INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

the clash

1976. The Clash su prvi puta nastupili uživo, i to kao predgrupa Sex Pistolsima u Sheffieldu.

Događaji

1964. ‘I Get Around’ The Beach Boys je zasjeo na čelno mjesto američke ljestvice singlova. Bio je to njihov prvi broj jedan u domovini, ali i prvi top 10 hit u Britaniji. Pjesma inače otvara i studijski album ‘All Summer Long’.

1969. na dvodnevnom Atlanta Pop festivalu u Georgiji nastupili su Janis Joplin, Led Zeppelin, Johnny Winter, Delaney and Bonnie, Creedence Clearwater Revival, Canned Heat, Joe Cocker, Blood Sweat & Tears, Chuck Berry, Spirit, Chicago i Paul Butterfield. Bilo je to svojevrsno zagrijavanje za Woodstock, koji je uslijedio mjesec dana kasnije.
1974. jazz rock sastav Steely Dan održao je koncert u Santa Monica Civic Auditoriumu u Kaliforniji. Nisu nastupili uživo sljedećih 18 godina, a u međuvremenu su izdali još četiri studijska albuma.

1982. vjenčali su se Ozzy Osbourne i Sharon Arden. U braku su do danas.
1987. Pet Shop Boys su s ‘It’s a Sin’ po drugi puta zasjeli na vrh britanske ljestvice singlova. To je jedina pjesma, uz ‘West End Girls’, koju je dvojac izveo na svakoj turneji otada. Bend je optužen za kopiranje Isaakove ‘Wild World’, no bez uspjeha.

1992. John Phillips, poznat kao nekadašnji član The Mamas and the Papas, podvrgnut je transplantaciji nove jetre. Phillips se dugo borio s ovisnostima te s povratkom na glazbene staze slave, a preminuo je 2001. godine.

Rođeni

1938. William Harrison ‘Bill’ Withers, Jr., američki glazbenik, najpoznatiji po hitovima ‘Lean on Me’, ‘Ain’t No Sunshine’, ‘Use Me’, ‘Just the Two of Us’ i ‘Lovely Day’. Postao je dijelom Rock and Roll Hall of Fame 2015. godine.

1940. Dave Rowberry, pijanist i orguljaš engleskog rythm 'n' blus i rock benda The Animals, koji je 1964. imao singl na britanskom i američkom broju 1, '"House Of The Rising Sun". Rowberry je preminuo 2003. godine.

1943. Alan Christie Wilson, američki glazbenik, najpoznatiji kao osnivač i multiinstrumentalist (primarno gitarist) blues rock grupe Canned Heat. Mladi ekspert za blues glazbu pomogao je ‘ponovno otkriću’ glazbe Son Housea, kojeg je ponovno podučio njegovim vlastitim skladbama i s njim snimio ‘Father of the Delta Blues’ 1965. U to vrijeme pratio je na koncertima blues legende poput Johna Hurta i Skipa Jamesa, a kasnije i druge poput Johna Leeja Hookera. Osnovao je Canned Heat 1965. s gitaristom Johnom Faheyjem i uživao pet godina uspjeha s grupom prije svoje smrti u 1970. godini, kad mu je bilo 27. Preminuo je dva tjedna prije Jimija Hendrixa i četiri prije Janis Joplin, i to od sličnih posljedica.

1948. Jeremy Spencer, gitarist britansko-američkog rock sastava Fleetwood Mac od 1967. do 1971. Grupa je 1969. imala singl na britanskom broju 1, "Albatross". Napustio je bend tijekom američke turneje 1971. rekavši da ide van kupiti novine. Pronađen je dva dana kasnije u LA-u u sjedištu Children of God s obrijanom kosom.

1951. Ralph Johnson, bubnjar američkog benda Earth, Wind & Fire, koji je 1975. imao singl na američkom broju 1, "Shining Star" i 1981. singl na britanskom borju 3, "Let's Groove". Bend je dobio 20 nominacija za Grammy i bili su prvi afroamerički bend koji je rasprodao Madison Square Garden.

1958. Kirk Pengilly, gitarist australskog rock benda INXS, koji je 1988. godine imao singl na američkom broju 1 i britanskom broju 2, "Need You Tonight". Njihov album "Kick" iz 1987. je prodan u više od 10 milijuna primjeraka samo u SAD-u i sadrži četiri top 10 singla; "Need You Tonight", "Devil Inside", "New Sensation" i "Never Tear Us Apart". INXS su prodali preko 55 milijuna albuma diljem svijeta.

1963. Matt Malley, basist američkog rock benda Counting Crows, koji je 1994. godine imao britanski hit singl "Mr. Jones" i 1996. album na američkom broju 1, "Recovering The Satellites". Dobili su nominaciju za Oscara 2004. za svoju pjesmu "Accidentally In Love", koja je uvrštena u soundtrack filma Shrek 2.

1995. Post Malone, američki reper, pjevač, tekstopisac i producent. Njegov album "Beerbongs & Bentleys" iz 2018. je bio broj 1 u SAD-u, i oborio je nekoliko rekorda streamanja nakon objavljivanja, dok je njegov debitantski album "Stoney" srušio 34 godine star rekord Michaela Jacksona za najviše tjedana na Billboardovoj ljestvici najboljih R&B i hip-hop albuma nakon što je dosegnuo 77. tjedan u usporedbi na 76 tjedana koliko je "Thriller" proveo na ljestvici.

Preminuli

2003. Barry White, rođen kao Barry Eugene Carter 1944., američki glazbenik. Najveći uspjeh je postigao 70-ih s hitovima ‘You’re the First, the Last, My Everything’ i ‘Can’t Get Enough of Your Love, Babe’ (nije povezana s pjesmom Bad Company). Osvojio je tri Grammyja i prodao preko 100 milijuna primjeraka svojih albuma.

Barry-White

Barry White

2009. Allan Klein (r. 1931.), američki biznismen, filmaš i direktor diskografske kuće. Poznat je po brizi o financijskom poslovanju The Beatles, The Rolling Stones, The Dave Clark Five, The Animals, The Kinks, Herman’s Hermits, Lulu, Donovana i Petea Townshenda, a kasnije i pojedinačnih članova The Beatles i Phila Spectora.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici