INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bob marley

1980. Bob Marley se srušio tijekom joggiranja u njujorškom Central Parku. U bolnici mu je ustanovljeno kako ima rak. Svoj posljednji koncert je održao u Pittsburghu dva dana kasnije, a preminuo je u svibnju 1981. godine u 37. godini.

Događaji

1963. Bobby Vinton je s ‘Blue Velvet’ zasjeo na vrh američke ljestvice singlova. Obrada je to pjesme koje su skladali Bernie Wayne i Lee Morris, a među prvima snimili Tony Bennett i The Clovers. Ipak, Vintonova verzija je do danas najslavnija, a dala je i naziv kultnom filmu Davida Lyncha iz 1986. godine.

1971. glazbena TV emisija ‘The Old Grey Whistle Test’ započela je s emitiranjem na BBC 2 programu. Za razliku od ‘Top of the Pops’ na BBC-ju 1, ova emisija se fokusirala na alternativnijoj rock glazbi koja nije rađena strogo za ljestvice. Prestala se prikazivati na Novu godinu 1988. Britanski filmski institut ju je proglasio 33. najboljom britanskom TV emisijom u povijesti.

1974. ‘Can’t Get Enough of Your Love, Babe’ je postao prvi i, pokazalo se, posljednji singl na američkom broju jedan za soul ikonu Barryja Whitea. White je pjesmu također napisao i producirao.

1985. Madonnin album ‘Like a Virgin’ je, nakon 10 mjeseci na britanskoj ljestvici, napokon dosegao njen vrh. Bio je broj jedan i u SAD-u početkom te godine. Album je izbacio istoimeni hit te uspješne singlove ‘Material Girl’ i ‘Angel’.

1985. ‘Money for Nothing’ Dire Straits je dospjela na prvo mjesto američke ljestvice singlova. Popularnost mu je priskrbio i videospot, koji se često emitirao na MTV-ju, i to zbog uvodnog stiha ‘I want my MTV’, kojeg je otpjevao Sting. Rolling Stone je pjesmu proglasio 94. najboljom gitarskom pjesmom ikada, a grupi je priskrbila Grammy na dodjeli 1986. godine.

1992. Radiohead su izbacili svoj debitantski singl ‘Creep’ na tržište. Iako u početku nije postigao uspjeh na ljestvicama, postao je hit prvo u Izraelu, a potom i u nekoliko drugih zemalja (uključujući SAD), nakon čega je reizdan u Britaniji. Autori pjesme ‘The Air That I Breathe’ (u izvedbi The Hollies) uspješno su tužili Radiohead jer su otkrili da ‘Creep’ ima jednaku progresiju akorada kao i njihov hit iz 1974. godine.

1993. izdan je treći i posljednji studijski album Nirvane, ‘In Utero’. Producirao ga je Steve Albini, a grupa je napravila odmak od komercijalnijeg zvuka superuspješnog prethodnika ‘Nevermind’. Debitirao je na vrhu američke ljestvice albuma vrlo brzo po izlasku na tržište. Rolling Stone ga je proglasio sedmim, a Pitchfork 13. najboljim albumom 90-ih.

1999. izdan je 'The Fragile', treći studijski album grupe Nine Inch Nails. Debitirao je na američkom broju jedan, a već se u prva tri mjeseca prodao u preko dva milijuna primjeraka samo u SAD-u. Singlovi skinuti s albuma su neke od danas najpoznatijih pjesama grupe: "The Day the World Went Away", "We're in This Together", "Into the Void," i "Starfuckers, Inc.". Magazin Spin ga je proglasio albumom godine.

2002. Pink je dospjela na 1. mjesto britanske ljestvice singlova sa "Just Like A Pill", njezinim prvim singlom na britanskom broju 1.

Rođeni

1934. Leonard Norman Cohen, kanadski glazbenik, spisatelj i slikar. Isprva uspješan pisac, tek je s 33 godine izdao svoj debitantski album (‘Songs of Leonard Cohen’), a otada je gradio glazbenu karijeru i status jednog od najutjecajnijih glazbenika prošlog stoljeća. Od 1994. do 1999. nalazio se u samostanu te se nije bavio glazbom, a 2005. otkriveno je kako ga je dugogodišnja menadžerica dovela do ruba financijske propasti, zbog čega se morao nastaviti aktivnije baviti glazbom i odlaziti na velike turneje. Izdao je 14 studijskih albuma, a imao je vrlo malo komercijalnog uspjeha sa singlovima, no evergreenima se danas smatraju ‘Suzanne’, ‘So Long, Marianne’, ‘Bird on the Wire’, ‘The Partisan’, ‘Dance Me to the End of Love’, ‘Hallelujah’, ‘Ain’t No Cure for Love’, ‘Everybody Knows’ i ‘In My Secret Life’. Cohen je član Rock and Roll Hall of Fame od 2008. te dobitnik Grammyja za životno djelo 2010. godine. Preminuo je u dobi od 82 godine od posljedica raka.

1947. Donald William ‘Don’ Felder, američki glazbenik, najpoznatiji kao lead gitarist The Eagles od 1974. do 2001. godine. U mladosti je svirao sa Stephenom Stillsom, bio tutor Tomu Pettyju te naučio svirati slide gitaru od Duanea Allmana. U Eaglesima je zapažen kao autor glazbe njihovog najvećeg hita, ‘Hotel California’. Izdao je i dva samostalna albuma, a 1998. je ušao u Rock and Roll Hall of Fame kao član Eaglesa.

1954. Phil Taylor, bubnjar engleskog rock sastava Motorhead, koji je 1980. imao hit singl "Ace Of Spades". Taylor je preminu 2015. u dobi od 61 godine.

1958. Milan Mladenović, srpski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist grupe Ekatarina Velika. Karijeru je počeo u sastavu Limunovo drvo, koje se ubrzo po dolasku basista Dušana Kojića Koje i bubnjara Ivana Vdovića preimenovao u Šarlo Akrobata. Izdali su samo jedan, danas legendarni album 'Bistri ili tuplji čovek biva kad...' (uz pojavljivanje na također kultnom 'Paket aranžmanu' s Električnim orgazmom i Idolima), a iz tog je benda potom nastala Katarina II. Nakon što je gitarist Gagi Mihajlović otišao iz grupe i zadržao prava na ime, bend se preimenovao u Ekaterina Velika i s Mladenovićem na čelu postao jedan od najvećih rock sastava 80-ih u bivšoj državi. Bend se, nakon šest albuma, 1993. raspao, nakon čega je Mladenović snimio još jedan album. Otkriven mu je rak 1994. te je iste godine preminuo. Godine 2012. dobio je ulicu u Zagrebu.

1967. Tyler Stewart, bubnjar kanadskog rock sastava Barenaked Ladies, koji je 1998. imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 5, "One Week". Grupa je prodala preko 15 milijuna primjeraka svojih album, i uvrštena je u Canadian Music Hall of Fame 2018 godine.

1967. Faith Hill, američka country pjevačica, koja je 1993. imala singl na 1. mjestu američke country ljestvice, "Wild One". Prodala je preko 40 milijuna primjeraka svojih albuma diljem svijeta i postigla je osam singlova na broju 1.

1972. David Silveria, bubnjar američkog nu metal sastava Korn, koji je 1998. imao album na američkom broju 1, "Follow The Leader".

1972. William John Paul ‘Liam’ Gallagher, britanski glazbenik, najpoznatiji kao osnivač i pjevač grupa Oasis i Beady Eye. Godine 2015. je započeo samostalnu karijeru, a u listopadu 2017. izdaje prvi solo album. Osim po stilu pjevanja, pamti ga se i po brojnim ispadima na pozornici i van nje. U anketi magazina Q 2010. godine Liam je izabran za najvećeg frontmana svih vremena.

1977. Sam Rivers, basist američkog rap rock sastava Limp Bizkit, koji je 2001. imao singl na britanskom broju 1, "Rollin", i album na američkom i britanskom broju 1, "Chocolate Starfish And The Hotdog Flavoured Water".

1989. Jason Joel Desrouleaux, poznatiji kao Jason Derulo, američki pjevač, plesač i glumac. Karijeru je počeo kao producent i autor pjesama za druge izvođače, a počeo je samostalnu izvođačku karijeru 2009. godine. Do danas je izdao pet albuma i prodao više od 30 milijuna singlova, od kojih se pet našlo u američkih top 5.

Preminuli

1987. Jaco Pastorius, rođen kao John Francis Anthony Pastorius III 1951., američki glazbenik. Postao je slavan kao tehnički vrsni basist te kao član jazz sastava Weather Report od 1976. do 1981. godine. Za svoj debitantski samostalni album dobio je dva Grammyja. Preminuo je 1987. nakon tučnjave sa zaštitarem ispred noćnog kluba na Floridi. Imao je 35 godina. Posthumno je inauguriran u Down Beat Jazz Hall of Fame kao jedini svirač električnog basa.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici