Najave koncerata
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a u Majstorskom ciklusu, koji će se održati u četvrtak, 26. siječnja u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, posveta je maestru Nikši Barezi. Njegovim odlaskom, 14. siječnja 2022., oprostili smo se od našeg posljednjeg dirigenta 'staroga kova'. Uz brojne aktivnosti u domovini i inozemstvu, proveo je gotovo dva desetljeća na poziciji šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a, od 1992. do 2011.

Zagovarao je i smatrao nužnim sveobuhvatan pristup glazbi, od poznavanja povijesnih okolnosti, posebnosti umjetničkih stilova i estetike pojedinog skladatelja do temeljitog poniranja u izvore s ciljem oživljavanja notnih zapisa i nalaženja nadahnuća za njihovo tumačenje.

Glazbene drame Richarda Wagnera isticao je kao dirigentski 'Sveti Gral' kojemu se on itekako približio: dirigirao je sva Wagnerova ostvarenja, neka i više puta. Kao posveta tom dijelu maestrovog djelovanja i golemom repertoaru kojim je vladao, na programu ovoga koncerta, naći će se jedan od najljepših primjera Wagnerove simfonijske, instrumentalne glazbe, Čar Velikoga petka iz njegova posljednjeg ostvarenja, Parsifala, te simfonijska pjesma Smrt i preobraženje, kojom je Richard Strauss prikazao umjetnika koji se na samrti prisjeća svojeg života.

Izvedbama, kojima se pridružuje i Simfonija u fis-molu Dore Pejačević, ravnat će maestro Ivan Repušić. Prva je to hrvatska moderna simfonija, a praizvedena je 10. veljače 1920. u Dresdenu, kada je Dresdenskom filharmonijom ravnao Edwin Lindner. Riječ je o zrelom djelu, gustog, zasićenog kasnoromantičarskog sloga i bogate orkestracije - istinskom odrazu tadašnjih zbivanja na europskoj glazbenoj sceni. Vodeći svjetski orkestri otkrivaju njeno stvaralaštvo, osobito u 2022. i ovoj godini kada se obilježava sto godina od njezine smrti.

Koncert ide u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Pojedinačne ulaznice dostupne su na ulaznice.hr i na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici