Najave novih izdanja

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

tonistaresinic event vinyl 1

Objavljena je dugoiščekivana, prva solo ploča Tonija Starešinića „Nesreća“ (Menart/HRT). Izdanje je dostupno na ploči (uključuje kod za download digitalnog albuma) i na digitalnim servisima. Promocija ploče će se održati 29.11. u 20 sati u zagrebačkom klubu Vinyl (ulaz besplatan).

Riječ je o soundtracku prve sezone dokumentarne serije "Nesreća", redatelja Arsena Oremovića, emitirane na HTV-u, a kako ta glazba zvuči uživo, Toni će uživo dočarati i na promociji.

Glazba je ambijentalnog elektro-akustičnog karatkera, odnosno Toni Starešinić je opisuje kao glazbu u slikama jer se ne radi o klasičnim kompozicijama:

„Opisao bih ovu glazbu kao glazbu u slikama, dok sam je radio, više sam se osjećao kao slikar nego skladatelj. Sistem rada temeljio sam na bacanju boja/zvukova i oblikovanju kratkih linija/melodija. Slike su nastale brzopotezno, a istom tom brzinom se i odvijaju pred ušima slušatelja, jedna za drugom, kao film. Uostalom to joj je i bila prva namjena, da prati film. Međutim kada smo odvojili vizualni dio od zvučnog otvorila se potreba za dodatnim nijansama klavijatura, a tu mi je pomogao i prijatelj i glazbeni suradnik trubač Andrej Jakuš.".

Fotografija na naslovnici je iz epizode o zeljezničkoj nesreći 1971, u kojoj je između ostalih, stradao nesretni policajac predstavljen na prednjoj strani omota koja je, s obzirom na to da je većina nesreća bila u starom sistemu, rađena u retro Yu štihu, kaže redatelj Arsen Oremović i pojašnjava kako je album je dvojezičan jer Tonijeva instrumentalna glazba s lakoćom nadilazi ovo podneblje:

„I ona je rađena na retro "analogni" način pa je album mogao isti ovakav biti snimljen u 1970-ima, a opet je uzuzetno suvremen. Ako ću malo karikirati, to je za mene najbolji ex Yu instrumentalni elektronski album koji zapravo nikad nije snimljen. Tako da je dogovor s Menartom bio da ga radimo dvojezično za vanjska tržista kojem to retro pakiranje može biti dodatna vrijednost i intriga."

Podsjetimo, serija s igranim dijelovima u šest epizoda obrađuje neke od najvećih prometnih i prirodnih nesreća u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata. Svaka epizoda prve sezone serije izvršne producentice Maje Vukić (Izazov 365) i urednika Leona Rizmaula bavi se jednom od velikih tragedija: analizira se tragedija "mirogojskog" tramvaja br. 13 iz 1954. godine, velika poplava u Zagrebu 1964., željeznička nesreća na Glavnom kolodvoru u Zagrebu 1974., dvije epizode prate sudar britanskog i slovenskog aviona iznad Vrbovca 1976. te sudar brodova Aurora i Ilirija u dubrovačkoj luci Gruž 1992. godine.

Cijeli soundtrack je Toni snimio u svom studiju Tonic Electronic i baziran je na Moog, Dave Smith i Korg klavijaturama.

Tonija Starešinića znamo iz bendova Chui i Mangroove, a prati i Josipu Lisac i Edu Maajku. No unatoč gustom rasporedu,Toni je napravio i svoj prvi soundtrack za dokumentarni serijal. Prva sezona serijala je bila jedna od najgledanijih emisija na HTV-u, a u tijeku je i snimanje druge sezone.

Popis pjesama

1. Tema vlaka 216 (gost: Andrej Jakuš) – 5:14
2. Ljudski faktor – 2:42
3. Na aerodromu – 3:16
4. Na kraju samo uspomene ostanu – 2:47
5. Moglo je završiti drukčije (gost: Andrej Jakuš) – 3:44
6. Morska suita br. 2 – 11:15
I. Brodski motori
II Ispod površine
III Morski duhovi (gost: Andrej Jakuš)
IV Tragovima kapetana Nema
7. Spomen-ploča - 1:49
8. Savski epilog - 2:18
9. U sljedećoj sezoni... (gost: Andrej Jakuš) - 3:04