×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852


Marky Ramone, živuća legenda punk rocka, petnaest je godina bio bubnjar jednog od prvih i najvećih bendova punka - Ramonesa. Posljednji član najdugovječnije postave benda danas održava legendu o Ramonesima živom svirajući njihove stvari s pratećim bendom Blitzkriegom, u kojem mu društvo pravi bivši pjevač Misfitsa, Michale Graves. Marky je već puno puta posjetio Zagreb, a ovaj je razgovor vođen neposredno prije zadnjeg koncerta 23. listopada u Boogaloou.

Kako si?
Dobro.

Kako je prošao put ovamo?

Trebala su mi dva dana da stignem, ali vrijedilo je.

Jeste li stigli vidjeti grad?

Uh, nismo imali vremena. Ali bio sam već ovdje. Tako da sam vidio već grad.

Htjela sam te pitati o najavljenom DVD-u: The Job That Ate My Brain. Kada će biti izdan?
Bit će objavljen uskoro; riječ je o mojoj životnoj priči, to je priča o mom vremenu provedenom na punk sceni i vremenu prije toga. Od početka, otkako sam bio dijete, odrastao u tinejdžera koji je visio u CBGB-u, Max's Kansas Cityju, svirao s Jayneom Countyjem, Richardom Hellom i Voidoidsima, Ramonesima... o drugim ljudima iz punka koje znam – ili sam znao – a koji su danas mrtvi – Jerry Nolan, Johnny Thunders, Dee Dee Ramone...

CBGB je zatvoren, a londonski Club 100 je sad pred zatvaranjem, što misliš o tome?
Bilo je i vrijeme, to je kraj jedne ere. Mislim da bi bendovi, kada stvaraju novu scenu, trebali imati svoj vlastiti klub. CBGB je postojao 34 godine. To je dugo razdoblje za klub. Nemam pojma što se događa u Engleskoj, ali u New Yorku, za CBGB, bilo je pravo vrijeme.

Interesira me jedna stvar o Blitzkriegu, kako to da si Michalea pozvao u bend?
Jer je on prava osoba za to. Bio je najbolji pjevač Misfitsa. Oduvijek je bio obožavatelj Ramonesa i želio je svirati pjesme Ramonesa sa mnom. Ja sam htio napraviti i jedan originalni singl, tj. When We Were Angels, koji je vrlo dobra pjesma i... nastavit ćemo raditi originalne pjesme. Postoji cijela jedna nova generacija obožavatelja Ramonesa koji ih nikada nisu vidjeli uživo, pa osjećam da su pjesme previše dobre da se ne bi svirale i ako to možeš učiniti kako spada, onda to napravi.

Spomenuo si da ćeš nastaviti snimati originalne stvari s Michaleom. Hoćete li izdati i album?
Kad se vratim iz Južne Amerike s Michaleom, napravit ćemo još jedan singl. Snimat ćemo samo singlove dok ne skupimo 14 pjesama, zatim ćemo ih izdati zajedno. Ne želim samo snimiti album, želim da biti siguran da je svaka pjesma dobra.

Dakle, kada to možemo očekivati?
Sljedeći singl? Možda u ožujku... a možda krajem veljače.

Imaš li kakvih novih projekata van glazbe?
Pa, imam radioemisiju na Sirius.XM-u, radit ću to i sljedećih godinu dana, već šest godina to radim, puštam samo punk rock. Diljem Amerike. Emisija se može slušati na internetu. Da vidim, što još... mislim da je prilično dobro zasad, znaš, turneja, radioemisije, gostujem kao DJ, a imam i svoj umak od rajčice, umak za tjesteninu.

Kako je došlo do toga?
Uhm, moj mi je menadžer to predložio jer je to kreativno i puno glazbenika se ufuralo u to. Moj djed je bio kuhar u dva poznata restorana u New Yorku. Kao dječak sam gledao kako kuha. Kada živiš sam, najjeftinije je napraviti umak za špagete. Znaš, uzmeš umak, maslinovo ulje, češnjak, šećer, malo začina, baciš špagete u to i to je sve. Ali moraš imati tajni recept. Moraš eksperimentirati... moraš dodati druge stvari da ga učiniš svojim.

Možda još koja suradnja s Tommyjem Hilfigerom?
Ne, ne. Tommy Hilfiger i ja smo prijatelji. On je htio da dizajniram kožnu jaknu i traperice kao na coveru mog prvog albuma koji sam snimio s Dustom, tadašnjim bendom. Ako pogledaš cover prvog albuma Dusta, već sam izgledao kao jedan od Ramonesa. Puno se tu stvari događa, ne možeš raditi previše toga jer u tom slučaju poludiš. Bilo što možeš napraviti dobro, ali samo malo toga odlično.

Ušao si u Rock'n'Roll Hall of Fame i dobio nagradu MTV-a za svoj rad. Jesi li sa 16 godina ikada zamišljao da bi mogao dogurati ovako daleko?
Ne, nikada nisam razmišljao o tome. Mislili smo samo na svirku, na dobar provod i na to da se naša glazba svidi što većem broju ljudi. Nikada nismo mislili ćemo biti utjecajni. Nikada nismo mislili da će se naša glazba proširiti diljem svijeta te da će nas bendovi oponašati... Bili smo počašćeni primanjem u Rock'n'Roll Hall of Fame jer smo bili prvi bend našeg žanra koji se našao tamo. Dakle, da, lijepa je to stvar.

Nakon 30 godina, što te još uvijek drži?
Energija, činjenica da mi je još uvijek zabavno. Znati da ne morate nešto učiniti ako ne želite, ali željeti to učiniti. To je važno.

Hvala ti puno.