Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

varga album

Zagrebački kantautor Zvonimir Varga povodom deset godina djelovanja na sceni objavljuje glazbenu kompilaciju "Zvukovi".

Snimke s ove kompilacije nastale su u periodu od 2013. do 2019. godine i predstavljaju dvije strane stvaralaštva Zvonimira Varge. S jedne strane tu su njegove angažirano-humorne, a s druge strane nježne i melankolične ljubavne pjesme. Uz jedanaest već objavljenih pjesama, tu je i jedna sasvim nova, "Kako da se volim?", koja otvara kompilaciju. Koncertna promocija kompilacije "Zvukovi" će se održati u srijedu, 25. rujna, u zagrebačkoj glazbenoj knjižari Rockmark u sklopu festivala "Velika rock eksplozija #12". Koncert počinje točno u 19 sati, a uz Vargu će nastupiti i velikogorički kantautor Frik iz kvarta. Nakon Rockmarka, Varga će do kraja ove godine nastupiti u zagrebačkoj kaznionici Remetinec (22.10.), KC Labu u Novom Sadu (24.10.), KC Walkowu u Vinkovcima (25.10.) te na Zagorje Blues Etno Festivalu (6.11.).

U aranžmanima i produkciji pjesama Vargi su najviše pomogli Jere Šešelja i Mark Mrakovčić, a treba istaknuti i Antonina Šimića, Marka Kanceljaka te dvojac Lora Šuljić i Zoran Pleško. Osim gore spomenutih, zagrebački kantautor se zahvaljuje svima koji su glazbenom suradnjom dali svoj obol njegovom novom izdanju: Dean Melki, Jasmina Alihodžić, Stjepan Hrastić, Ivan Andrijević, Marin Fatović, Daniel Kadijević, Miki Solus, Sabina Herman, Matej Milošev, Jurica Hotko, Hana Blažević, Mario Klarić, Martin Mandir, Ana Patačko i Matej Magdić.

Do kraja godine u planu je još jedan singl, a za sljedeću godinu planiran je novi studijski album.

Zvonimir Varga je po mnogočemu jedinstvena figura na hrvatskoj kantautorskoj sceni - glazbi se ozbiljnije posvetio tek nakon što je prešao tridesetu, a zatim je u idućih 10 godina objavio osam albuma ("Krugovi" i "7" iz 2016. su odabrani među najbolje u regiji), 15-ak singlova i spotova, napisao zbirku poezije i slikovnicu te skladao za kazalište. Njegov rad izdvaja se iz mora i gomila estradnog "kičeraja", spajajući mainstream i kantautorski klasicizam s elementima americane koja se može nazvati i "hrvaticana"; "Imati ljubavne pjesme koje su iskrene i ogoljene, bez maskiranih tekstova, a opet ne zvučati sladunjavo, nešto je što rijetki mogu...", kaže kritika koja također tvrdi da svaka njegova pjesma prikazuje mnogo različitih stanja svijesti, događaja, zapažanja i raspoloženja, a ugodno ih je slušati upravo zbog jednostavnosti formata.