Najave novih izdanja
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Hvaljeni domaći bend Lika Kolorado objavio je naslovni singl albuma "Kontura" skupa s pratećim videospotom. Pozadinu spota i moćnu poruku objasnili su oni sami.

"U jeku novonastalih događanja, uključujući nedavnu, katastrofalno nazadnu odluku Vrhovnog suda SAD-a po pitanju pobačaja, napravili smo spot koji podsjeća da je, barem koliko mi primjećujemo, mizoginija u našim prostorima stvar sustavne represije koja je duboko u našem društvenom poretku, toliko maliciozno suptilna da ju često zaboravimo i primijetiti. Svi mi, svaki jedan od nas, na svoj neki način, bez obzira na spol, održavamo taj poredak na životu, često nesvjesni da to činimo. U odnosu na ovaj video uradak, a i pjesmu koju farba, pokušali smo govoriti o očekivanjima koje imamo prema ženama i njihovim tijelima - kako izgledati, kako se ponašati, što od tih tijela tražiti, često robotski odstranjenima od osobe kojoj ono pripada. Djevojka koja dolazi na set te je podložena sređivanju za neko snimanje postaje nešto drugo, netko drugi, neka fiktivna i često nedostižna slika ideala kojega svi namećemo jedni drugima unatoč znanju koliko ono može štetiti, koliko put ka tom nedostižnom idealu proždire individuu i društvo kojem pripada", kažu iz benda.

Mlada domaća glumica Lucija Rukavina zvijezda je spota "Kontura", šminku potpisuje Sanja Hrstić, asistentica šminke i odgovorna za kostime je Iva Rukavina, a za kameru je zaslužan Igor Ilić. Režiju spota potpisuje pjevač i autor benda, Filip Riđički.

"Ni mi sami u bendu nismo imuni - sama pjesma "Kontura" svojevrsno je pomirenje i priznanje barem mene kao autora teksta, koliko i sam svojim očekivanjima podržavam taj plastični standard ženskoga tijela i ljepote, koliko god je prečesto nedostižan. “Od mene se očekuje da od tebe to očekujem” kaže sama pjesma, u samom refrenu gdje inzistiram da se svaki jedan od nas “lomi gdje žulja”, lomi tamo gdje ne možemo popuniti taj plastičan, nametnuti kalup onoga što smo sami na pijedestal postavili kao ono čemu moramo stremiti. Zaključak je ovoga benda da je i to, to nametanje ideala ženskoga tijela, itekako faktor, koliko god suptilan, zabrane suvereniteta žene nad vlastitim tijelom. Jedan je od koraka između suptilnog nametanja onoga kako očekujemo od tebe da izgledaš, do upravo groznih, recentnih događanja po pitanju ženskih prava", ističe Riđički.

IzvještajiPrepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Kultur Shock u Zagrebu