INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

acdc

1980. AC/DC su započeli britansku turneju te se vratili nastupima uživo nakon smrti originalnog pjevača Bona Scotta.

Događaji

1964. na engleskom tlu održan je American Negro Blues Festival, na kojem su nastupili Howlin' Wolf, Willie Dixon, Lightnin' Hopkins, Sonny Boy Williamson i mnogi drugi. Bio je to vrhunac britanske zaluđenosti američkim bluesom.

1964. izdan je 'Wednesday Morning, 3 A.M.', prvi studijski album Simona & Garfunkela. Album je duu donio uspjeh tek reizdanjem 1966., godinu dana nakon što je izdan singl 'Sound of Silence' s nadosnimljenim električnim instrumentima te bubnjevima.

1968. 18-godišnji Peter Frampton i tri godine stariji Steve Marriot su se upoznali na koncertu Marriotovih Small Faces. Iduće godine osnovali su bend Humble Pie.

1973. David Bowie je objavio svoj sedmi album, ‘Pin Ups’. Bio je to njegov posljednji album s pratećim bendom Spiders From Mars. Na naslovnici albuma prikazani su Bowie i supermodel Twiggy golih torza. Album, sadržan u potpunosti od obrada, je dosegao vrh britanske ljestvice.

1985. Hit singl norveške grupe A-Ha, ‘Take on Me’, popeo se na vrh američke ljestvice singlova, postavši tako prvi singl neke norveške grupe na vrhu te ljestvice.

1991. Oasis su nastupili u klubu The Boardwalk u rodnom Manchesteru, prvi puta s Noelom Gallagherom. Točno sedam godina kasnije, Noel je kao britanska glazbena zvijezda svirkom s Peteom Townshendom ‘otvorio’ novu londonsku dvoranu Sound Republic.

1993. objavljen je 'Vs.', drugi studijski album grupe Pearl Jam. Prvi je to album grupe koji je producirao slavni Brendan O'Brien te prvi s bubnjarem Daveom Abbruzzeseom. Album je dosegao vrh američke ljestvice, nominiran je za tri Grammyja te samo u SAD-u prodan u preko šest milijuna primjeraka.

2011. Coldplay su izdali svoj peti studijski album, pod imenom ‘Mylo Xyloto’. Prvi je to konceptualni album britanske grupe, a ubrzo se našao na vrhovima top lista u čak 34 zemlje svijeta. Album je dobio pet nominacija za Grammy te se prodao u više od osam milijuna primjeraka diljem svijeta.

Rođeni

1944. Peter Tosh, rođen kao Winston Hubert McIntosh, jamajčanski reggae glazbenik. Bio je član The Wailers od 1963. do 1974., zajedno s Bobom Marleyem. Nakon toga ostvario je zavidnu samostalnu karijeru te uz Marleya postao simbolom reggae glazbe te rastafarijanskog pokreta. Ubijen je tijekom provale u njegov dom u rujnu 1987. Imao je 42 godine.

Preminuli

1988. Eddie James ‘Son’ House Jr. (r. 1902.), američki blues glazbenik. Svjetovnom glazbom se počeo baviti s 25 godina, nakon što je djelovao kao svećenik i propovjednik. Izvršio je presudan utjecaj na važne blues glazbenike poput Roberta Johnsona i Muddya Watersa. Glazbe se ostavio 1943. godine, no 20-ak godina kasnije ga je rastuće zanimanje za blues nagnalo da se vrati nastupima. Preminuo je 1988. u dobi od 86 godina.

2020. Spencer Davis, velški multi-instrumentalist, glazbenik i osnivač beat benda Spencer Davis Group. Sastav je poput mnogih drugih tadašnjih beat grupa, svirao po lokalnim klubovima u Birminghamu i bio mala lokalna atrakcija. Prva ploča koju su snimili bila je Dimples, ali prvi veliki uspjeh bila im je hit pjesma iz 1965. Keep On Running. Godine 1966. slijedili su novi uspjesi sa skladbama; Somebody Help Me i When I Come Home. Krajem 1966. i u početku 1967., sastav je izbacio dva nova hita; Gimme Some Lovin i I'm a Man. Ove dvije skladbe učinile su ih i planetarno popularnim (s njima su uspjeli i na američkim top ljestvicama).



Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere