Najave novih izdanja

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bowvsplectrum cd

Bow vs Plectrum (gudalo protiv trzalice) je duo Filipa Novosela (tambura) i Tihomira Hojsaka (kontrabas) nastao na ideji da se kombiniraju dva žičana instrumenta uz različite tradicije sviranja.

Danas je u nakladi Aquarius Records objavljen njihov drugi studijski album „Strings Only“ snimljen u suradnji s gudačima Zagrebačke filharmonije. Prvijenac „Bow vs Plectrum“ objavljen u travnju 2016. donio je osvježenje na hrvatsku i svjetsku instrumentalnu etno scenu pa su u godinu i pol nakon prvog izdanja obišli cijelu Hrvatsku, svirali u BiH, Srbiji i Sloveniji, Austriji, Italiji i Belgiji, odsvirali američku turneju s koje su se vratili s priznanjima od američkog kongresa i kalifornijskog senata, a nedavno su ostvarili i sjajan uspjeh u Kini.

Više o albumu rekao je Tihomir Hojsak: Na našem novom albumu htjeli smo napraviti korak više te se predstaviti svijetu ne samo kao vrhunski instrumentalisti nego i kao skladatelji i orkestratori, gdje smo svoje postojeće i neke nove skladbe aranžirali za solo kontrabas i solo tamburu uz pratnju gudača. Velika nam je čast što imamo priliku surađivati sa Zagrebačkom Filharmonijom, našim najrenomiranijim orkestrom. Oni koji su imali prilike čuti album reagirali su sjajno, a jedan od njih je i kultni skladatelj s BBC-a Bill Connor, koji je napisao i prvu recenziju koja se nalazi u knjižici albuma. Orkestrom je majstorski ravnao dirigent Igor Tatarević, a produkciju potpisuju Krešimir Seletković i Filip Vidović. Nećemo zaboraviti ni komorni zbor Ivan Filipović pod ravnanjem Gorana Jerkovića koji je naš zvuk obogatio u pjesmi „Bow vs Plectrum“..

U nastavku pročitajte nekoliko rečenica Bill Connora iz predgovora CD-a „Strings only“:
...izvedba i snimka su prvoklasne. Kompozicije oba autora/izvođača napisane su vrlo inovativno, a izvedene s ogromnom energijom. Gudači Zagrebačke filharmonije odgovaraju s istom energijom i istim poletom, precizno po uputama maestra Igora Tatarevića. Vjerujte, nećete nigdje naći album poput ovoga i budite oprezni da ne kategorizirate isti po instrumentaciji. Ove kompozicije i sviračke tehnike razvijane godinama s utjecajima sa svih strana svijeta uspješno su postale jedan glas kroz četiri ruke i dva uma; Bow vs Plectrum.

STRINGS ONLY
(CD 609-17)

1. Mista Dance
2. Balkanika
3. Dalmatian Sunrise
4. Hard Times
5. Kit Blues
6. Blue Blouse Blues
7. Eleno Kerko, Eleno (trad.)
8. Bow vs Plectrum
9. Wanna Jam?