INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

arthur brown

1970. Arthur Brown je uhićen nakon što je na Palermo Pop ’70 festivalu zapalio svoju kacigu i skinuo svu odjeću sa sebe. ‘Točka’ se odvila prilikom izvođenja njegovog najvećeg hita ‘Fire’. Brown je u zatvoru proveo četiri dana.

Događaji

1965. koncert Rolling Stonesa u Dublinu završio je općim neredima, nakon što se 30 fanova popelo na pozornicu. Mick Jagger je oboren na pod, a ostatak benda je pobjegao s pozornice.

1966. škotski kantautor Donovan se našao na vrhu britanske ljestvice singlova sa ‘Sunshine Superman’. Na studijskoj snimci električnu gitaru je svirao Jimmy Page, a bas John Paul Jones. Pjesmu su, između ostalih, obradili J.J. Cale i Hüsker Dü, a na nju se referiraju Happy Mondays u pjesmi ‘Donovan’. ‘Sunshine Superman’ se smatra jednom od prvih poznatijih primjera psihodeličnog rocka.

1968. Ringo Starr se vratio u The Beatlese nakon dva tjedna izvan grupe. Ostatak benda mu je okitio set bubnjeva cvijećem za dobrodošlicu.

1975. na rođendanskoj proslavi povodom 50-og rođendana glumca Petera Selersa zasvirao je all-star bend, za tu prigodu nazvan, Trading Faces. Činili su ga: Bill Wyman na basu, Ronnie Wood, Jesse Ed Davis i Danny Kortchmar na gitarama, Keith Moon klavijature i bubnjevi, Joe Cocker vokal, Nigel Olsson bubnjevi te David Bowie i Bobby Keys na saksofonu.

1977. mjesec dana nakon smrti, Elvis Presley je imao 27 albuma i 9 singlova unutar liste top 100  u Velikoj Britaniji. Na listi albuma na broju jedan bio je "Moody Blue", dok je na broju 1 liste singlova bila pjesma "Way Down".

moody blue

1983. UB40 su s obradom ‘Red Red Wine’ zasjeli na vrh britanske ljestvice singlova. Originalna izvedba pripada Neilu Diamondu, koji je pjesmu snimio 1967. godine.

1991. Ike Turner je izašao iz zatvora nakon 18 odsluženih mjeseci kazne od četiri godine koje su mu bile određene. Turner je u zatvoru završio zbog posjedovanja kokaina. Dok je bio u zatvoru, on i Tina Turner su primljeni u Rock and Roll Hall of Fame, a na svečanosti ih je zastupao producent Phil Spector.

1991. tijekom europske turneje, Nirvana je u Maida Vale studiju u Londonu za emisiju Johna Peela na BBC Radio 1 snimila pjesme:  "Dumb", "Drain You" i "Endless Nameless".

2002. započela je Licks turneja grupe The Rolling Stones povodmo 40 godina benda. Prvi koncert održan je u bostonskom Fleet Centreu, a karte za najbolja sjedala koštale su $224. Na turneji su u konačnici održali preko 100 koncerata, a vidjelo ih je preko 2,5 milijuna fanova.

2006. Justin Timberlake je u suradnji sa Timbalandom bio na 1. mjestu britanske liste singlova sa "SexyBack". Bio je to njegov prvi hit broj 1. Pjesma je 2007. osvojila nagradu Grammy za najbolju plesnu snimku.

2008. heavy metal bend Slipknot ostvario je svoj prvi američki broj 1 album, ali tek nakon što je naknadnim prebrojavanjem utvrđen točan broj prodaje albuma, čime se s trona svrgnuli repera The Gamea i njegovo tada aktualno izdanje. Slipknot je na vrh liste došao četvrtim studijskim uratkom "All Hope Is Gone".

2009. Madonnina turneja Sticky and Sweet postala je najisplativijom svjetskom turnejom solo umjetnika ikada zaradivši ukupno 408 milijuna dolara. Madonna je u sklopu turneje nastupila u čak 32 države, a najbliže Hrvatskoj moglo ju se gledati u crnogorskoj Budvi i srpskoj prijestolnici Beogradu. Koncert se trebao održati i 20. 8. 2009. na hipodromu u slovenskoj metropoli, no isti je zbog slabe prodaje ulaznica (navodno svega 10.000) na koncu ipak otkazan.

1

Madonna u Budvi 2008., foto: Dragutin Andrić (arhiva SG)

2022. na stadionu Wembley u Londonu održan je koncert u čast na, u ožujku preminulog bubnjara grupe Foo Fighters, Taylora Hawkinsa. Koncert je počeo u 17:30 po hrvatskom vremenu, a obilježio ga je nastup mnogih svjetskih glazbenih zvijezda.

Rođeni

1934. Freddie King, američki glazbenik. Jedan je od najslavnijih i najutjecajnijih blues gitarista svih vremena, a bio je uzor Ericu Claptonu, Jerryju Garciji, Stevieju Rayju Vaughanu, Peteru Greenu i mnogim drugima. Najuspješniji singlovi bili su mu ‘Have You Ever Loved a Woman’ i ‘Hide Away’. Preminuo je zbog komplikacija unutar probavnog sustava u dobi od 42 godine. Posthumno je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame 2012. godine.

1942. Alan Charles ‘Al’ Jardine, američki glazbenik, najpoznatiji kao suosnivač, pjevač i gitarist grupe The Beach Boys. S njima je bio od 1961. do 1962., zatim od 1963. do 1998. te 2012. godine, a sudjelovao je u stvaranju 25 studijskih albuma Beach Boysa. Bio je lead vokal na hitovima poput ‘Help Me, Rhonda’, ‘Then I Kissed Her’, ‘I Know There’s an Answer’ i ‘Lady Lynda’. Snimio je i jedan samostalni album.

1944. Gary Leeds, bubnjar i pozadinski vokal američke pop grupe The Walker Brothers. 1966. su imali singl na britanskom broju 1, "The Sun Ain't Gonna Shiny Anymore". Pjesma je u SAD-u došla tek do broja 13.

1945. George Biondo, član grupe Steppenwolf. Grupa je 1969. imala singl "Born To Be Wild", s kojim su dosegli broj 2 američke liste singlova. Prodali su preko 25 milijuna ploča diljem svijeta te objavili 8 zlatnih albuma i 12 singlova koji su ušli u američku listu Billboard Hot 100.

1947. Eric Bell, gitarista grupe Thin Lizzy (1973. imali hit singl "Whisky In The Jar").

1948. Donald Brewer, najpoznatiji kao bubnjar grupe Grand Funk Railroad, koja je imala američki broj 1 singl s pjesmom "The Loco-Motion".

1955. Stephen Philip ‘Steve’ Jones, britanski glazbenik, najpoznatiji kao gitarist grupe The Sex Pistols. Bio je i članom grupa Chequered Past i Neurotic Outsiders te svirao s Johnnyjem Thundersom, Siouxsie and the Banshees, Thin Lizzy, Billyjem Idolom, Joan Jett, Bobom Dylanom, Adamom Antom, Iggyjem Popom, Megadeth i drugima. Izdao je dva samostalna albuma. Rolling Stone ga je proglaiso 97. najboljim gitaristom svih vremena.

1973. Jennifer Paige, američka pjevačica koja je 1998. imala hit singl "Crush" (4. mjesto na britanskoj listi singlova).

1979. Tomislav ‘Tomo’ Miličević, američki glazbenik hrvatskog porijekla, najpoznatiji kao lead gitarist grupe 30 Seconds to Mars.

tm

1980. kanadski glazbenik Jay "Cone" McCaslin, najpoznatiji kao basist grupe Sum 41. Sa grupom je 2001. postigao singl na britanskom broju 13, "In Too Deep".

1986. Omar Samuel Pasley, jamajčanski pjevač, poznatiji kao OMI. Njegov singl iz 2014., "Cheerleader", je remiksirao Felix Jaehn i singl je zauzeo 1. mjesto u nekoliko zemalja.

Preminuli

1970. gitarista i tekstopisac grupe Canned Heat, Alan Wilson, pronađen je mrtav u vrtu Boba Hitea, kolege iz benda, u Topanga Canyonu u Los Angelesu. Alan Wilson je s bendom nastupio na dva ključna festivalaa 60-ih, Monterey Pop Festivalu i Woodstocku, a također se pojavljuje i u dokumentarnom filmu o potonjem festivalu. Napisao je jednu od dvije najpoznatije pjesme grupe, "On The Road Again". Alanu je bilo 27 godina.

2010. Mike Edwards, osnivač grupe ELO, poginuo je u bizarnoj nesreći nakon što se ogromna bala sijena (od 600 kg) otkotrljala niz padinu i udarila u njegov kombi. Tragična nesreća dogodila se u Devonu u južnoj Engleskoj.

2017. Walter Becker (r. 1950.), američki glazbenik, najpoznatiji kao basist, gitarist, pjevač i tekstopisac jazz-rock grupe Steely Dan.



Izvještaji



Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu