Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/07/dinosaurvju/2.JPG, images/SGkoncerti_interviewi/2009/07/dinosaurvju/2m.jpg, Dinosaur Jr. intervju u klubu Boogaloo - 30.6.2009., Left} Netom prije koncerta Dinosaura Jr. u zagrebačkom Boogaloo-u uspjeli smo s raspoloženim članovima benda (Murph i Lou, fali Mascis) izmjeniti nekoliko za u život bitnih rečenica...

Kako se provodite u Zagrebu? Jeste već vidjeli nešto od grada ili?
Lou: Pa ne baš. Danas smo bili u restoranu, pojeli ogromnu (vrlo dobru) platu mesa, provjerili zvuk i otišli spavat.
Murph: Često je tako. Kad si u jednom gradu, jednoj državi na samo jedan dan, čak kad bi i htio nešto vidjeti, shvatiš da ne možeš, jer trebaš energiju čuvati za nastup, a to je ipak bitnije.

Tek je izašao novi album i Zagreb odmah poslije toga. Neki poseban razlog?
Lou: Mislim da je Zagreb izabrao nas.
Murph: Ma bili smo spakirani i taman odsvirali svoje u Los Angelesu i New Yorku prošli tjedan, a bili smo i u Grčkoj, pa onda došli ovdje. Jednostavno se dobro posložilo.

~ Dinosaur Jr. - "Farm"

Znači, novi album Farm – koji je koncept, postoji li uopće, ili je tek u pitanju ideja?
Murph: S Dinosaurom nikad nije u pitanju koncept. Naprosto se dogodi...čista kreativnost u nastajanju koju samo treba do kraja ostvariti.

A ime albuma?
Lou: To je nešto što je J smislio, i da ga pitate za značenje, jednostavno bi slegnuo ramenima, ali, svejedno, po meni zvuči skroz dobro.
Murph: Mislim da je to stoga što doslovno živimo u gradu s mnogo farma i krava, i kada se vozite uokolo stalno nailazite na njih...tako smo se sjetili...aha – Farm.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/07/dinosaurvju/1.JPG, images/SGkoncerti_interviewi/2009/07/dinosaurvju/1m.jpg, Dinosaur Jr. intervju u klubu Boogaloo - 30.6.2009., Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Ima li improvizacije u vašem radu?
Murph: Iskreno, nema uopće improvizacije. Sve je isplanirano. J je zadužen za pjesme, Lou i ja ih interpretiramo. Bubnjevi su moji i oni su potpuno definirani. Naš zvuk nastaje na isti način na koji djeca po školama uče npr. formule iz matematike. Lou ima, istina, malo više prostora za svoje interpretacije, a J i ja se stvarno trudimo oko bubnjeva, a ništa drugačije nije bilo ni na samom početku karijere kada smo imali čak dva seta bubnjeva na kojima smo konstantno svirali, sve dok zvuk ne bi bio dovoljno dobar za snimanje. Znači, nešto totalno suprotno od improvizacije.
Lou: Kad ja radim na stvarima za Dinosaura, uvijek pokušam improvizirati, ali J i Murph to mrze jer im onda nikad nije jasno kako trebaju svirati. Jednostavno ih zbunjuje bilo kakva ideja o neposrednom kreativnom utjecaju.
Murph: Moje je mišljenje da je mnogo lakše kad ti je rečeno što trebaš raditi.
Lou: Ma da, istina, kad su J i Murph u bendu i ja s njima, jednostavno je mnogo lakše kad ti je rečeno što trebaš raditi.

Koliko ste promijenili zvuk tijekom vremena, ili je on ostao uvijek na istoj liniji razvoja?
Murph: Zvuk stalno dobiva na volumenu; J samo gomila nova pojačala i gitare u čemu ga donekle slijedi i Lou, a i moji se bubnjevi prema tome moraju uvijek obnavljati da bih uopće mogao pratiti njih dvojicu. Znači, stvari se mijenjaju u smislu da postaju sve veće i veće.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/07/dinosaurvju/3.JPG, images/SGkoncerti_interviewi/2009/07/dinosaurvju/3m.jpg, Dinosaur Jr. intervju u klubu Boogaloo - 30.6.2009., Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Kako objašnjavate svoje mjesto u muzici sad i onda prije 20-25 godina? Tada ste bili usred konteksta, a sada u odnosu na sve ostalo što se događa zvučite malo neuobičajno?
Murph: Mislim da u SAD-u postoji izraz za to koji mi evo sada, u ovom trenutku naše karijere, moje karijere zna proći kroz glavu, a to je I've earned my seat. Dakle, postoji određena pozicija kojoj se tijekom čitavog života stalno nastojiš približiti, i sada, nakon svega što sam napravio, osjećam da sam to mjesto konačno i zaradio, tako da mogu na njemu mirno sjediti i s tim biti okej.

~ Dinosaur Jr. nastupili u Boogaloo-u

Što ste radili tijekom onog perioda od sredine 90ih do rada na Beyondu?
Murph: Svatko je bio zabavljen svojim stvarima. Lou je radio s Folk Implosion i na Sebadohu, ja sam bio s Lemonheadsima i radio na mnogo drugih solo projekata, J je bio prilično zaposlen...
Lou: J je napravio mnogo materijala za Dinosaur, i ja sa svojima, mnogo se nastupalo...

Je li to na kraju bila pozitivna stagnacija za bend?

Lou: A je, stvarno, nismo bili skupa tad.
Murph: Mislim da je to bila ne samo pozitivna nego i krajnje potrebna pauza za bend. Zapravo, J je zaslužan što je bend u tom periodu i dalje djelovao, tako da zapravo ne možemo pričati o stagnaciji u pravom smislu riječi.
Lou: Kad govorimo o našim odnosima u tom razdoblju, ajmo reći da smo onda bili razvedeni, ali sada smo se ponovno vjenčali i imamo više ljubavi jedan za drugoga nego ikad prije.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2009/07/dinosaurvju/4.JPG, images/SGkoncerti_interviewi/2009/07/dinosaurvju/4m.jpg, Dinosaur Jr. intervju u klubu Boogaloo - 30.6.2009., Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Danas je zadnji dan američkih trupa u Iraku. Povlače se iz gradova i u zemlji je proglašen nacionalni praznik. Kako komentirate tu vijest kao američki državljani?
Murph: Samo bih rekao da je to sjajno i da mi je drago.
Lou: Rat nikad nismo ni trebali započeti. Bila je to ogromna greška već u startu.
Murph: Mi smo prilično apolitičan bend, hipiji i duši protiv nasilja i rata. Svako malo negdje u svijetu iskrsne neki sukob, i to je žalosno.

Zbog recesije bendovi moraju češće ići na turneje da bi zaradili istu količnu novca kao nekad, a ploče se sve manje prodaju?
Lou: Nikad nismo baš zarađivali od prodaje albuma. I kad smo krenuli u 80ima postojao je period recesije...Radimo sada ono što smo oduvijek činili, a to je da idemo svukuda gdje nas ljudi žele čuti. I uglavnom zarađujemo od turneja.

U prosincu ove godine svirate u Engleskoj, na događaju Nightmare Before Christmass u sklopu festivala All Tomorrow's Parties za koji cijena karte iznosi 300 funti?
Murph: All Tomorrow's Parties zaista predstavljaju nešto nevjerojatno, i tamo uvijek bude mnogo glazbenika, ali mi kao bend ne idemo. J ide sa svojim stvarima, ali ja ne, kao ni Lou koji baš tad očekuje rođenje djeteta.
Lou: Na takvim događajima obično okupljaju bendove koji su se jednom davno raspali, i u tu svrhu ih moraju solidno platiti kako bi ih uopće privukli da napuste svoje trenutne poslove, ponovno se okupe i vježbaju za nastup. Osobno mislim da su All Tomorrow's Parties nevjerojatne, ali vrlo skupe stvari. Za mnoge je Engleze to depresivno visoka cifra.

...puno hvala Murph, puno hvala Lou, ili obratno.