INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

17. rujna je datum na koji je objavljen doista veliki broj odličnih i vrlo atraktivnih albuma koje, naravno, potpisuju izvrsni blues glazbenici."Groove & Good Times" je album kojeg jednostavno moram staviti na prvo mjesto. Raphael Wressnig i Igor Prado ponovno nam donose sjajni glazbeni sadržaj, koji će svakako zanimati svakoga tko voli dobru i kvalitetnu glazbu, bez obzira kako je tko nazivao.

Austrija i Brazil možda nemaju baš puno zajedničkih dodirnih točaka, ali Raphael i Igor su direktan dokaz da to i nije baš tako. Puno suprotnih mišljenja i stremljenja u sebi nose značajnu oznaku zajedničkog uživanja u određenim glazbenim formama. I da, upravo to je spojilo ovu dvojicu sjajnih glazbenika i vrsnih instrumentalista. A kada se njima još pridruži odabrana prateća ekipa, pred vama će se samo otvoriti vrata iza kojih će ta plavičasta izmaglica nahrupiti i obuzeti vas u potpunosti.

Nema nikakve dvojbe, Raphael Wressnig je istnski čarobnjak Hammond orgulja. Od ove pandemije on neprestano putuje, gotovo stalno je na turneji i stalno radi s drugim glazbenicima, što mu svakako donosi uvijek svježe i vrlo impresivne ideje. Jedna od takvih vrlo nadahnutih suradnji dogodila se u Brazilu, u Sao Paulu, gdje je upoznao i povezao se s poznatiim gitaristom Igorom Pradom, a rezultat je tu pred nama, novi, nevjerojatni glazbeni vrhunac. Zašto? Ma da, ta njihova svirka bazira se na opojnom Igorovom gitarističkom rukopisu, jednako tako tu je sam Raphael, koji svojim crno-bijelim dirkama svako malo dira dirketno u srce, a tu je i Yuri Prado na bubnjevima i udaraljkama. Nema nikakve sumnje, ova trojka isporučila nam je u ovo pandemijsko vrijeme još jedan snažni glazbeni uradak.

Maestro Wressnig čini prava mala čuda na svom Hammondu, od zapravo neke osnovne fraze ili teme razvija i radi apsolutno nevjerojatne stvari i krajnji rezultat su snažne, prodorne i izuzetno efektne kompozicije, koje se kreću u rasponu od invazivnog, ubojitog funka tipa James Brown do onih čistokrvnih r&b tema Blues Brothersa. Raphael i bend svoju svirku temelje na najboljim elementima osnovnih i sadržajnih formi, koje su sadržane u glazbi koju mi volimo. Ta svirka zvuči tako opušteno, tako pristupačno i efektno da zapravo nije bitno praši li ovaj trio soul, r&b, gospel ili blues. No, nitko se neće buniti niti protestirati ako čuje latino ritmove, a tu je i njihova duhovita i vrlo raskošna mješavima funk-bluesa s jazzy aromom, koja daje tu toliko potrebnu posebnost.

Naime, neosporne su Raphaelove sviračke kvalitete na legendarnim Hammond B3 orguljama. Svi znamo svojim osobitim zvukom Hammond orgulje obilježile su brojne skladbe, albume, koncerte velikog broja glazbenika i bendova. I mada trenutno nisu više vodeći instrument, nisu u prvom planu, Hammond B3 svojim specifičnim zvukom još uvijek inervira brojna osjetila doista velikog broja poklonika dobre glazbe. Iako Raphael nema previše godina, odlučio je svojom sviračkom virtuoznošću, svojim permanentnim nastupanjem popularizirati i otrgnuti od zaborava ovaj jedinstveni instrument. Hammond B3 toliko puta nas je osupnuo svojom sirovom snagom, svojom gracilnošću zvuka, koji kada vam se jednom zavuče pod kožu tu jednostavno trajno ostaje!

PREPORUKA

"Groove & Good Times", Raphaela Wressniga i Igora Prada istinska je glazbena poslastica. Album kao takav namijenjen je istinskim glazbenim znalcima, sladokuscima i svima koji žele biti dio ove fantastične priče.

Više o svemu saznajte na:
www.raphaelwressing.com
www.instagram.com/raphaelwressnigmusic
www.zyx.de
zyxdance.lnk.to/SMKA86bf?fbclid=IwAR1BKHXDuUqNCPPkDXi1i7OkYpG_cRTbxpHbGVgX1u1PvlVZJk44ItP8h_I
zyxdance.lnk.to/RMrBd4Qs

Popis pjesama:

1. Kissing My Love 5:03
2. I Know Who You Been Socking It To 2:58
3. No More Okey Doke 4:24
4. Blues & Pants 4:28
5. Bring Love 3:45
6. Snatch It Back And Hold It 3:25
7. Ain't No Love (In The Heart Of The City) 5:01
8. Shrimp Daddy 4:11
9. Crossfire 3:55
10. Soul Shakedown Party 6:32

()

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima