Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/08/martina/martina.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/08/martina/martinam.jpg, Martina Topley Bird, Center}

Zadnjeg dana INmusic festivala imali smo priliku razgovarati s Martinom Topley Bird. Pjevačica je svoju karijeru započela kao vokalistista Massive Attacka, a 2003. godine izdala je i samostalni album Quixotic. Na INmusic festivalu nastupila je prvo samostalno, a zatim i s Massive Attackom. Iako već sedam godina ima samostalnu karijeru, redovito pjeva s bendom, a na koncertima sudjeluje kao posebna gošća.

Koji glazbenik ti je u mladosti bio najveći idol?
Uglavnom sam sušala Michaela Jacksona, tko nije volio slušati Jacksona uopće? Voljela sam i Annie Lennox. U tinejdžerskoj dobi sam od bendova uglavnom slušala Jane's Addiction i bendove iz Seattlea. Trip hop također ima veliki raspon glazbenika za koje rijetki i znaju.

Koji je trip hop glazbenik tebi osobno najdraži?
Mnogi znaju samo za Massive Attack. Ali baš od glazbenika, volim najviše svoju glazbu. Naravno, šalim se. U vrijeme najvišeg uspjeha Massive Attacka ajviše me se dojmila stvar Unfinished Sympathy. Tada sam uglavom slušala rock muziku, a prije ego sam se i okrenula radila sam na albumu s Trickyjem.

U Zagrebu si bila i u studenom prošle godine. Sviđaju li ti se više solo koncerti ili festivali?
Prošli put kada sam bila u Zagrebu radila sam na novom albumu i bilo mi je nekako lakše i odraditi nastup. Solo koncerti su mi uvijek veći izazov. Ali uvijek sam voljela pjevati i na festivalima. Uvijek dođe do neke vrste kaosa.

Da li ti se publika više dopala na koncestu u studenom ili danas na INmusic festivalu?
Na koncertima s bendom uvijek je nekako drugačiji osjećaj publike. Hladnije je nekako. Danas mi je atmosfera bila odlična i svidjela mi se publika. Činilo mi se kako smo više prisniji.

Snimila si do sada tri solo albuma. Što bi htjela reći o posljednjem albumu? Postoji li neka posebna novost u glazbi?
Novi album snimila sam dok sam bila na tureji sa svojom ninjom. Već dvije godine sam s njim na turneji i htjela sam snimiti s njim i novi album. Zbbog turneja nije bilo lako organizirati se kako bi snimili album. Sviđa mi se ishod cijelog albuma, a glazba je uglavnom minimal.

Želiš li, uz trip hop, stvarati i neku drugu vrstu glazbe?
Da, naravno. Uvijek sam otvorena za nove izazove. Voljela bih svirati i jazz, ali ne želim raditi nešto što je već napravljeno. Iznenađujuće je koliko novih elemenata možeš ujediniti u samo jednoj pjesmi. To je ono što zapravo obožavam u glazbi. Ne znam hoću li snimati solo albume ili ću surađivati s drugim bendovima, otvorena sam za sve opcije.

Sa kojim bi glazbenicima htjela surađivati?
Imam mnogo prijatelja u Los Angelesu s kojima već surađujem. Nemam zapravo popis želja, već radim sa svima s kojima želim raditi.

Postoji li neki tvoj idol s kim bi zaista željela surađivati?
Joj, svi moji idoli su uglavnom mrtvi. Ali s nikim posebno ne želim surađivati. Želim zapravo utvrditi što ja želim od glazbe i što ja želim raditi. U suradnji s nekim većim glazbenikom vjerojatno bi došlo do velikog kontrasta u glazbi.

Hoćeš li krenuti na solo turneju nakon turneje s Massive Attackom?
Željela bih, ali mislim da ću biti previše iscrpljena za takvo nešto. U rujnu ćemo imati malu pauzu, ali tada ću promovirati svoj solo album. Mislim da se do kraja ove godine neću odmoriti. Možda ću napraviti manju turneju, ali sigurno ne do sljedeće godine. Veselim se svemu tome. Drago mi je što je sve ovako završilo s Massive Attackom, da još uvijek svi zajedno možemo svirati, ali ne znamo što će biti u budućnosti.