×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/12/coco/jinx.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/12/coco/jinxm.jpg, Jinxi, Center}

Jinxi su nedavno izdali novi album, Diksilend. Nema boljeg povoda za intervju s njihovim osnivačem i gitaristom Gordanom Muratovićem, poznatijim pod imenom Coco Mosquito. Što veliki šef Jinxa kaže o zvuku novog albuma, ulozi glazbe, članovima benda i medijskoj prisutnosti benda pročitajte u nastavku.

Za početak, novi album, Diksilend. Kritičari su već raspisali o utjecajima countryja, soula i americane, no što mi vi konkretno možete reći o zvuku novog albuma?
Naša ideja je bila prije svega napraviti organski album,"svirački","bendovski",nešto poput "Basement tapes" Dylana i The Band ili Exile on the main st. Rolling Stonesa, bilo bi idealno da je Diksilend ispao dvostruki album, ali kao što znate u tome nismo uspjeli. Ipak, čini mi se da album ima atmosferu kojoj smo težili.

Možete li pojasniti svoj opis novog albuma kao 'glazbe za vrijeme prohibicije i depresije'? Koliko glazba može utjecati na percepciju trenutno lošeg stanja u koje je zapala Hrvatska?
Ovo "glazba za vrijeme prohibicije i depresije" nije mišljeno kao recept ili preporuka, nego naprosto kao konstatacija. Mislim da građanima Hrvatske nikakva glazba nije potrebna da bi izoštrila njihovu percepciju ovoga što trenutno živimo. Prilično je jasno gdje smo i kamo idemo.

Koja priča stoji iza covera albuma?
Jedna od urbanih legendi kaže da su na Crni ponedjeljak (dan kad je 1929. krahirao Wall street) bankrotirani milijunaši padali sa nebodera kao lišće s drveća u jesen. To međutim nije istina, navodno se bacio samo jedan, jedini. Saznanje o tome nas nije spriječilo da ipak upotrijebimo motiv padanja s nebodera za cover Diksilenda, ali dakako da fotografiju nečega što se zapravo nikada nije desilo nismo nigdje mogli pronaći. Ovako s montažom i grafičkim rješenjem Dejana Kršića je zapravo vrlo vjerojatno i bolje da nismo.

Nove pjesme ste već promovirali na koncertima u Zagrebu i Ljubljani, no kakve će promotivne aktivnosti, prvenstveno koncerti, uslijediti sad, nakon izlaska albuma? U medijima se dosta često piše o koncertnim spektaklima, hoće li Jinxi pripremiti nešto takvo?
Ne znam što se pod spektaklom podrazumijeva. Nas je uvijek puno na pozornici, svake godine sve više s tim da u takvom sastavu nastupamo svugdje, bez obzira radilo se o tzv. "velikom" ili "malom" koncertu. Što se tiče dvorana i dvoranske turneje poput one koju smo imali s albumom "Na zapadu" toga ovaj put neće biti. Klubovi su ionako prikladniji prostor za Diksilend.

Na Diksilendu u čak dvije pjesme sudjeluje i Ripper. Je li do tih suradnji došlo čisto obiteljskim vezama ili postoje neki drugi razlozi?
Vaše pitanje bazira se na netočnoj konstataciji preuzetoj od kritičara koji se nije potrudio pročitati generalije albuma.

Smatrate li Diksilend najboljim albumom Jinxa?
Ovaj tren mi se čini da na njemu ima najviše dobrih pjesama. To, međutim ne znači da sam s njim zadovoljniji nego inače kad završim album. Nadao sam se da ću biti, ali nisam. Na žalost svaki put isto, ali hvala Bogu to što me uvijek ulovi kad je album gotov je jedina postkoitalna depresija koju sam osobno iskusio.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/12/coco/jinx1.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/12/coco/jinx1m.jpg, Coco Mosquito; Foto: Facebook.com, Center}

Jinxi su često bili proglašavani najboljim hrvatskim pop bendom. Smatrate li se vlasnicima te titule? Smatrate li da ste utjecali na mlade urbane bendove koji su nastali nakon vas? Slušate li koji takav bend u slobodno vrijeme?
Svaki bend za sebe misli da je najbolji. Što se tiče utjecaja mogu Vam reći da Jinxa sigurno ne bi bilo takvih kakvi jesu bez npr. Haustora ili Animatora. Za utjecaje mladih urbanih bendova mislim da treba pitati njih.

Jeste li, u skladu sa svojim kultnim statusom, pokušali utjecati na razmišljanja svoje publike u smislu političkog, društvenog i ostalih oblika aktivizma?
Ono što želimo reći kažemo u pjesmama. U kolikoj pak mjeri naše pjesme utiču na razmišljanja publike to ne znamo, nadamo se samo da su ispravno shvaćene.

Jesu li Jinxi isti bend koji su bili prije raspada? Koliko dobro na koncertima prolaze pjesme koje su nastale nakon ponovog okupljanja benda?
Jinxi nisu isti bend koji su bili prije raspada, ali nisu ni Jinxi koji su se raspali bili isti bend kao onaj koji je snimio "Smijem se", a ni to nisu bili isti oni Jinxi koji su par godina prije toga snimili Sextaszy. Nikada nismo ni htjeli biti isti. To je dosadno. Na koncertima u pravilu singlovi prolaze bolje nego pjesme koje nisu singlovi bez obzira na to kada su nastale.

Uz Jinxe se najčešće povezuju imena Yaya i Coco Mosquito. Koliki je doprinos ostalih članova glazbenim idejama i zvuku benda?
Svi članovi benda doprinose zvuku. Aranžmane radimo zajednički, a da ne govorimo o tome koliko jedni drugima možemo dati energije, često doduše i oduzeti. Bez energije koju dobijem od benda nikad ne bih niti jedan album završio.

Surađivali ste i s Natali Dizdar na oba njena albuma. Možete li usporediti suradnju s Natali i rad s Jinxima, koliko su zvuk i način rada slični?
Način rada je potpuno drugačiji. Jinxi su bend koji pjesme radi na probama. Natali je solo pjevačica koja dobiva gotove pjesme od drugih autora i praktički sve se odmah radi u studiju. Ne može se baš uspoređivati.

Smatrate li da su Jinxi dovoljno medijski popraćeni? Marketing je za mnoge glazbenike od presudnog značaja za isplativost glazbe. Koliko je to slučaj kod Jinxa?
Teško pitanje. Gotovo svaki izvođač će Vam reći da mu se čini da nije dovoljno medijski popraćen, s druge strane svi smo svjesni kad netko počne "iskakati iz paštete" . Meni osobno se ne dopada kad netko "iskače iz paštete" pa i za vlastiti bend preferiram umjerenost u tom smislu. Da li je to dobro za prođu Jinxa? Vjerojatno ne. Da li se tako mirno i dobro spava ? Da.

I za kraj, gdje vidite Jinxe u budućnosti? Što mislite, koliki je optimalan rok trajanja benda, vrijeme u kojem zasigurno neće doći do spavanja na staroj slavi i besmislenih reuniona?
Netko je star sa 18 netko nije sa 80. Mislim da je jedino bitno ne zaboraviti motiv s kojim si ušao u cijeli taj cirkus.