Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 Eluveitie je švicarski folk metal sastav iz Winterthura, koji je započeo s radom kao studijski bend 2002. godine. Kako i sami opisuju, njihova glazba je kombinacija keltske narodne glazbe i melodičnog death metala. Velik dio pjesama ove grupe kreiran je na galaćanskom jeziku (drevni keltski jezik), što daje još jedan pečat prepoznatljivosti ovoj grupi. Jedna od članica Eluveitie je i Meri Tadić koja je još uključena u rad ruskog Arkona. Meri Tadić u svom solo projekt Irij obrađuje i hrvatske narodne pjesme.

Eluveitie objavljuju peti studijski album 10. veljače 2012. godine te nastupaju na ovogodišnjem Metalcampu. Povodom toga razgovarali smo s bubnjarom Merlinom Sutterom. 

Može li mi reći odakle dolazi ime vaše grupe »Eluvietie«?
Merlin: »Eluvietie« je riječ koja je pronađena pri arheološkom iskapanju, a znači »Ja sam Helvećanin«.

Kako je glazba grupe napredovala od albuma Spirit (2006.) (ili od Vên, 2003.) do albuma Helvetios (2012.)?
Merlin: Mislim kako je zvuk grupe evolvirao velikim koracima od albuma do albuma, srećom uspjeli smo zadržati onu esenciju koja čini Eluveitie jedinstvenom. Naravno da smo se usavršili u vještini sviranja instrumenata, kao i u pisanju pjesama. Pjesmu poput Uis Elveti s albuma Vên možete okarakterizirati kao tipičnu Eluveitie pjesmu, a isto možete učiniti, na primjer, sa pjesmom Luxtos sa nadolazećeg albuma.
Je ste li uistinu započeli kao studijska grupa?
Merlin: Da, Chrigel je osnova Eluveitie kao studijski projekt 2003. godine, u namjeri da realizira njegovu dugogodišnju ideju kombiniranja njegovih najdražih vrsta glazbe: tradicionalne keltske glazbe i modernog melodičnog death metala.

Vi stvarate dosta pjesama na keltskom, kao i na engleskom jeziku. Što vas je potaklo na odluku da na pločama upotrebljavate više jezika?
Merlin: Chrigel je veliki zaljubljenik u galsku povijest, a dio njegove strasti usmjeren je na, sad mrtvi, galaćanski jezik i njegovu reaktualizaciju.

Opisujete se kao »Novi val folk metala«. Možete li pojasniti što bi to značilo i kakava je razlika između Novog vala folk metala i , nazovimo tako, klasičnog folk metala.
Merlin: Mi smo uvijek radili vlastite  stvari. Dok sviramo tradicionalne folk melodije inspirirani smo nekim melodičnim death metal grupama. Nijedna folk metal grupa nikad nije utjecala na naš rad. Dakle, smatramo kako smo dijelom udaljeni od svega toga.

Helvetios će biti objavljen 10. veljače 2012. godine. Što možemo očekivati od tog albuma?
Merlin: Da, to je još jedan korak u našem konstantnom razvoju. Nećete biti iznenađeni ako kažem da je Helvetios naš najjači uradak do sada. Uz sve to, to je naš prvi konceptualni album ikad – cijeli album se bavi galskim ratovima protiv Cezarovih legija. Mi smo veoma zadovoljni rezultatom, svim detaljima od samog pisanja pjesama, ilustracija, pa do odlične produkcije Tommyja Vetterlisa. Sve je ispalo upravo onako kako smo željeli.

Jedno od najznačajnijih plemena na području Švicarske bili su Helvećani (keltsko pleme). Nažalost 58. godine prije Krista poraženi su u bitci kod Bibracte od strane Cezarovih legija. Vi ste cijeli album posvetili antičkim predcima. Zašto?
Merlin: Zato jer je upravo to ono što radimo – ne samo na ovom albumu, već sve što Eluveitie kreira i svira - bavimo se poviješću Helvećana. Lirski, to je ono što Eluveitie jest!

U sastavljanju pitanja pomogao Demian Vokši