Najave koncerata
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U nedjelju, 14. travnja ZEZ i Močvara ponovno ujedinjuju snage i u grad dovode SIKSU, poljski punk, spoken-word, performance duo.

Ubrzana individualizacija i otuđenje čovjeka od kolektiva zbog potrage za slobodom dovelo ga je do socijalne litice, a zbog nedostatka kolektivnog oslonca ostao je sam i ogoljen u mraku. Nesigurnost, socijalna anksioznost, nelagoda i otuđenost proždiru ljudsku psihu, a možda je suočavanje s ekstremnim verzijama ovih osjećaja najbolji način da ih se barem na kratko, kroz katarzičnu lekciju nadiđe. Poljski duo SIKSA nevjerojatno je dobar u prijenosu interaktivne kolektivne lekcije te vrste, a način na koji to rade je poprilično jednostavan – bas, vokal i pokret. Zašto bi projekt s ovako jednostavnim postavkama ikome bio zanimljiv?

SIKSA je kontroverzni Poljski projekt kojeg čine hipnotičar Buri i demonska Alex. Bas služi primarno hipnozi, a Alexin strašan freestyle unosi se svakom slušatelju u lice. Poljski jezik u tom slučaju ima dvije funkcije: slušatelja obuzima nesigurnost razumijevanja onoga što je demon upravo rekao nekome u lice, ali i kao zaštita – ponekad je najbolje ne znati sve.

Ono što se dogodi svakako je ostavljeno za interpretaciju. Alex tijekom cijelog performansa izvodi vratolomije, a neugodni položaji tijela u koje se stavlja reflektiraju mentalno stanje slušatelja tijekom koncerta. Svakako prethodni nastup na ZEZ festivalu 2022. nikoga nije ostavio ravnodušnim. Pejorativni pojam koji opisuje naivnu mladu ženu (SIKSA) ono je što već na prvu odaje političku obojenost projekta, stoga iako terapijski performans, poruka je na kraju dana ipak politička/feministička. Kroz basnu u kojoj slušatelji sudjeluju kao likovi (životinje), ispričane su nepravde kojima smo svakodnevno izloženi.

vrata - 20h

početak - 21h

Upad u pretprodaji: 7 €
Upad na dan događanja: 10 €IzvještajiMortal Kombat na kućnom pragu


Rod Stewart u Ljubljani


Zagrebački kultni klub ugostio mlade nade glazbene scene


Još jedna uzbudljiva večer Vrela zvuka: Magalí Sare i Manel Fortia


Gipsy Kings ispunili zagrebačku Arenu latino zvukovima


Galerija fotografija: Foncedalle, GØK2, Host Unknown


Krankšvester tradicionalno odlični u Vintageu


Chris Botti potvrdio svoju veličinu


Valhalla MUF 2024.


Symphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin