Najave novih izdanja
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

scherzo

Papandopulo kvartet saksofona, sastavljen od najboljih hrvatskih saksofonista mlađe generacije - Nikole Fabijanića, Gordana Tudora, Tomislava Žužaka i Gorana Jurkovića, objavio je novi album "Scherzo".

Treći album cijenjenog kvarteta u nakladi Croatia Recordsa sadrži djela Eugenea Bozza, Borisa Papandopula, Željka Brkanovića, Pierre-Max Duboisa i Davora Bobića. Djela koja su mladi saksofonisti odlučili snimiti došla su, kao i obično, na njihove notne stalke iz raznih smjerova. Originalne standarde francuske literature: "Andante et scherzo" Eugenea Bozze te "Quatuor" Pierre-Max Duboisa često i rado izvode pa su ih odlučili sačuvati na i CD-u. "Kvartet 3." Željka Brkanovića skladan je za Papandopulo kvartet po narudžbi festivala Osorske glazbene večeri, a praizveden je 16. srpnja 2017. godine. Papandopulova glazba pak, uvijek ih je privlačila. Nakon originalnog djela "Šest krokija za kvartet saksofona" koji su snimili na prvom CD-u pod nazivom "Papandopulo", krenuli su u potragu za drugim njegovim prikladnim djelom. Pijanist Ivan Batoš, kolega i prijatelj koji ih poznaje možda bolje od njih samih, posvetio im je svoj trud obradivši tri Papandopulova klavirskih studija za kvartet saksofona. Posljednje posvećeno djelo Papandopulo kvartetu, "Choral i scherzando" Davora Bobića, kvartet je praizveo 2. listopada 2017. u Zagrebu, na njihovom recitalu u Maloj dvorani Lisinski.

Koncerti Papandopulo kvarteta redovito su praćeni burnim odobravanjem publike i pohvalama kritike: "Opuštenost i sigurnost u nastupu, intonativna preciznost i bogatstvo tonske kreacije, vještina u raznovrsnim artikulacijama, fantastična pokretljivost i preciznost kako u najvišim, tako i u najnižim registrima, jednom riječju, zadivljujuća tehnička potkovanost, temelji su na kojima članovi Papandopulo kvarteta grade svoju glazbenu izražajnost i izričajnost… Zbog toga Papandopulo kvartet može ponosno i dostojno nositi ime jednoga od najsvestranijih, najmuzikalnijih i strastveno glazbi posvećenih velikana hrvatske glazbene povijesti." Mirta Špoljarić, SBPlus.hr

Album "Scherzo" snimio je i producirao Krešimir Petar Pustički, a objavljen je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Zanimljivo likovno rješenje albuma s notnim crtovljem na naslovnici na koje se lijepe naljepnice po vlastitom izboru, potpisuje Karlo Kazinoti.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici