×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Band Tide iz Slovenije nedavno je objavio novi album "No. 4" kojim se, na oduševljenje fanova, vratio svom starom zvuku. Ovo je ujedno bio i glavni povod za razgovor s frontmenom Kevinom Koradinom.

Najnoviji ste album objavili doslovno prije nekoliko dana, a još ranije publika je imala prilike čuti nekoliko pjesama. Kakve su dosadašnje reakcije fanova?

Reakcija su odlične i mislim da su naši fanovi poslije skoro tri godina eksperimentiranja s indie i electro rockom već dugo očekivali da se vratimo u pravom Tide stilu, s hard rock zvukom, kako su nas prvotno upoznali i prihvatili objavljivanjem naša prva dva albuma
 
Novo izdanje je "punokrvno", pravo bendovsko ostvarenje, kako ste i sami rekli. Kako biste vi opisali novi album onima koji ga još uvijek nisu poslušali?
Surov, melodičan, neposredan, dinamičan, pošten rock za mladu i stariju generaciju.
 
 
Logično bi bilo da sada nakon izlaska albuma planirate i turneju, ali situacija na ovim prostorima i nije najsjajnija što se koncerata tiče. Što vi mislite o tome? Planirate li turneju?
Pa točno to što kažeš, planirali bi turneju ali kad ti osamdeset posto organizatora i promotera ne želi pružiti ni jednu priliku da sviraš i kad radiš kvalitetnu glazbu sa svjetskom produkcijom ne znaš više što napraviti. Radimo i sviramo svugdje gdje je moguće i nadamo se da se može ova situacija uskoro promijeniti. Dobre grupe trebaju dobiti priliku da sviraju u cijeloj ex-YU regiji i nadam se da organizatori shvate da ako sviraju konstantno samo starije i već poznate grupe, ako se ne pruži šansa novim bendovima onda nema budućnosti za rock. Došlo je vrijeme da se počnu stvarati nova imena i nove legende a ne da regionalna scena sa svim ovim talentom još uvijek živi na onima koji su ime napravili u Jugoslaviji. Treba misliti na budućnost.
 
Video spotovi su neizbježno sredstvo promocije izvođača, iako je stanje sa televizijama koje bi emitirale deficitarno. Mogu li se očekivati spotovi u skorijoj budućnosti?
Kao svi drugi bendovi i Tide još uvijek snima spotove, ali to je više zbog internet promocije. TV emisije su se previše koncentrirale na reality show program i ove pjevače koji uglavnom pjevaju obrade i glume zvijezde za jednu sezonu. Tako su uzeli mjesto emisijama posvećenim glazbi, autorskim grupama i pjevačima. Producente ovakvih emisija ja u šali zovem glazbeni tajkuni. Zbog neke osobne koristi mogu uništiti cijelu scenu.
 
 
Vratimo se na trenutak samom početku djelovanja grupe Tide, koji se vezuje za Nizozemsku, preciznije za Amsterdam. Pojasnite kako je sve to krenulo, odakle Amsterdam u cijeloj priči?
Bio sam mlad i želio sam pokupiti neko iskustvo i tako se pružila prilika da radim kao studijski glazbenik za jednu nizozemsku produkcijsku kuću koja je imala studio baš u centru grada. Naravno, ovu šansu sam odmah zgrabio i tako sam radio sedam godina u Amsterdamu. Oni su prije mog dolaska poslušali sve moje demo snimke i odlučili me uzeti pod svoje krilo. Na kraju sam više radio kao glazbenik za druge skupine zbog toga što je bilo vrlo teško pronaći osobu koja je pokazivala interes za promociju grupa iz bivše Jugoslavije, jer je u tom periodu bio rat. Tamo je bilo nevažno da li si iz Slovenije ili s Kosova, tamo ljudi to nisu razumjeli, znali su samo za Jugoslaviju. I na kraju tamo se formirao bend Tide, a još uvijek sve snimamo tamo i često se vraćamo po insipiraciju.
 
Jeste li se u nekom trenutku pokajali što niste nastavili s radom u Nizozemskoj već ste se odlučili Tide radi na ovdašnjim prostorima?
Mislim da je tako trebalo biti iako situacija nije dobra kod nas. Ovdje nam je dom, trebamo pokušavati poboljšati regionalnu glazbenu scenu. Ako svi koji kužimo i vidimo što se zapravo događa samo bježimo na zapad što će nas dočekati ovdje kada i ako se jednog dana vratimo?
 
 
Prema Vašem mišljenju, koji su najveći problemi glazbene industrije ovdje, naravno mislim na onaj dio koji se odnosi na rock kulturu? I kako riješiti te probleme?
Treba mnogo više surađivati. Dobre rock grupe iz Slovenije trebaju više svirati u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji i obrnuto. A tu ne pričamo o narodnjacima i turbo folku nego o novim rock grupama na koje treba obratiti pozornost. U Sloveniji sviraju uglavnom turbo folk narodnjaci a to bi se moglo promijeniti samo ako se čitava underground scena iz regije udruži i ojača. Podržavanjem rock, metal, punk i grupa ostalih žanrova jedino možemo nešto promijeniti. Potrebno nam je veće tržište, a to možemo ostvariti jedino zajedno. Evo, sad se osjećam da pričam kao rock and roll Tito. (smijeh)
 
Kako glasi vaša pozdravna poruka posjetiteljima Soundguardin portala?
Rock on! Ljudi, ne dajmo se!