Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua (1926-1987) koji je (na svoj rođendan) 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1 000 000 godina. Nastavljajući tu ideju nakon njegove smrti umjetnici diljem svijeta počeli su slaviti tu zamisao VJEČNE MREŽE - a tako to bude i ove godine: svaka zemlja sudionica, svaki grad i mjesto na kojemu se proslava odvija - organizira svoje slavlje. Potpuno je nevažno radi li se o susretu nekoliko prijatelja u privatnom studiju ili o koncertnoj večeri u muzeju, galeriji, na radijskoj postaji ili u koncertnoj dvorani. Jedini uvjet jest da svatko (svaka skupina) svoje darove Umjetnosti šalje odnosno razmjenjuje s drugima.

Hrvatski se radio uključuje po sedamnaesti put u međunarodni projekt skupine stručnjaka za ars acusticu Europske radiodifuzijske unije (EBU) koja za Art's Birthday povezuje dvadesetak gradova.

Radijski urednici i producenti povezani u skupinu stručnjaka za ars acusticu pri Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) već 17 godina organiziraju zajedničko slavlje u eteru zahvaljujući (isprva satelitskim) radijskim prijenosima putem internetskog protokola kojima se razmjenjuju najrazličitiji događaji, koncerti, instalacije ili zvučni radovi nastavljajući Filliouovim tragovima. Izravna uključenja u prijenos koji povezuje dvadesetak europskih gradova, njihove nacionalne ili nezavisne radijske postaje i samostalne umjetnike, ovu jedinstvenu radiofonsku proslavu rastvaraju u četverosatnome trajanju od 20 sati do ponoći.

Hrvatski radio na svojem Trećem programu preuzima prijenos-proslavu u sveukupnome trajanju otvarajući jedinstveno medijsko putovanje diljem Europe:

Bratislava, Stockholm, Lausanne, Freiburg, Bukurešt, Lisabon, Madrid, Berlin, Bern, Beč, Antwerp, Beograd, Varšava, Leipzig i Ljubljana, te dakako i Zagreb.

Hrvatski radio je u proteklih šesnaest godina europskoj publici predstavio brojne hrvatske suvremene umjetnike sklone eksperimentiranju zvukom - ove godine to je mladi perkusionist, skladatelj i programer Alex Brajković. U multi-instrumentalnom, elektro-akustičnom performansu pod naslovom Lineworks Brajković istražuje ravnotežu između kompozicije i improvizacije, sintetiziranih i akustičnih zvukova, krutog i elastičnog glazbenog materijala, intenzivnih ritmova i ambijentalnih tekstura. Svoje skladbe izvodi uz korištenje modularnih sintesajzera, računala, udaraljki i manipuliranih zvukova iz prirode i studija. Ekskluzivno za Rođendan umjetnosti Alex Brajković premijerno će izvesti nova djela iz serijala Lineworks, a neke od skladbi koje će izvesti na koncertu u Studiju Bajsić na HRT-u dio su novog albuma koji će objaviti u proljeće.

Proslave Rođendana umjetnosti koje su predstavljale hrvatske umjetnike u EBU projektu bile su prije pandemijskih uvjeta organizirane u pomno biranim atraktivnim zagrebačkim koncertnim, klupskim ili muzejskim prostorima, a sada se već drugu godinu, u skladu s epidemiološkim mjerama i situacijom, emitiraju iz našeg Studija Bajsić na HRT-u. Malobrojna će publika imati privilegiju biti u studiju, ali će uz radijski prijenos biti omogućen i video streaming na Facebook stranici Dramskog programa Hrvatskog radija.

Već sedamnaesti put na Hrvatskom radiju Rođendan umjetnosti pripremaju urednice projekta Adriana Kramarić (Odjel Drama) i Iva Lovrec Štefanović (Odjel Glazbeni sadržaji) koja je i komentatorica izravnog prijenosa, a niz godina ovaj zahtjevni izravni prijenos događaja koji Zagreb šalje u međunarodni projekt tonski ostvaruje tonmajstorica Marijana Begović.

Rođendan umjetnosti možete pratiti u eteru Trećeg programa HRA od 20 sati do ponoći, u ponedjeljak 17. siječnja, te putem platforme hrti, dok će videostreaming koncerta iz Studija Bajsić biti dostupan na Facebook stranici Dramskog programa Hrvatskog radija. Nakon emitiranja prijenos možete naći u Slušaonici.