Najave koncerata
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Spoleto festival dei Due Mondi spada među najvažnije svjetske festivale izvedbenih umjetnosti, koji se od 1958. održava u prekrasnom umbrijskom gradiću Spoletu. Naime, tada ga je osnovao kompozitor Gian Carlo Menotti. Program je podijeljen u tri velika segmenta: glazba, kazalište i ples, no naravno tu su i brojni popratni programi vezani za vizualne umjetnosti, s obzirom na to da je Spoleto oduvijek imao i posebnu vezu s likovnom umjetnošću. Na festivalu u Spoletu tijekom desetljeća nastupili su najprominentniji umjetnici 20. st. od Rudolfa Nurejeva do Roberta Wilsona. Ime festivala „Dva svijeta“ dolazi od Menottijeve ideje da se na ovom festivalu susretnu svjetovi europske i američke kulture, koncept koji je jačala činjenica da se u SAD-u u Charlestonu održavao „twin festival“ Spoleto festival USA. Festivali su bili „upareni“ 15 godina, no nakon rastućih sukoba između obitelji Menotti i odbora američkog festivala 90-ih došlo je do razdvajanja. Menotti je umro 2007., uslijedili su novi umjetnički direktori, a od 2021. umjetnička direktorica festivala je Monique Veaute.

65. izdanje festival održat će se od 24.6. do 10.7. 2022. s vrlo bogatim programom; iz glazbenog sektora treba izdvojiti kanadsku sopranisticu i dirigenticu Barbaru Hannigan, Angelique Kido i fado zvijezdu Marizu, iz kazališnog Jeanne Candel i Thomasa Ostermeiera, a iz plesnog koreografkinje Annu Teresu De Keersmaeker i Blancu Li. Program će predstaviti neke od najvećih svjetskih talenata na kazališnim pozornicama, u otvorenim prostorima, i u nekim nekonvencionalnim prostorima, održavajući tradiciju Spoleta kao jedinstvene festivalske lokacije.
Detaljni program i više praktičnih informacija o festivalu i o ulaznicama nalazi se na službenoj stranici festivala: https://festivaldispoleto.com/en/



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici