Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

"Kaj bi vi? Da se svega ostavim?", pita se Sacher u pjesmi „Mornar“ (koji je iznevjerio more), novom, petom, singlu s albuma „Biser, ambra, jantar“ i odmah odgovara - "Nikada", jer ploviti se mora. Jasno je to i iz latinske izreke koju spominje kao motiv u pjesmi – "Navigare necesse est“, koja u prijevodu znači - „Plovidba je važnija od života, upravo, jer se ponekad, zahvaljujući njoj, život i nastavlja.“

Izreka je to koja je postala geslo mornara svijeta, a prvi put ju je spomenuo Pompej, rimski vojskovođa. U kontekstu u kojem je Sacher koristi, njegova plovidba je glazbena, njegova njegovo putovanje je stvaralačko, kreativnim morima uz vjetrove duše koje to putovanje oblikuju u jednu zaokruženu glazbenu cjelinu imena „Mornar“.

Optimistično poručuje da i kada nema vjetra u jedrima, možemo naprijed drugim naporima - „bumo veslali“, odnosno i kada je teško, snagom volje možemo ostvariti sve što želimo. Pjesma je ovo koja osvaja svojim „feel good“ osjećajem, optimizmom poruke, ritmom koji budi energiju pokreta.

Već na vaše prvo slušanje, moguće je da ćete zaželjeti okrenuti novu stranicu života, odvažiti se na ostvarivanje dugo sanjanih snova ili ćete samo dobiti poriv da zaplešete u samoći sobe uz dobar saherovski glazbeni optimizam. Ova pjesma je ujedno i zadnja snimka Borisa Leinera na bubnjevima, konačni muzički zapis legendarne Sacher - Leiner ritam sekcije Vještica koju je i previše ljudi nazvalo genijalnom. Za pjesmu je snimljen i spot čija je autorica Branka Sacher, a riječ je o kolažu scena, od sive svakodnevice u kojoj se često nalazimo, papirantih brodova kao simbola i nosioca promjena sve do dalekih mora i sunčanih prostranstava koja nude užitke promjene. Tim motivima Sacherovi vas vode na putovanje duha o kojem „Mornar“ pjeva.

Uz Sachera i Leinera, Mornara sviraju Ivan Beuc i Miljan Bakić na gitarama, pjeva Filip Riđički, a na glasoviru gostuje Zvonimir Dusper-Dus, koji je ujedno i producent albuma.