Najave novih izdanja

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Zagrebačka grupa Corto dobro je poznata svim ljubiteljima ovakvog glazbenog izričaja, iza koje od samih početaka tamo sredinom 90-ih, točnije 1995. godine stoji frontman i vokal Domagoj Vorberger.

U svim ovim desetljećima postojanja, Corto, a i Domagoj kao takav, nisu bili niti neaktivni niti uspavani. Domagoj je radio razne projekte, od glazbenih do televizijskih, ali Corto je tu uvijek negdje u pozadini polako stvarao nove zvukove i pretvarao ideje u stvarnost. Tako je i došao na red i treći po redu single s povratničkog albuma u nastajanju pod nazivom "Mali tavanski stan". Ovom singlu su prethodili "Da mi je dano da biram" i "Poplava 2020". Pjesma "Mali tavanski stan" snimljena je u studiju Purple Cat gdje će biti snimljen i ostatak albuma, a posebni detalj u pjesmi je taj da je gitare u studiju odsvirao Zoran Čalić (Majke, Big Foot Mama, Benston, Zoran Čalić bend) na čemu je grupa Zoranu posebno zahvalna i počašćena njegovim izvanrednim angažmanom. Pjesma je jesenska blago nostalgična rock balada inspirirana uspomenama. Autor teksta i glazbe je Domagoj Vorberger, a aranžer i producent je Damir Trkulja - Šiljo. Osvježenje bendu donosi novi član gitarist Lucijan Stočić. Spot za pjesmu realiziran je tehnički i idejno u produkciji benda Corto.

Grupa Corto osnovana je 1995. godine u zagrebačkom kvartu Trnje. Od samog početka inspiraciju za pjesme crpe iz samog grada, njegovih ulica, ljudi i događaja. Grupa je koncertno i medijski aktivna od osnivanja. Pjesme s prvog studijskog albuma Asfaltida do danas su ostale u eteru poput Neonskih vrtova i pjesme "Osjećaj me prati da sam fiju", koja je ujedno i prva suradnja hip-hop i rock izvođača na ovim prostorima, a koja je nastala u suradnji s pionirom hrvatskog i zagrebačkog repa Renatom Đošićem-Renmanom. Još jedna uspješnica s albuma je rock obrada šansone "Zagrebačkim ulicama" koju je grupa svojom verzijom maksimalno popularizirala. Tijekom godina članovi se mijenjaju iz raznih razloga, tako da je s vremenom kroz bend prodefiliralo puno vrsnih glazbenika. Domagoj Vorberger vokal, frontmen i autor benda članski je jedina konstanta od osnivanja. Godine 2011. za izdavača Croatia Records izlazi album "Mijenjaj stvari" s kojeg se ističu pjesme "Kazalište lutaka" (duet Corto i Mile Kekin), "Ispod zastave plave", "Dobro ti je rekla stara", "Krugovi u žitu", "Pes" i druge pjesme. Od izdavanja do stanke bend je koncertima punio klubove, svirao festivale i snimao video spotove.

Za vrijeme kreativne i sviračke pauze s bendom, Domagoj Vorberger na poziv Borisa Leinera i Miše Hrnjaka postaje član projekta Pozdrav Azri te desetak godina s njima nastupa po pozornicama diljem zemlje i inozemstva. Zajedno u toj postavi uz gitaristu Miljana Bakića pod nazivom Leiner i Hrnjak bend snimaju i singl "Fuj koliko je volim" kojem je autor teksta i glazbe Domagoj Vorberger. Uz navedeno snima par autorskih pjesama sa svojim „cabaret“ bend projektom Hulje te posuđuje glas za popularne crtane filmove, a velika uspješnica mu je dječja televizijska emisija „Tata i ja“ koju snima sa sinom Tristanom u sklopu dječjeg programa HRT-a. Nakon godina hibernacije grupe Corto, Vorberger se udružuje s prijateljem Damirom Trkuljom-Šiljom, današnjim producentom, i kreće sa snimanjem novog materijala u njegovom studiju Purple cat te ponovo okuplja bend. Članovi grupe Corto u novom sastavu su Romana Orešnik-Romchi na bas gitari, Vanja Bilić na ritam gitari, Zoran Smoljanović na bubnjevima, Lucijan Stočić na solo gitari te Domagoj Vorberger vokal benda.

IzvještajiAvalanche Kaito: Glazbena lavina u Močvari


Antun IDEM u Très Chic Caféu


U Lisinskom izveden sjajan balet Romeo i Julia


Sve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu


Žestoka rock svirka Kojota grmjela Tvornicom


Sjajna Jeboton Fešta u klubu Boogaloo


Urban&4 na samoborskom fašniku


Megadance party pretvorio zagrebačku Arenu u najveću diskoteku u Hrvatskoj


Mangroove - Acoustic special u Klubu Kazališta Komedija


Svemirko i Donkey Hot nastupili u rasprodanom Vintageu


Kaos 696 Winter War 2024 Tour