Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 


 
Jedan od najvećih blues i rock'n'roll gitarista svih vremena Johnny Winter po treći put dolazi u Zagreb u razmaku od nešto manje od tri godine. Slavni albino gitarist nastupit će 1. ožujka u Tvornici kulture u sklopu svjetske turneje na kojoj će predstaviti novi album "Roots".
Uz Winterov Delta i Chicago blues sigurno neće biti zime, a u razgovoru za SoundGuardian otkrio je svoja razmišljanja o bluesu, glazbenim uzorima, današnjoj glazbi...

Prije svega, želio bih se zahvaliti što ste izdvojili vrijeme za intervju za SoundGuardian. Svirali ste u Zagrebu dvaput, kako Vam se sviđa ovdje? Postoji li kakva tajna veza između Vas i hrvatske publike?
Volim putovati diljem cijelog svijeta, a jedno od najdražih mjesta koje volim posjetiti i gdje želim svirati je Hrvatska. Publika je fantastična, a zemlja je predivna.

Kada ste prvi put zakoračili u blues?
Već u dječačkim godinama slušajući Chucka Berryja pa Muddyja Wattersa, čikašku scenu pa sam se vratio u prošlost te počeo slušati Roberta Johnsona.

Što za Vas znači blues?
Blues je osjećaj. To je najemotivnija vrsta glazbe koja postoji. Dolazi u modu pa izlazi iz nje, ali uvijek je tu negdje. Može ga se naći u bilo kojoj vrsti glazbe.


 
Izdali ste novi album 'Roots'. Možete li reći nešto više o njemu?
Odličan je. Jako sam ponosan na ovaj album i trud koji je moj gitarist/producent Paul Nelson uložio u stvaranje istog. Ovaj album dolazi u vrijeme kad sam se u potpunosti očistio od alkohola i droge. Baziran je na pjesmama koje su utjecale na mene od samog početka, a na albumu sa surađivao s najjačim imenima poput Warrena Haynesa, Vincea Gilla, Derecka Trucksa, Johna Poppera i mnogih drugih.

Svirali ste s velikim rhythm and blues gitaristima poput Jimija Hendrixa, Muddyja Wattersa, Erica Claptona i Johna Lee Hookera. Koji od njih Vas je najviše zadivio i zašto?
Svaki značajni izvođač  s kojima nastupam ima nešto ponuditi. Pošašćen sam što me moja karijera odvela do te točke na kojoj mogu svoju glazbu podijeliti s ostalim sjajnim izvođačima.

Kakvo je Vaše mišljenje i kakvi Vas osjećaji obuzmu na spomen imena Muddyja Wattersa?
Sviranje s Muddyjem je bio vrhunac moje karijere. Bio je prijatelj i pravi džentlmen. Bili smo toliko bliski da me Muddy zvao svojim 'sinom'.

Koliko je za Vas važna svirka uživo?
Kao što sam rekao, volim biti na turneji. Nastupim oko 120 puta godišnje. Svirke uživo ostavljaju me u doticaju s mojom publikom.


 
Prošlo je mnogo vremena otkad ste svirali na Woodstocku, a glazba se od tad značajno promijenila. Smatrate li hoće li biti još  jedne glazbene i kulturološke revolucije kao one s kraja 60-ih?
Nisam baš siguran u to. Mislim da se nešto takvog razmjera neće ponoviti.

Što mislite o današnjem bluesu? Je li blues još  živući žanr ili stil koji treba držati čvrsto uz izvorne korijene? Postoji li svjetla ili upitna budućnost za današnje blues umjetnike?
Blues bi trebao biti vezan za izvorne korijene. Ja i ostali blues puristi i dalje vjerujemo da bi trebalo slušati onaj blues do početka 60-ih i ništa iza toga. Većina izvođača danas svira 'preuglancano' kao što je i njihova produkcija. Izvođači bi se trebali vratiti blues korijenima.

U posljednja dva desetljeća glazbeni producenti i menadžment preuzeli su glazbenu industriju stvarajući kratkoročne 'zvijezdice'. Smatrate li da su kantautori izgubili svoje mjesto 'pod suncem' u današnjoj industriji?
Cijela industrija je u neredu. Nikad neće biti kao prije. Nadajmo se da će se nešto promijeniti na bolje i to uskoro.


 
Koji su Vam današnji izvođači trenutno najdraži?
Kao što sam Vam rekao, volim samo izvođače iz prošlosti. Danas me nitko ne impresionira. (Smijeh)

Na posljednja dva nastupa u Zagrebu imali ste više-manje set-listu sačinjenu od blues klasika. Hoćete li ovoga puta ponovo ići pobjedničkom formulom ili ćete možda dodati pokoju 'rokericu' kakve ste svirali u 70-ima?
U mojim nastupima od sad ima više rocka. Dodao sam nekoliko pjesama s novog albuma, a nastupam s mojim velikim bendom koji je svirao na 'Roots'.

Molio Vas da predstavite svoj bend.
Paul Nelson na ritam i 'lead' gitari, Scott Spray na basu te Vito Liuzzi na bubnjevima.

I nešto za kraj...
Veselim se našem ponovnom susretu!