INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Micke & Lefty Ft Chef upravo danas, 26. lipnja, preko nizozemske izdavačke kuće CRS (Continental Record Services) objavljuju svoj novi studijski uradak u Europi. Radi se o albumu električno-akustičnog bluesa ‘’Let The Fire Lead’’. A tko se krije iza imena izvođača? Od kuda nam dolaze ovi sjajni blues glazbenici?

Ma, Mississippi im je u venama. Njihovim glazbenim bićem teče samo ovaj plavičasti glazbeni žanr, koji je našao baš u tom području svoje mjesto nastanka i rođenja.

No, idemo se vratiti ma početak ove priče. Micke & Lefty Ft Chef dolaze iz Finske, koja je poprilično daleko od rijeke Missisippi i njezine delte. No, ta i takva udaljenost uopće ih ne spriječava da budu itekako bliski, itekako in u sve ono što čini i krasi taj nadahnut tradicionalni Delta Blues. Naravno, sve se vrti oko onog pitanja: imate li ‘’ono nešto’’ u sebi? Imate li to u svojoj glazbi? U prezentacijskoj formi? Možete li u tako ‘’šturim’’ glazbenim normativima dati cijeloga sebe? I još k tome sve to još dići na višu razinu?

Iza imena Micke & Lefty Ft Chef kriju se Micke Bjorklof (vokal, udaraljke), Lefty Leppänen (vokal i gitare) i Chef (bas gitara). Ovaj trio je svojom nevjerojatnom predanošću snimio i ponudio nam ovaj svoj novi studijski uradak.

‘’Let The Fire Lead’’ će svojim sadržajem sve koji vole ovu glazbenu priču jednostavno i samo tako dići na noge! Zašto? Iz čiste ekspresivnosti onoga što čujete. A učinit će to čime? Samo svojom nadahnutom izvedbom, a sve ostalo je sadržano u pjesmama, koje svih svojih 43 minute samo zapravo ‘’ tuku’’ a vi se ne uspijevate obraniti. To naravno, može učiniti u ovom glazbenom stilu, samo vrhunska ekipa, glazbenici, koji imaju sve u svojim rukama i u svom glazbenom biću.

Prošlo je deset godina od njihovog zadnjeg "trio albuma", pa je sada to neka vrsta "Now or Never" situacije i na kraju ispalo je "NOW" i ovo je njihov zapravo treći studijski uradak kojim eto obilježavaju i svoju 20-godišnjicu rada i djelovanja.

Micke Bjorklof i njegovi bendovi dobro su poznata glazbena imena u svojoj rodnoj Finskoj ali i u cijeloj Skandinaviji, gdje su ambasadori bluesa već gotovo 30 godina. Puno je tu "utakmica u nogama" i sve to vodi k ovakvom glazbenom sadržaju, gdje se zapravo sve odvija spontano i bez neke velike "frke", a na kraju sve ispadne i više nego odlično! Album sadrži 12 pjesama: 9 originala i 3 interpretacije klasičnih blues pjesama a sve zvuči tako zapravo originalno i 100% autorski da jednostavno ne vjerujete da je to tako "cool". Doista, Micke Bjorkloff je kao istinski i pravi blues veterani majstor, koji je s nekom od svojih blues inačica osvojio mnoge europske prostore i festivale.

Na ovom, svom novom studijskom albumu s dvojicom prijatelja predstavlja doista impresivnu miksaturu tzv. "roots" pjesama sa nadahnutim visokofrekventnim osjećajima i s maksimalno pojačanom i prisutnom energijom.

Album ‘’Let The Fire Lead’’ je napravio pravu pomutnju i nema što, priča ide samo uzlaznom putanjom, prema svojim istinskim glazbenim trenucima. Osobno, želio sam ovoj priči dati pun značaj i upravo zato zahvaljujem CRS koja mi je omogućila da vam pripremim ovu ekskluzivnu promociju.

Eto, sada nakon 20 godina osjeća se kao da su u potpunosti sazreli uvjeti da se njihova blues "furka" percipira u cijelom svijetu i da krenu, još jače i žešće u pohode na svim "frontovima". Znam da svi znate da stvari nisu uvijek niti jednostavne... Micke kao Finac prvo se morao dokazati u domovini, a tek onda stvar ide dalje, ide na višu razinu!

Mene osobno nekako je najviše taknuo taj akustično – električni pristup na ovom albumu što samo potvrđuje da se jako dobro slažu, kada je u pitanju i jedna i druga glazbena prezentacija. Naime, mnogi ovaj bend uspoređuju s onim što bismo mogli svrstati u grupaciju rock n' bluesa, ali i sliderskog bluesa, čvrstog texas bluesa, te osebujnog delta bluesa. Nema nikakve sumnje, ova trojka je u potpunosti jasna i određena kada je u pitanju akustični, ali i električni blues.

Na kraju, nije nikakvo čudo što je svojim sadržajem ovaj album privukao toliko publike i napravio doista veliku pomutnju na europskoj blues sceni. Nema nikave dvojbe... zaista se ima što čuti!

PREPORUKA:
Ako želite doista korisno provesti svoje slobodno vrijeme, uzmite album "Let The Fire Lead" izvrsnih Micke & Lefty Ft Chef upravo vjerujem da će se to pretvoriti u višesatno uživanje uz glazbu ovih finskih blues glazbenika. Ma neka, zaslužili su to!

Više o svemu saznajte na:
www.mickebjorklof.com
www.mickeandlefty.com
https://www.facebook.com/mickeandlefty/
https://twitter.com/mickebjorklof
https://www.instagram.com/mickebjorklofbluestrip/?hl=fi
www.hokahey.fi

Popis pjesama:

1. Tell That Woman
2. Always Something Good
3. Big Bill Blues
4. Small Town Baby
5. Let The Fire Lead
6. The One
7. Gotta See My Church
8. You Gorgeous You
9. No Stuff Is Good Enuff
10. Rock n Bowl
11. I’m Steady Rollin’ Man
12. I Got to Tell you

(Continental Record Services)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima