro poznate.
 
Novi album objavljen je prije godinu dana. U čemu se izdanja razlikuju jedno od drugog?
Ne mogu biti potpuno objektivan, ali mislim da je činjenica da je drugi album kvalitetniji od prvog, a treći od drugog. Mi smo za ovih deset godina zajedno s bendom sazrijevali, kako muzički tako i životno pa je svaki novi album sadržajniji od prethodnog. Također, stekli smo i određeno iskustvo pa smo se ohrabrili da malo eksperimentiramo i s drugim muzičkim pravcima i tako obogatili naš zvuk. Posljednji album "New Tomorrow" je naš muzički vrhunac i voljeli bismo da ta muzika dopre do što više ljudi.
 
 
Ovdje u Hrvatskoj postoje bendovi sličnog žanrovskog opredjeljenja, a neki od njih pjevaju na materinjem jeziku, a vi ste se fokurisali isključivo na engleski. Zašto?
Ne postoji neki poseban razlog osim ličnog. Jednostavno su nam pjesme bolje zvučale kada se pjevaju na engleskom. Ukoliko napišemo neku pjesmu koja će nam bolje zvučati na srpskom, stavit ćemo je na album, zašto ne.
 
Svirate irsku glazbu, jeste li možda razmišljali o posjeti ove države povodom koncerta?
Svakako da jesmo. S jedne strane to bi bila velika čast i nadam se da ćemo u budućnosti to i ostvariti. Ipak, želimo da kroz irsku muziku delujemo globalno pa sama Irska kao država nije osnovni cilj onoga čime se bavimo.
 
 
Za deset godina postojanja nijednom niste svirali u Hrvatskoj. Ima li indicija da vas publika ovdje vidi uživo u dogledno vrijeme?
Gotovo svakodnevno dobivamo pohvale i pozive od fanova iz Hrvatske koji nas slušaju već duže vrijeme, ali na žalost nisu imali priliku nikada čuti nas uživo. Muzička irska scena u Hrvatskoj već postoji tako da to najviše zavisi od organizatora koncerata i festivala. Čim dobijemo konkretan poziv - dolazimo.
 
 
Šta trenutno radi bend, osim što svirate? Koji su vam planovi?
S obzirom na to da je aktualni album “New Tomorrow” izašao prije godinu dana, počeli smo s radom na novim pjesmama. Planovi su kao i uvijek, imati što više nastupa na što različitijim mjestima i da se novoj publici predstavimo u što boljem svijetlu i da pritom ne razočaramo našu dosadašnju vjernu publiku.