×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/11/ericv/sardinas.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/11/ericv/sardinasm.jpg, Eric Sardinas; Foto: wikipedia, Center}

Čovjek koji je čest gost Zagreba, majstor bluesa kojeg zagrebačka publika uživa gledati i za čije se koncerte uvijek traži karta više, sutra ponovno dolazi razvaliti hrvatsku metropolu i dati joj najfriškiju dozu nepatvorenoga bluesa. Nismo mogli odoljeti da ne upitamo Erica Sardinasa u kratkoj prepisci o njegovim dosadašnjim utiscima sa zagrebačkih koncerata, početcima, budućnosti, ali i o tome što nas sutra očekuje. Sve detalje potražite u nastavku.

Prije svega želio bih ti zahvaliti na vremenu koje odvajaš za SoundGuardian i pitati te što misliš o hrvatskoj publici?
Prekrasna zemlja, predivni ljudi puni energije.

U Zagrebu si nastupao nekoliko puta, nadam se da nosiš dobre dojmove.
Izvrsno je iskustvo svirati u Zagrebu. Energija koju primam od publike posebno me raduje.

Koliko ti je bitno svirati u živo?
Glazba je jedina stvar koja pokreće i okreće moj svijet. Da se ne bavim glazbom vjerojatno bi mi velika želja bila da radim ono čime se sada bavim.

Kako si se počeo baviti glazbom? Reci nam nešto o svojim počecima?
Od najranije dobi bio sam izložen glazbi. Gitaru sam počeo svirati sa šest godina i nikada nisam pohađao satove gitare. Sve sam naučio po sluhu i radio sam samo ono što mi se činilo prirodnim.

Kada si se prvi puta zakačio za blues?
Glazba je uvijek kod nas svirala u kući. Sve od Raya Charlesa do Elvisa Presleya, Gospela, Rhythm&Bluesa itd. Bilo mi je sasvim prirodno svirati gitaru.

Što blues tebi znači?
Sve! Glazba iz srca je bit ljudske duše.

Vjeruješ li u legendu o Robertu Johnsonu i da je prodao svoju dušu vragu?
Folklor na jugu zavijen je u misteriju, a vražji putevi su doista čudni.

Za kojeg bi glazbenika mogao reći da je izvršio najveći utjecaj na tebe u vrijeme kada si počinjao?
Toliko je mnogo inspirativnih glazbenika u glazbenoj povijesti.. previše da bi ih se imenovalo. Ako možeš dobiti inspiraciju iz moje glazbe onda je tu.
Moji korjeni su u bluesu i rock and rollu i u svakom od tih pravaca odlazim u ekstreme.. u bluesu, rocku ili nečem u sredini. Bez obzira gazim li na kočnicu ili stiščem gas, sve mi to ima smisla. Slušam od Roberta Johnsona do Muddya Watersa, od Chuck Berrya do Jeff Becka, od Jimi Hendrixa do Led Zeppelina, od AC/DC-a do Metallice.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/11/ericv/eric.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/11/ericv/ericm.jpg, Eric Sardinas, Center}

Što misliš o bluesu danas? Da li je to stil koji živi, koji se razvija ili je jednostavno stil koji se treba držati svojih korjena?
Blues je svevremenski i oduvijek je jak. Mislim da blues i roots glazba igraju jaku ulogu u nekom generalnom smislu današnje glazbene scene. Svirati tradicionalnu glazbu je jedna stvar, ali ubaciti svoj vlastiti glas u tu glazbu je strašna stvar. Vrlo je važno koristiti temelje glazbe, ali i unaprijeđivati glazbu.

Možeš nam nešto reći o svojim trenutnim aktivnostima – radiš li na novom albumu?
Na svoje dosadašnje albume gledam kao na trenutke u vremenu. Svaki od njih sadrži različitu energiju. Posljednji album Eric Sardinas and Big Motor jedan je od takvih trenutaka, a nadam se da će se niz nastaviti i sa novim albumom koji planiram izdati iduće, 2011. godine.

Kako je bilo surađivati sa legendama kao što su Johnny Winter, Erja Lyytinen, Meena itd.?
Uvijek volim surađivati sa energijom kojoj se divim.

Možeš li izdvojiti nekog izvođača novije generacije koji ti je posebno zapeo za uho?
Previše ih je da bi ih sada nabrajao, svakoga dana otkrivam nešto novo.

Što možemo očekivati od sutrašnjeg koncerta?
Kao i do sada dat ću sve od sebe i sve što imam. Izvrsno ćemo se zabaviti.

Kakav je odnos sa hrvatskim fanovima?
Strast prema glazbi jednaka je u cijelom svijetu, ali strast pojedine kulture drugačije se reflektira u različitoj masi i to je ono što volim. Teško je to objasniti.

Imaš li neku poruku za kraj?
Glazba je jedina stvar koja me drži čitavim i ako ovo čitaš tada dijelimo istu misao. Hvala!

Hvala ti puno na posvećenom vremenu!