×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/08/ivanka/1.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/08/ivanka/1m.jpg, Stampedo, Left} U svojem prvom intervjuu za SoundGuardian, frontmenica Stampeda Ivanka Mazurkijević uspješno odgovara na pitanja Ivana Glazera prepuna zamki, smicalica i niskih udaraca. Kako je intervju u konačnici ispao, ima li povrijeđenih strana ili je ovaj uvod samo jedan od načina da se poveća broj klikova na gumbić ''Opširnije'', provjerite u nastavku teksta.

Vaš posljednji album Možda stvarno je izašao 2008. Kritike su možda najbolje dosad. Smatrate li vi Možda stvarno najboljim ostvarenjem Stampeda?
Stampedo jest u "globo" zadovoljan sa zadnjim albumom mada smo mi iz dubine naše duše očekivali Rockabilly trash, a ispade Hollywood sweet 16eeeen. Nema veze, glavno da je stojimo, razumiješ, baš stojimo ko olovni vojnici iza svega što napravimo. Lako je stajati iza dobrog albuma, ja još uvijek stojim iza svog albuma "PauPau" koji je meni genijalna glupost, a kritika i mnoštvo još ne shvaća povijesnu važnost tog Cedeja. To je art vrtova Opatije kroz prizmu sladoleda od pistacije.

Možda stvarno smo čekali jako dugo. Ima li kakvih naznaka sljedećeg albuma?
Čekali smo dugo "Možda stvarno" jer smo možda stvarno tražili neki novi smjer i neku novu viziju površnosti i neopterećenosti življenja, a nakon tri albuma i singlica sve se malo ofuca.  Sav taj "peace and love" je jedino što želimo, a ne bismo htjeli zvučati kao Hare Krishna na aerodromu (Ne da mi oni nisu super, samo ne znam šta rade na aerodromu). Sljedeći album će (ako ne propadne totalno CD biznis, a nije zbog nas propao, ha, ha) biti pun ludih pjesamo kojih sam skladala za kazalište u protekle 2 godine. U tim genijalnim trenucima rada sa Paolom Magellijem, Senkom Bulić, Vlatkom Vorkapić se nakupilo stvari koje bi genijalno pogodovale nekom "sličnom, a opet drugačijem" Stampedu. Mislim da ako uspijemo ovo srediti, iznenadit ćemo stilskom promjenom. A možda stvarno i ne.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/08/ivanka/2.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/08/ivanka/2m.jpg, Stampedo, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Kako Stampedo odolijeva tablodima kao sredstvu privlačenja pozornosti na svoju glazbu?
Čujte, tabloidi i nama odolijevaju. Tu i tamo nam se poklope želje. S jedne strane narod više čita novine nego što luta po CD shopovima i koncertima tako da si lagano pečen i mrtav ako te dugo nema. Nemam pojma što prokreće medije. Neka nečista nevidljiva sila gluposti. Rijetki novinari znaju o čemu pričaju i može ih se naći u svakim novinama po jedan. I to je valjda dosta za tih par recesijskih kuna. Stampedo je nekako (uvijek) pomalo zanimljiv. Kako možeš biti malo zanimljiv? Vidiš, dilema.

Koliko pozornosti publike Stampedo uopće uspije dobiti uz turbofolk kao najslušaniji glazbeni žanr u Hrvatskoj?
Ne znam ja za taj turbofolk ništa. Uopće ne bih ni čula za njega da mi novinari stalno ne govore o njemu. Pa si ja mislim: da niste Vi, novinari, navučeni na taj Turbo pa vam to po ušima toliko zuji danima kasnije....na to se onda nadoveže sve drugo bakterijsko. Šalim se, svaka muzika ima svoje ljude, koliko toliko. I svaka muzika ima svoje vrhunske predstavnike i gomilu osrednjih te loših kopija. Imamo pozornost svih onih koji su kupili naš CD (nije baš impresivan broj) i onih koji su pogledali neki naš koncert u proteklih 15-ak godina (a toga se nakupilo, istina U2 nas šiša). I to ti je to. Ljubav, zato to radimo, zato damo da me se maltretira. I  ne bojimo se neuspjeha, zato on vjerojatno stoji blizu nas i belji se bez nekog velikog rezultata.

Može  li se od Stampeda živjeti?

Može ako malo jedeš i ne piješ svaki dan. Ha, ha.

Stampedo se okušao u mnogim žanrovima. Koje žanrove niste probali, a htjeli biste? Hoćemo li vas ikada čuti u trendovskim aranžmanima poput electropopa?

Hoću probati Rockabilly, mislim da bi i dečki htjeli, klasična glazba, čelo i još neki sastojci s tim, to je više kazališno....Ima toga.

Ove godine ste nastupali na Zagreb Prideu. Kakve reakcije vam je taj nastup donio? Mislite li da bi u Hrvatskoj u 21. stoljeću popis bendova koji nastupaju na takvom događaju trebao biti veći? Što je, po vama, razlog činjenici da ipak nije tako?
Pride u našoj maloj zemlji koja se pokušava osoviti na noge duži niz godina... teško. Odvratan rat, Novi Kapitalizam, nejasna Crkva, neriješeni moralni i vrijednosni ciljevi....Nemam pojma. Strah i neinformiranost. Vjerojatno je strah najgori čovjekov neprijatelj. Čak i strah prema stvarima koje ga se i ne tiču. Ili stvarno ne tiču. Live and let live.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/08/ivanka/3.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2009/08/ivanka/3m.jpg, Stampedo, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Aktivni ste i u edukaciji mladih o minama. Možete li nam nešto reći o tome?
Pa dok se po Zagrebu i još nekim gradićima pokušava nasilu isfurati neka Elita, više od pola hrvatskog tla je pod minama. Nažalost, te mine najviše otkrivaju djeca u igri livadama i šumama. Norvežani, Peoples Aid u suradnji sa Ministarstvom daje gomilu novaca za razminiranje Hrvatske. U sklopu toga već godinama u edukativno-zabavnoj predstavi za djecu "Bembo i mine" putujem po svakom selu i gradiću u neposrednoj opasnosti od mina (sa Željkom Zoricom, Kikijem Ugrinom, Ljiljanom Zagorec i Slavenom Jurišom - veselom trupicom) i upoznajem pravi, realni svijet u kojem živimo.

Optimizam Stampeda bi sigurno naišao na dobar prijam u tmurnom recesijskom raspoloženju Hrvatske. Možemo li očekivati vaše koncerte u skorije vrijeme?
Koncertno stanje je recesijski osrednje, tj. 2 koncerta mjesečno, tako neki prosjek, ljeta bolje i veselije. Ovo ljeto sam ja provela na Brijunima sa predstavom "Don Huan" pa su se dečki strpili. Imamo 23.8. u Korčuli veselje i 26.9. Keglić Fest u Zagrebu. Ostalo nisam sigurna, da lažem putem medija, haha. Dodjite.

Kako izgledaju vaši koncerti? Koje pjesme najradije izvodite? Što radite ako je publika nezainteresirana?

Neću Vam reći kako točno izgledaju naši koncerti jer biste onda imali osjećaj da ne trebate doći. Jako su veseli i nema tučnjava. Puno se ljubimo. Eto.

Ove godine u Hrvatskoj imamo iznimno bogatu koncertnu sezonu. Koje ste koncerte posjetili ili planirate posjetiti? Koga biste voljeli vidjeti sljedećih godina u Hrvatskoj?

Gledala bih sve koncerte, a ovo će glupo zvučati...nemam toliko ni vremena ni para. Ipak, voljela bih da vidim Brucea the Bossa, Tom Waitsa, od novih Peter Foxa, neću nabrajati, sve, svakoga šta imalo vrijedi energije. Meni da da. Nama.

I za kraj, životna filozofija Stampeda. Gdje nalazite inspiraciju za toliku vedrinu i pozitivnost? Gdje mislite da bi je mogla naći vaša publika?

Životna filozofija Stampeda: Nema problema, čak i kad ima.