INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1961. ‘Moon River, pjesma iz hit-filma ‘Breakfast at Tiffany’s’, popela se na vrh britanske ljestvice singlova. Pjesma u izvedbi Andyja Williamsa osvojila je i Oscar te dva Grammyja.

Događaji

1971. ‘My Sweet Lord’ Georgea Harrisona našla se na prvom mjestu američke ljestvice singlova. Prvi je to američki broj jedan za nekog Beatlea. Uvrštena je na danas legendarni album ‘All Things Must Pass’.

1974. australsko-američka pjevačica, tekstopisac, autorica i glumica Helen Reddy je zauzela 1. mjesto na američkoj ljestvici singlova sa "Angie Baby", njezinim trećim brojem 1.

1998. BBC Radio 1 emitirao je ‘100 nacionalnih himni’ izglasanih od strane slušatelja. U prvih pet su se našli Massive Attack (‘Unfinished Sympathy’), ‘Smells Like Teen Spirit’ Nirvane, ‘Bittersweet Symphony’ The Verve, Underworld s ‘Born Slippy’ i Radioheadov ‘Creep’.

2003. najprodavaniji album ove godine u SAD-u bio je ‘Get Rich or Die Tryin’ 50 Centa, a nakon njega najprodavaniji su bili ‘Speakerboxx/The Love Below’ Outkasta te ‘Meteora’ Linkin Parka.

2005. britanska radio postaja Planet Rock objavila je rezultate ankete provedene među 58.000 slušatelja, a koji su izglasali Pink Floyde kao najveće rock zvijezde ikada. Iza njih su se našli Led Zeppelin, Rolling Stones, The Who, AC/DC, U2, Guns&Roses, Nirvana, Bon Jovi i Jimi Hendrix.

Rođeni

1915. Roebuck Staples, pjevač američke gospel, soul i R&B skupine The Staple Singers. Grupa je 1975. imala singl na 1. mjestu u SAD-u sa "Let's Do It Again". Roebuck je preminuo 19. prosinca 2000.

1921. Johnny Otis, rođen kao Ioannis Alexandries Veliotes, američki glazbenik, producent, lovac na talente, DJ, novinar i TV lice. Bio je poznat po nadimcima ‘Kralj rock’n’rolla’ i ‘Kum R&B-ja’. Počeo je kao bubnjar u raznim sastavima prije početka vlastite karijere, koja se posebno razvila krajem 40-ih i početkom 50-ih. Ubrzo zapostavlja vlastitu glazbenu karijeru te počinje pisati pjesme za druge te otkrivati nove talente, poput 13-godišnje Ette James. Vratio se sviranju u šezdesetima, predvodeći bend ‘The Johnny Otis Show’. 1994. godine ušao je u Rock and Roll Hall of Fame i Blues Hall of Fame. Preminuo je 2012. godine u dobi od 90 godina, samo tri dana prije Ette James, čiji je talent prvi otkrio.

1936. Young Jessie, pjevač američke rythm 'n' blues / rock and roll vokalne skupine The Coasters. Godine 1955. napisao je i snimio singl "Mary Lou", koji su kasnije obradili Ronnie Hawkins, Steve Miller Band, Bob Seger, Gene Clark i Frank Zappa. Preminuo je 27. travnja 2020. u dobi od 83 godine.

1950. Alex Chilton, rođen kao William Alexander Chilton, američki glazbenik, član The Box Tops i Big Star. Sin jazz glazbenika prvi je trenutak slave okusio s 16 godina, kad je objavljen hit-singl The Box Topsa, ‘The Letter’ (kasnije ga je obradio i Joe Cocker). Početni uspjeh nije se ponovio te su se The Box Tops raspali 1970., a Chilton započinje samostalnu karijeru koja je trajala samo godinu dana, do osnutka grupe Big Star. Grupa, koja je također bila kratka vijeka, sa svoja je tri albuma imala slabu prođu, no dobila je kultnu sljedbu među glazbenicima 80-ih godina poput R.E.M. i The Replacements. Chilton je ponovno okupio Big Star s promjenjenom postavom 1993., a ostali su na okupu s prekidima do 2010. i Chiltonove smrti u dobi od 59 godina.

1971. Anita Dels, pjevačica belgijsko-nizozemske dance grupe 2 Unlimited, koja je 1993. imala singl na britanskom broju 1, "No Limit".

1978. John Legend, rođen kao John Roger Stephens, američki glazbenik i glumac. Njegovih pet albuma u R&B i soul izričaju donijeli su mu 9 Grammyja te nagradu Songwriters Hall of Famea. Singl ‘All of Me’ dospio je i do vrha američke ljestvice singlova u 2013. godini.

Preminuli

1976. Freddie King, američki blues gitarist i pjevač. Jedan je od najslavnijih i najutjecajnijih blues gitarista svih vremena, a bio je uzor Claptonu, Jerryju Garciji, Stevieju Rayju Vaughanu, Peteru Greenu i mnogim drugima. Najuspješniji singlovi bili su mu ‘Have You Ever Loved a Woman’ i ‘Hide Away’. Preminuo je zbog komplikacija unutar probavnog sustava u dobi od 42 godine. Posthumno je inauguriran u Rock and Roll Hall of Fame 2012. godine.

1983. Dennis Carl Wilson (r. 1944.), američki bubnjar i pjevač, suosnivač The Beach Boys. Bio je jedini surfer u nominalno surf rock sastavu. S The Beach Boys je snimio 24 studijska albuma te jedan samostalni do svoje smrti 1983., kada se utopio u dobi od 39 godina.

2015. Ian Fraser Kilmister, poznatiji kao Lemmy, glavni vokal i basist grupe Motörhead preminuo je u svom domu u Los Angelesu u Kaliforniji, četiri dana nakon svog 70. rođendana nakon kratke borbe s izuzetno agresivnim rakom. Lemmy je svirao u nekoliko rock grupa 1960-ih, uključujući Rockin' Vickers i radio je kao roadie za Jimi Hendrix And The Nice, prije nego što se pridružio svemirskom rock bendu Hawkwind 1971., pjevajući na njihovom hitu "Silver Machine".



Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere