×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U medijima se sve više i više pričalo kako će početkom rujna izaći novi,  deseti po redu solo album Roberta Planta "Lullaby and... The Ceaseless Roar". Nakon puno nagađanja hoće li to biti 5., 7. ili 9. rujna,  Nonesuch/Warner Bros. Records odredili su dinamiku: veći dio Europe 5.9., Velika Britanija 8.9. te SAD 9.9.

Ovo je prvi Plantov studijski album s pratećim bandom The Sensational Space Shifters, koji se ne spominje na 'front coveru', ali to je manje važno. Ono što je bitno su glazbenici koji su iznjedrili i snimili ovaj studijski uradak. Na albumu se nalazi 11 pjesama od kojih je Plant skladao devet. Eto, morale su proći pune četiri godine da ovaj 'stari mačak' ponovno nešto pusti iz svoje radionice. "Lullaby and... The Ceaseless Roar" dolazi nakon albuma "Band Of Joy" (2010.) i ponovno je to album koji u sebi sadrži... glazbu. E sad, možemo mi tu glazbu titulirati, nazivati ovako ili onako; osobno držim da ju je i najbolje zvati glazba, a sam ju Plant opisuje kao 'Trance meets Zep'. No, ako pogledamo tko čini bend The Sensational Space Shifters, mnogo toga otvorit će se poput pročitane knjige. Evo ih redom:

Justin Adams - bendirs, djembe, gitare, tehardant, back vokali
Liam "Skin" Tyson - banjo, gitara, back vokali
John Baggott - klavijature, loops, moog bas, klavir, tabal, back vokali
Juldeh Camara - kologo, ritti, Fulani vokali
Billy Fuller - bas, drum programiranje, omnichord, kontrabas
Dave Smith - bubnjevi
Naravno, glavni vokal je Robert Plant, koji je ujedno i producent albuma, dok je miksanje odradio Tchad Blake.

Naravno, svi uočavamo instrumente koji nam nisu previše poznati, ali ako znamo da nam dolaze iz zapadne i sjeverne Afrike, sve nam postaje jasnije. Naime, čim spominjeno te predjele odmah se prisjećamo blues grupe Tinariwen, koja nam dolazi iz Sahare, ali vrijedi se prisjetiti i, nažalost, pokojnog Alia Ibrahim “Farka” Touréa (31.10. 1939. - 07.03.2006.), nevjerojatnog pjevača i gitarista, zapravo multi- instrumentalista iz Malija, koji je svakako jedan od najpriznatijih i najcjenjenijih afričkih glazbenika u svijetu. Ali vratimo se malo na instrumente - evo male poduke: ritti je violina koja ima samo jednu strunu, a kologo je instrument kojieg čine četiri niza lutnje i koje nadahnuto svira Juldeh Camara. Posebnu teksturu skladbama na albumu daje Justin Adams, multi-instrumentalist, a naravno i bez ikakve sumnje, njih dvojica čine neko pogonsko postrojenje koje šiba kompozicije koje u sebi prvotno nose ugođaj, a potom su one izvrsna podloga za meditativne trenutke kako samih glazbenika, tako i slušatelja. Zanimljivo je to što je, za razliku od mnogih svojih godišnjaka, glazbenika, kolega i suvremenika, koji su održani i postojani, te sve temelje na svojim slavnim danima i tako sami sebe, 'ajmo to tako kazati, drže na životu, Robert Plant uspio ostati relevantan i svoj na način da istinskim istraživačkim potezima i radom otkriva raznolike mogućnosti glazbenih stremljenja. Baš zato, za razliku od, primjerice Jimmyja Pagea koji stalno 'kopa' po Zeppelinima, Plant je pola svijeta daleko, barem figurativno rečeno. On tamo negdje istražuje afričke, pan-globalne ritmove, kao i mnoge zamršene glazbene sekvence, koje su zapravo zakopane duboko u glazbi koja doista ima malo veze sa, na primjer, američkim bluesom.

"Lullaby and... The Ceaseless Roar" proširuje teritorijalne granice koje su postavljene albumima "Raising Sand" i "Band of Joy". Da, bilo je to vrlo fleksibilno balansiranje unutar baš tih postavljenih granica. No, mnogi sada pišu i tvrde da je to zapravo istinski svjetski glazbeni album usmjeren na publiku koja razumije želje i stremljenja glazbenika i pokušaj da se razbije mit o ostarjelom rokeru koji se hvata za slamku spasa. Robert Plant je i ovim albumom dokazao da je istinski glazbenik koji živi, osjeća i izvodi tu svoju glazbu. A ovo bi mogao zapravo biti još jedan novi i vrlo nadahnuti početak glazbenika njegove dobi.

PREPORUKA:
Zvuci bendža, elektronike, raznih zapadnoafričkih udaraljki i žičanih instrumenata, pa sve do tradicionalnih rock-instrumenta, vode nas kroz nadahnutih 11 skladbi, punih raznih efekata, udaraljki, zveckanja i snažne atmosfere. Za mix-pultom sjedio i radio je Tchad Blake, čovjek koji je radio s Elvisom Costellom, Peterom Gabrielom i Tomom Waitsom. S druge pak strane, svi oni koji očekuju nešto tipa 'Whole Lotta Love', neka uzmu sve one albume Zeppelina, Pagea i Planta iz prijašnjeg razdoblja i neka slušaju koliko žele, vole i mogu. Nasuprot tome, ovaj zadnji studijski album traži samo jedno: što više slušanja i uživanja u nikad zrelijem vokalu Robert Planta u pjesmi A Stolen Kiss, a bogme vrijedi istaknuti pjesme poput: otvarajuće Little Maggie, Poor Howard, Arbaden (Maggie’s Babby), hitoidnih Rainbow, Turn It Up, Embrace Another Fall i House Of Love te svakako narastajuće Pocketful Of Golden.

Je li ovaj album bolji od onih klasičnih albuma Zeppelina? Naravno da ne. Ali, ako ste na sceni, ako ste još uvijek tu, onda se ovakvim glazbenim uratkom nemate čega sramiti. To je vaša glazba i točka. Pa, 'tko voli nek' izvoli!' O svemu sam Plant kaže: Along the trail there are expectations, disappointments, happiness, questions and strong relationships, ... and now I m able to express my feelings through melody, power and trance; together in a kaleidescope of sound, colour, and friendship.

Osobna karta albuma

Izvođač Robert Plant
Naziv albuma Lullaby and... The Ceaseless Roar
Izdavač Nonesuch/Warner Bros.
Produkcija Robert Plant
Datum objave 5.9. (većina Europe)
8.9. (UK)
9.9. (SAD)
Snimano Helium Studios, Wiltshire
Real World Studios, nr. Bath
Contino Rooms, London
Posebna napomena Digipack izdanje s jednim diskom

Popis pjesama

1. Little Maggie
2. Rainbow
3. Pocketful of Golden
4. Embrace Another Fall
5. Turn It Up
6. A Stolen Kiss
7. Somebody There
8. Poor Howard
9. House of Love
10. Up on the Hollow Hill (Understanding Arthur)
11. Arbaden (Maggie's Babby)
Linkovi

Rainbow - Audio