INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bowie

1972. David Bowie je prvi puta nastupio pod svojim alter-egom Ziggyjem Stardustom na dobrotvornom koncertu u Londonu.

Događaji

1972. ‘Lean on Me’ Billa Withersa je zasjeo na vrh američke ljestvice singlova, ostavši do danas pjevačev jedini singl broj jedan. Rolling Stone je pjesmu uvrstio na 205. mjesto liste najboljih pjesama svih vremena.

1984. Koncertom kod Slane Castlea u Irskoj završila je europska turneja Boba Dylana, smještena vremenski između izdavanja albuma ‘Infidels’ i ‘Empire Burlesque’. Na irskom koncertu pridružio mu se Van Morrison na jednoj, Bono iz U2 na dvije, a Carlos Santana kao gitarist na sedam pjesama. Bono je nakon koncerta intervjuirao Dylana za časopis Hot Press i završio s njim u dugom razgovoru, tijekom kojeg mu je Dylan poručio kako se ‘mora vratiti korijenima’, što je inspiriralo Bona i U2 za kreativni zaokret očit na albumima ‘The Joshua Tree’ i ‘Rattle And Hum’.

1995. TLC su dobile drugi singl na američkom broju jedan s ‘Waterfalls’. Pjesma je nominirana za dva Grammyja naredne godine.
2007. Chemical Brothers su s ‘We Are the Night’ debitirali na vrhu britanske ljestvice albuma. Bio je to šesti album grupe, a priskrbio im je Grammy za najbolji elektronski ili plesni album.

2016. kanadski reper i pjevač Drake je bio na 1. mjetu američke ljestvice albuma sa svojim četvtim studijskim izdanjem "Views". Sa tim albumom Drake se pridružio Adele, Michael Bublé i Taylor Swift kao jedisni glazbenici koji su 2010-ih imali album na 1. mjestu Billboardove 200 ljestvice 6 uzastopnih tjedana.

Rođeni

gn

1936. Gabi Novak, hrvatska glazbenica. Rođena je u Berlinu u braku Hrvata i Njemice. Karijeru pjevačice započela je kasnih 50-ih, a pamte se njeni hitovi ‘Vino i gitare’, ‘On me voli na svoj način’ i ‘Pamtim samo sretne dane’. Posljednjih dvadesetak godina izdano je nekoliko kompilacija njenih pjesama, a Gabi je u novom tisućljeću sve manje aktivna na sceni. Udovica je Arsena Dedića, s kojim je u brak stupila 1970., a majka je Matije Dedića, priznatog jazz glazbenika. Dobitnica je dva ‘Porina’.

1940. Joe B. Mauldin, američki basist i tekstopisac, najpoznatiji kao basist rane rock and roll grupe The Crickets. Kasnije je postao inženjer snimanja u Gold Star Studios, studiju u Los Angelesu koji je postao "tvornica hitova" za Phila Spectora, Briana Wilsona i druge velike rock izvođače iz 1960-ih. Mauldin je preminuo 2015.

1955. Russell Christian, pjevač engleske skupine The Christians, koja je 1988. imala singl na britanskom broju 8, "Harvest For The World".

1961. Toby Keith, country pjevač, tekstopisac, producent i glumac. Njegov debi singl "Should've Been A Cowboy", je zasjeo na vrh američke country ljestvice i bio je najizvođeniji country singl 1990-ih godina.

1961. Graham Jones, gitarist britanskog new wave sastava Haircut 100. Bend je imao četiri singla na britanskom top 10 između 1981. i 1982., uključujući "Favourite Shirts (Boy Meets Girl)", "Love Plus One" i "Fantastic Day".

1961. Andy Fletcher, basis, sintesajzerist i jedan od osnivača engleskog elektroničkog sastava Depeche Mode. Grupa je imala 50 pjesama na britanskim ljestvicama,i 17 10 albuma na britanskom top 10 i prodala je više od 100 milijuna albuma diljem svijeta. Hit singlovi uključivali su "New Life", "Enjoy The Silence" i "Just Can't Get Enough". Fletcher je preminuo 26. svibnja 2022.

1962. Joan Osborne, američka pjevačica i tekstopisac koja je 1996. imala singl na britanskom broju 6, "One Of Us".

1970. Beck David Campbell, američki pjevač, tekstopisac, producent i multiinstrumentalist, koji je 1994. imao singl na britanskom broju 15, "Loser". Njegov album "Colors" iz 2017. je osvojio nagrade za najbolji alternativni album i najbolji projektirani album na 61. dodjeli nagrada Grammy.

1971. Neil Mavers, bubnjar engleskog rock benda The La's, koji je 1990. imao singl na britanskom broju 13, "There She Goes".

1985. Jamie Cook, gitarist engleskog rock benda Arctic Monkeys, koji je 2005. imao singl na britanskom broju 1, "I Bet You Look Good On The Dancefloor" i 2006. album na britanskom broju 1, "Whatever People Say I Am That's What I'm Not". Bend je osvojio šest Brit Awards, te su bili nominirani za tri nagrade Grammy.



Izvještaji



Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture