Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/02/rfrenke/1.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/02/rfrenke/1m.jpg, Intervju s Frenkiem, Left} Soba iznad No Sikiriki je hladna. Frenkie pije kavu dok kalorifer, jedini izvor topline, sa strane guta struju. Nakon cijelog dana obavljanja promotivnih dužnosti i odgovaranja na često postavljana pitanja o svježoj ploči, sa podočnjacima propisne veličine na široko se raspričao o promjenama u stilu izražavanja, promjenama u glavi, Edinim producentskim vještinama sa malim Akaijevim semplerom i o trenutačnom stanju u Bosni i Hercegovini. Svježi trgovac precijenjenom odjećom za urbanu gerilu ponosi se četvrtim albumom i gostima na njemu, Facebook fan siteom sa preko 11 tisuća članova, novoformiranim bendom za mljevenje publike uživo te čak i odgovara na provokaciju na kraju.

Protuotrov je, za razliku od Povratka cigana, sporiji. Nisi se slikao nauljen, nema bling-bling-a, artwork albuma je minimalni stencil – art. Odakle je stigla promjena?
Bling je bio više zajebancija, malo sam se uozbiljio, sazrio… samo je došlo. A usporenje je počelo već sa Povratkom cigana. Odustao sam od brzine repanja jer poruka pati. Mislim, tehnika se tu vidi ali moraš onda imati nekog da te dupla, a Protuotrov mogu repati sam bez problema. Znaš, nemaš više tu energiju kao sa osamnaest ili devetnaest godina, tehnika je bila bitna na početku da se dokažeš i pred kolegama, ali poruka je sada najvažnija.

Bi li uspio doći do Masta Acea i PalOne-a bez Phat Phillieja?
Da li bi došao do njih bez Phillijeva blackberryja (smijeh)? Do PalOne-a bi i jesam, ali do Masta Acea vrlo teško. PalOne-u sam se javio preko MySpace-a; napisao tko smo i što smo jer, kontam, frajer nema pojma i iskreno ne očekujući ikakav odgovor. Lik mi se javi sutradan i tamo piše „Znam ja za vas, žena mi je iz Prijedora. Bio sam i u Bosni“. Ne možeš vjerovat` (smijeh) jer sam na tog lika, da prostiš, drkao. Slušao ga od kada sam počeo slušati hip – hop tamo u Njemačkoj. I da on zna za tebe kao izvođača, to ne možeš vjerovati. Pristao je na feature, poslali smo mu par beatova, dogovorili se oko teme, on je snimio vers u Njemačkoj i vratio nam. Iako bi bilo puno bolje da smo snimali zajedno u studiju, kao i sa Masta Ace-om, ne znam… u New Yorku recimo, ali, nažalost, financijski nije bilo moguće. Doduše, PalOne će na ljeto do Bosne pa ćemo vjerojatno baciti neki koncert ili party, a i mi smo često gore... vidjet ćemo.
Masta Ace je Phillijeva zasluga. Nije bio u Bosni niti mu je žena bosanka (smijeh). Korektan je lik i velika mi je čast imati ga kao gosta na ploči.
Još mi je ostao za ugostiti KRS One; pokušali smo ga dobiti, Phillie bi ga „iskopao“ kako kaže(smijeh). Mislim da bi se i do njega uspjelo doći iako je za ovu ploču tajming bio malo loš jer je KRS nedavno izdao album sa BuckShotom pa ga promoviraju gore – dolje po SAD-u.

Edo je otvorio kafić, ti dućan sa sprejevima. Kako ide?
Zapravo, sprejevi i skate shop. Ide, polako ide. Bila mi je želja imati svoju radnju i da klinci dolaze i kupuju kapice i markere. Zapravo, najmanje ima skejt dasaka (smijeh), ali super mi je. Dućan se zove Yard i tamo sam radnim danima, pričam s ljudima i ispijam kavu, čitam novine. Sponzorirani team i skatere još nemam, nisam toliko jak.

Edo i njegov Macbook Pro kao producenti?
Zapravo, Edo producira već dvije godine samo se nije puno pričalo pa ispada da je naglo izletjelo van. Na mom album je premijerno kao producent i to je to brate… MPC . Nabavio je i Rolanda, dobre igračke je nabavio (smijeh) i na ploči (Protuotrovu, op. a.) je sve što je semplirano – ex Yu iz sedamdesetih. Imaš Josipu Lisac, Josipa je carica, Edo ju zna i svaki put kad nešto nađe zovne ju i pita: „Možemo li to iskoristiti?“, a ona će: „Ma može Edo, samo vi radite.“ Ima Atomsko sklonište, Biljana Krstić (stvar je pisao Bora Čorba) . Taj sempl smo koristili na Noćnoj smjeni. Jedino je Intro odsviran, a sve ostalo su semplovi. Edo je nabavio kamaru ploča i preslušavali smo što bi mogli, što ne bi mogli staviti, a kad smo slušali to… stari, to je nevjerojatno koliko je glazba bolja prije bila… kad pustiš ploču, koja je to masnoća zvuka to je nevjerojatno.

Kakav ti je novi Timbetov album?
Novi Timbe i Praznik za uši sviđa mi se. Ima odličnih beatova, tri – četri su mi odlična. Sviđa mi se pravo. Timbe – car.
Marčelo i Treća stana medalje?
Slušao sam Treću stranu medalje i potpisao bi 90% onoga što kaže na albumu. Osjeti se da čovjek konstantno napreduje.
Kandžija i Narodnjaci?
Rimokatolik je osvježenje godine, odličan album sa jako duhovitim tekstovima i jako dobar prijatelj, znamo se masu vremena.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/02/rfrenke/2.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/02/rfrenke/2m.jpg, Intervju s Frenkiem, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Sukob Mesić – Dodik i vlastito mišljenje uličnog politologa amatera?
Mesić je kod Bošnjaka popularan jer spušta Srbima. Hrvati u BiH ga ne vole zbog izjave da „budućnost grade u Sarajevu, a ne u Zagrebu“, a on kada bi sada došao u Bosnu kao Ćiro na početku i da se kandidira za bilo koju funkciju – pobijedio bi sa premoćnom većinom. Izjava je malo ekstremna, mada on u svojim izjavama brani Bosnu više nego neki naši domaći političari, a opet takve izjave lako se mogu pročitati kao miješanje u politiku druge države.
Kada bi okrenuli priču i kada bi Boris Tadić izjavio da bi poslao vojsku kada bi Federacija krenula ukinuti Republiku Srpsku, znaš što bi to bilo, svi bi se digli. Pa.. jebali bi mu mater!
Republika Srpska ne može se odvojiti, a ne može se niti ukinuti jer to nije realno. To je politička retorika, a ova godina je izborna godina kod nas u Bosni. To je propaganda na kojoj se skupljaju bodovi i onda ti ljudi po selima vjeruju i glasaju za njih. Mislim, i Tadić je rekao da ako se Republika Srpska odcijepi – neće ju priznati. To je ogromni šamar Dodiku i njegovoj politici. A, usporedbe radi, Kerum je za Dodika liberal, a pazi…. nekada je on bio maltene liberalan, prvi koji je govorio da Ratka Mladića i Radovana Karadžića treba uhititi. Bio je popularan u Sarajevu čak i kada je preuzeo vlast u Republici Srpskoj i onda samo najednom otišao u pičku materinu. Preuzeo je retoriku SDS-a (Srpska demokratska stranka, op. a.) prije rata. Te prijetnje, te su nešto ugroženi… vidio je što pali kod naroda, kod biračkog tijela i pretvorio se iz prihvatljivog; mogli bi reći i liberalnog političara u najgoreg ekstremista. Jedni kažu „Ukinuti ćemo!“, drugi odmah kažu „Odcijepiti ćemo se!“. Mora se pojaviti neka nova politika jer ovakvo stanje se vrti u krug, a to više ne ide. Tu novu politiku vidim u Našoj Stranci.

A Josipović kao novi predsjednik Republike Hrvatske?
Odlično, drago mi je. Bolji je od Bandića koji je, također, u kampanji pokazao tko je i što je -populist za kojega je 95% Hrvata u Bosni glasalo jer podržava treću federalnu jedinicu i zapravo i dalje radi podjelu u državi.

Objasni, molim te, fuziju sevdaha i hip – hopa u singlu Tebi?
Damir Imamović je unuk legendarnog Zaima Imamovića, kralja sevdaha poput Safeta Isovića. On ti pjeva sevdah na moderan način uz jazz, fusion, blues i… ubija. Izjaviti ljubav nekome je po mom mišljenju najbolje uz sevdah i pitao sam ga da li je za da snimimo pjesmu. Svidjela mu se ideja i, u biti, krenuo sam sa željom da uđem više u njegov teritorij nego on u moj i u prvim snimkama ispalo ti je više kao Massive Attack. Nije imalo puno veze sa hip - hopom. Onda smo napravili verziju koja je na albumu i stvarno mi je drago što je kombinacija uspjela. Beat je radio Erik, Damirov tonac i dobro je zakucao. Bojali smo se da ne stvorimo nekog mutanta, da ne ispadnemo patetični a na kraju svidjelo se i njegovoj i mojoj publici.

Planiraš li kakav drum`n`bass remiks?
Uvijek sam za. Kad god me netko kontaktira za a capellu – uvijek dam. Na drumbu i jungle ponekad znamo repati. To su rođaci hip –hopa (smijeh) i mogao bi snimiti cijeli album takav… vidjet ću. Tko želi raditi remiks neka mi se javi preko MySpace-a i dobit će a capelle bez problema.

Koncertna promocija?
Krajem ovog mjeseca ili početkom trećeg negdje… neće biti niti Aquarius niti KSET. Vjerojatno u Mediki. KSET bi bio najbolji ali KSET je pun do ne znam kad. Ili možda klub Željezničar. Nastup će biti s bendom koji se neće libiti koristiti distorziju na gitarskoj pedali. Devetnaestog ovog mjeseca je promocija u Tuzli i to će biti prvi nastup u bendovskoj formaciji. Dupla me kalvijaturist (smijeh).

Poslije pjesama Bruce Lee rap i Chuck Norris rap, što je sljedeće – Clint Eastwood rap, Bata Živoinović rap ili Jacqoues Houdek rap?
Jean Claude van Damme rap (smijeh)!


1Ne miješati sa Media Playerom Classic. Akai MIDI Production Center, ili Music Production Center, MIDI sekvecner i sempler, vlažni san svakog beatmakera bez para u palestinki i skate tenisicama te ostalih. Podržava USB stickove.
2Pjevala sa Borom Đorđevićem i Đorđe Balaševićem u prvoj postavi Ranog Mraza te nešto malo sa Borom u Suncokretu. Sakuplja čudne narodne pjesme pa ih snima. Srpska verzija Dunje Knebl, samo popularnija.