Najave koncerata

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Povodom izdanja CD-a KRUNK – Armenska klasična klavirska glazba, armenski pijanist i profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu Ruben Dalibaltayan održat će koncert i promociju spomenutog izdanja, u petak, 3. prosinca u 19.30 sati u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu. Ulaz na koncert je slobodan, a može se pratiti i ONLINE.

Izdanje KRUNK – Armenska klasična klavirska glazba svojevrstan je pokušaj da se slušatelju približi raskošan, raznolik, daškom egzotike obavijen glazbeni svijet Armenije. Odabrana su djela trojice velikih skladatelja, od kojih je svaki odigrao osobitu, iznimno važnu ulogu tijekom putovanja kroz muzičke krajolike XX. stoljeća. Komitas Vardapet nastojao je očuvati i ovjekovječiti bezvremensko nasljeđe tradicijske glazbe, Aram Hačaturjan je uspio stopiti armenski folklorni izričaj s klasičnim strukturama zapadnoeuropske muzike, a Arno Babadžanjan se bavio eksperimentiranjem s različitim žanrovima – od rocka i jazza, preko klasične, do armenske narodne glazbe – koje je mastorski povezivao u osebujan, prepoznatljiv stil.

Ruben Dalibaltayan osobitu pažnju posvećuje promoviranju djela armenskih skladatelja, čija je osebujna glazba neraskidivo povezana s poviješću i kulturom njihove domovine. Ljubav prema armenskoj kulturi, umjetnosti, a posebno glazbi, prati me cijeli život. Ovaj CD plod je godina razmišljanja, sviranja i sazrijevanja. Sam proces snimanja glazbenog materijala odvijao se u njemačkom gradu Halleu, u studiju Thoralfa Abgarjana. Uz brojne pogodnosti u kojima sam uživao moram istaknuti apsolutno jedinstveni klavir Steinway & Sons. Taj prekrasan instrument posjeduje osobitu, čarobnu zvukovnu paletu. Izgrađen na samom početku 20. stoljeća, suvremenik je Komitasa Vardapeta. Osim što vjerno dočarava Komitasov glazbeni izričaj, taj klavir pruža i izvrsne mogućnosti za izvedbu glazbe Komitasovih nasljednika, poput Arama Hačaturjana i Arnoa Babadžanjana, kaže Ruben Dalibaltayan.

Ruben Dalibaltayan rođen je u Armeniji, a od 2005. živi u Hrvatskoj i radi kao redovni profesor klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Muzičkoj akademiji u Ljubljani. Djeluje i kao gostujući profesor na Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Liechtensteinu, predsjednik je Hrvatskog društva Aleksandar Skrjabin i umjetnički direktor Međunarodnog pijanističkog natjecanja u Radovljici u Sloveniji. Studirao je na Državnom konzervatoriju Komitas u Erevanu, Ruskoj muzičkoj akademiji Gnjesin i na Moskovskom državnom konzervatoriju Čajkovski u klasama Anahit Šahbazjan, Arthura Berngardta i Valerija Kastelskog. Pobjednik je međunarodnih pijanističkih natjecanja u Armeniji, Kini, Hrvatskoj i Italiji. Na međunarodnoj glazbenoj sceni ostvario je niz zapaženih nastupa. Profesor Dalibaltayan odgojio je generaciju mladih pijanista koji su postigli sjajne rezultate i osvojili nagrade na najuglednijim svjetskim natjecanjima kao što su Ferruccio Busoni, Queen Elizabeth, Robert Schumann i Međunarodno natjecanje za mlade pijaniste u Ettlingenu.

Dalibaltayan osobitu pažnju posvećuje promoviranju djela armenskih skladatelja. Krajem 2020. objavio je nosač zvuka KRUNK – Armenska klasična klavirska glazba. U suradnji s Hrvatskim radijem i Hrvatskim glazbenim zavodom 2016. snimio je cjelokupni klavirski opus hrvatskog skladatelja Blagoja Berse. Za taj dvostruki CD primio je najviše priznanje Ministarstva kulture Republike Hrvatske – Nagradu Vladimir Nazor za najviša dostignuća u glazbi i umjetnosti.

Ulaz slobodan uz maske i obvezno predočenje covid potvrda ili vrijedećeg negativnog PCR /brzog antigenskog testa. Obveza se odnosi na sve osim na djecu do 16 godina.