INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

quadropheniacontent

1979. film ‘Quadrophenia’ je doživio svjetsku premijeru u kanadskom Torontu. Baziran je na istoimenoj rock operi grupe The Who, a priča prati mladića Jimmyja koji traži bijeg iz sive engleske svakodnevice pridruživanjem mod bandama, postajući sve narušenijeg mentalnog zdravlja. Soundtrack filma sadrži i četiri pjesme The Who koje se nisu našle na albumu ‘Quadrophenia’.

Događaji

1974. Eric Clapton je s obradom Marleyjeve ‘I Shot the Sheriff’ došao do vrha američke ljestvice singlova. Godine 2003. njegova je verzija uvrštena u Grammy Hall of Fame.

1984. David Bowie je osvojio MTV Music nagradu za najbolji videospot muškog izvođača za ‘China Girl’. Video godine na prvoj dodjeli tih nagrada bio je ‘You Might Think’ grupe The Cars.

1994. Steve Earle je osuđen na godinu dana zatvorske kazne zbog posjedovanja kokaina i oružja. Pušten je nakon izdržanih dva mjeseca kazne.

2002. vjenčali su se pjevačica No Doubt, Gwen Stefani, i pjevač grupe Bush, Gavin Rossdale. Stefani je zatražila razvod u kolovozu 2015. godine.

2008. ‘Sex on Fire’ Kings of Leon je zasjeo na vrh britanske ljestvice singlova. Bendu je priskrbio Grammy, kojeg su dobili i za pripadajući album ‘Only By the Night’.

2014. svečano je razoktrivena brončana skulptura Amy Winehouse na Stables Market u londonskom kvartu Camden. Tog dana bi Amy proslavila 31. rođendan.

Rođeni

1946. Pete Agnew, basist škotskog hard rock sastava Nazareth, koji je 1973. imao singl na britanskom broju 9, "Broken Down Angel", i 1976. singl na američkom broju 8, "Love Hurts".

1949. Steven Earl ‘Steve’ Gaines, američki glazbenik, najpoznatiji kao gitarist southern rock benda Lynyrd Skynyrd. Poginuo je kad je avion s članovima benda pao u blizini Gillsburga, Mississippi. Poginuli su, osim Gainesa, Ronnie Van Zant, Cassie Gaines (Steveova sestra i prateća pjevačica), pomoćnik menadžera benda te pilot i kopilot. Ostali članovi benda su bili teško ozijeđeni. Gaines je imao 28 godina. Bend se nakon nesreće raspao, no nastavio je djelovati od 1988. do danas s mlađim bratom Van Zant, Johnnyjem, na mjestu pjevača i gitaristom Garyjem Rossingtonom kao jedinim originalnim članom benda.

1950. Paul Francis Kossoff, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist Free. Preminuo je u dobi od 25 godina. Rolling Stone ga je proglasio 51. najboljim gitaristom svih vremena.

1955. Steve Berlin, saksofonist i klavijaturist američkog rock sastava Los Lobos, koji je 1987. imao singl na britanskom i američkom broju 1 sa svojom obradom pjesme "La Bamba", koja je bila hit Ritchieja Valensa 1958. i jedna od ranih najpoznatijih rock and roll pjesama.

1959. Morten Harket, pjevač i tekstopisac norveškog new wave sastava A-Ha. Sa svojim singlom "Take On Me" iz 1985., A-Ha je postala prva norveška grupa koja je zauzela 1. mjesto u SAD-u, a 1986. na dodjeli MTV Video Music Awards 1986., video za "Take On Me" je osvojio šest nagrada. Dana 17. veljače 2020. glazbeni video za "Take On Me" dosegao je milijardu pregleda na YouTubeu.

1967. John Power, basist, pjevač i tekstopisac grupe The La's od 1986. do 1991. Grupa je 1990. imala singl na britanskom broju 13, 'There She Goes'.

1970. Mark Webber, gitarist i klavijaturist engleskog rock benda Pulp, koji je 1995. imao singl na britanskom broju 2, "Common People". Webber je napustio bend u siječnju 1997. Pulp su smatrani među britpop "velikom četvorkom", zajedno s Oasisom, Blurom i Suedeom.

1973. Nas, rođen kao Nasir bin Olu Dara Jones, američki reper, producent i glumac. Prodao je preko 25 milijuna primjeraka svojih deset studijskih albuma, od kojih su najcjenjeniji debi ‘Illmatic’ (1994.), ‘I Am’ (2000.), ‘Nas’ (2009.) i ‘Life Is Good’ (2012.). About.com ga je proglasio najboljim MC-jem svih vremena.

1981. Ashley Roberts, pjevačica američke ženske skupine The Pussycat Dolls. Grupa je 2005. imala singl na britanskom broju 1 i američkom broju 2 u suradnji sa Busta Rhymesom, "Don't Cha".

1983. Amy Jade Winehouse, britanska glazbenica, jedna od najvećih izvođača 2000-ih u svijetu. Izdala je dva vrlo uspješna albuma, ‘Frank’ (2003.) i ‘Back to Black’ (2008.), a za potonji je dobila čak pet Grammyja. Za života je postala uzor mnogim drugim glazbenicama, naročito zemljakinjama Adele i Duffy, ali i mnogim tadašnjim i kasnijim američkim zvijezdama. Uz to, bila je i istaknuta modna ikona, istodobno punivši stupce novina brojnim skandalima. Preminula je od posljedica trovanja alkoholom u dobi od 27 godina. Mark Ronson joj je posvetio svoj album ‘Uptown Special’ iz 2015., a snimljen je i dokumentarni film ‘Amy’ o njenom životu.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici