Najave novih izdanja

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

revolucion

Prokletstvo drugog albuma poznata je diskografska pogibelj u koju su mnogobrojni izvođači pristigli nakon vrsnoga prvijenca. Mnogi su zapeli na toj stepenici uglavnom pokušavajući nadmašiti tehnološke domete nastupnog albuma stavljajući sadržaj u drugi plan. Danas je to anakrona zamka zato jer sam format albuma sve više služi kao kolekcija singlova, a ne kao jedinstveni umjetnički iskaz; druga je funkcija današnjih albuma da budu svojevrstan izlog onoga što izvođač pruža na pozornici.

Drugi album Turista Revolución funkcionira na obje razine: riječ je o rasnome pop-rock bendu koji čine prekaljeni profesionalci s participacijom na više od stotinu albuma različitih izvođača u varijabilnim ulogama tako da su im dobro poznata pravila igre prilikom transformacije iz debitanta u ostvarivača očekivanja. Pola pjesama s albuma koji su plasirani kao singlovi uoči njegova izlaska znači da Turisti vrlo dobro znaju kako komunicirati s trenutačnim diskografskim trendovima. Također, bend koji je startao u studiju u međuvremenu se renesansno pretvorio u prvoklasnu live-atrakciju.

Turisti su ostali vjerni osnovnoj recepturi s prvijenca Human-Esque: na temelju čvrstih ritmova Bobe Grujičića i preciznosti Sergeja Hofmana gitaristički pasaži Vave Simcicha i vokalne finese Ive Močibob slušatelja vode u zarone u različite žanrove. Revolución nudi kompaktnije oblikovanje repertoara očito više usmjerenoga prema live izvedbama no svaka skladba ima svoju songsobnost, od razorne naslovne skladbe preko probijanja zvučnog zida u efektnoj obradi pjesme Javna kupatila grupe Paraf do kinematičnoga surf instrumentala Frape od mandarina. Duet Vave i Ive u finalnoj skladbi Vegas izvrsno zaključuje album, a na neki način posveta je njihovim paralelnim karijerama – Vavinoj instrumentalnoj i Ivinoj u kvartetu ENI.

Kao i njihovi negdašnji imenjaci koji su nastali i nestali prije četrdesetak godina – The Tourists (iz kojih su nikli Eurythmics!), riječki Turisti stvaraju inspirativnu glazbu koja automatski navodi na repetitivno slušanje linijskim ili random redoslijedom. Njihovo glazbeno putovanje, srećom, nije kružno, svaka nova skladba otkriva nove kvalitativne autorske i izvođačke domete ovoga osobitog benda.

'Revolución' ima deset pjesama, devet autorskih Vave Simcicha i obradu punk rock klasika 'Javna kupatila'. Album je sniman u kastavskom studiju s dugogodišnjim suradnikom producentom Matejom Zecom, a kao gosti se pojavljuju Darko Terlević iz THE SIIDS, Robert Jovanović (kratkotrajno i član benda) iz Mandrila, te Raul Varljen iz Parafa.

Fotografije na albumu potpisuje Blagoja Pešić, omot je djelo street art umjetnika Vladimira Tomića Moska (naziv arta: Under The Sun, Flowers Blossom), a konačni izgled dao je Mladen Stipanović Stipe iz studija SMART69.

Svoj novi album Turisti će predstaviti svirkom uživo u riječkom River Pubu, u subotu 12.10. Njihov live nastup najbolji je način da u potpunosti doživite odlično pop rock glazbeno putovanje.