Najave novih izdanja

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Zagrebački kantautor i učitelj Sebastian Doe (Ivan Petranović) i njegovi gosti predstavljaju videospot "Zagrebački apel za Markov trg i Bruxelles". Pjesma i spot apeliraju na što skoriju obnovu zagrebačkih škola, koje su devastirane u potresu, a neke od njih i u nedavnoj poplavi.

Sebastian Doe je učitelj u osnovnoj školi "Dr. Ivan Merz", a na stvaranje pjesme su ga potaknuli vlastiti učenici, koji iz sigurnosnih razloga ne mogu boraviti u svojoj školi. U ovom plemenitom apelu, Sebastian Doe-u su se priključili brojni gosti - Dubravko Jantolek (bas), Domagoj Holjevac (bubnjevi), legendarni "Gustaf" Edi Maružin (vokal), Robert Mareković (vokal), Igor Baksa (vokal), Miki Solus (vokal), Vedran Ivorek (prateći vokal) i Mali zbor OŠ Dr Ivan Merz. Videospot je režirao Josip Šomođi, a u snimanju mu je pomogao Jura Troje.

Glazbu i stihove je napisao Ivan Petranović, pjesma je snimljena u zagrebačkom studiju @Pod.roomstudio, za snimanje i miks je zaslužan Dražen Gavrilović, mastering je napravio Pavle Miholjević, a aranžeri su Dubravko Jantolek, Domagoj Holjevac, Ivan Petranović, Dražen Gavrilović, Edi Maružin, Robert Mareković, Igor Baksa i Miki Solus.

Sebastian Doe kaže: "Pjesma je nastala "po narudžbi" kad sam se 11.5. vratio u školu i kada me naših petero "trećaša" zamolilo da im napišem pjesmu o potresu. Mi nismo mogli biti u našoj OŠ Dr Ivan Merz (Račkoga 4, u centru) ali smo gostovali u OŠ Matka Laginje. No, niti u Laginjinoj iz sigurnosnih razloga nismo smjeli van na dvorište. Danas je zadnji dan ove školske godine i možemo na dvorište škole u kojoj gostujemo, ali naš Merz nam još nije siguran i obnova će trajati cijelu sljedeću školsku godinu. Za to vrijeme mi ćemo gostovati u čak tri zagrebačke škole. Pjesmom "Zagrebački apel za Markov trg i Bruxelles" želimo ubrzati obnovu glavnog grada, a pjevat ćemo je dokle god sva djeca ne budu u svojim parkovima, vrtićima i školama.".

Sebastian Doe se javnosti predstavio debitantskim albumom "Novo zdravlje dolazi", zaraznom pjesmom "Bic", a surađivao je i s grupom U pol'9 kod Sabe na singlu "Ljubavna pjesma". Sentimentalnu baladu "Isabelle", je posvetio popularnoj francuskoj pjevačici i kantautorici Zaz (Isabelle Geffroy), a u pjesmi "Bogataši vremenom" opisao je početak ljubavnog odnosa između dvije zaljubljene duše.

Pažnju brojnih medija (uključujući BBC) privukao je hvalevrijednom akcijom u vrijeme pandemije korona virusa; Ivan (Sebastian Doe) radi kao učitelj u O.Š. Dr. Ivan Merz te je potaknut porukama vlastitih učenika, kojima nedostaje škola, došao na nesvakidašnju ideju - sjeo je na bicikl (živio je u Hrvatskom Leskovcu), na leđa stavio gitaru i ukulele, "pedalirao" do Zagreba i svirao vlastitim učenicima i njihovim roditeljima ispod njihovih balkona i prozora! Ovom predivnom ljudskom gestom, Sebastian Doe je izuzetno razveselio i iznenadio učenike, koji u vrijeme pandemije koronavirusa nisu mogli izlaziti iz svojih kuća.