Najave koncerata

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Od 2. do 6. studenog u Splitu i Solinu održat će se deveto izdanje festivala „Dani klasične gitare“. Nakon krizne, pandemijske 2020. godine, u kojoj se festival unatoč izazovnim okolnostima održao u punom opsegu i s međunarodnim gostima, organizatori za ovu godinu najavljuju najsjajnije i najbogatije izdanje ovog međunarodnog festivala koji za cilj ima predstaviti dio bogatstva koje posjeduje svjetska, ali i hrvatska gitaristička scena. Ove godine će se u okviru festivala održati pet koncerata vodećih svjetskih virtuoza, te dvije majstorske radionice za učenike, studente i profesore gitare sa šireg splitskog područja. Četiri koncerta će se održati u Splitu u koncertnoj dvorani Hrvatski dom, a jedan koncert u Solinu u Domu kulture Zvonimir.

Listu izvođača predvodi vodeća španjolska gitaristička zvijezda mlađe generacije, neponovljivi Rafael Aguirre koji svojim izvedbama klasične, flamenco i moderne glazbe oduševljava slušatelje diljem svijeta. Upravo koncert u Splitu bit će njegov prvi nastup uopće u Hrvatskoj. Petrit Ceku, hrvatski i na međunarodnoj sceni priznati virtuoz je već nekoliko puta nastupao na festivalu, a ove godine vraća se u Split s programom lirskog karaktera koji je posvećen prošle godine preminulom i neprežaljenom Goranu Listešu. Svoje prve nastupe u Hrvatskoj, i to u Splitu i Solinu, imat će i renomirani španjolski gitaristi Francisco Bernier i Antonio Duro koji će kao Seville guitar duo izvesti atraktivan program s djelima skladatelja iz raznih dijelova svijeta s naglaskom na skladatelje španjolskog kulturnog naslijeđa. Za kraj festivala nas čeka glazbena poslastica posvećena argentinskom geniju, kreatoru stila „Tango Nuevo“, Astoru Piazzolli čija se 100. obljetnica rođenja obilježava upravo ove godine. Trenutno vodeći svjetski duo bandoneon/gitara, talijanski majstori Giampaolo Bandini i Cesare Chiacchiaretta, izvest će najsjajnije Piazzolline bisere u obradi za ova dva, za izvođenje argentinskog tanga karakteristična i nezaobilazna instrumenta.

„O kvaliteti ovogodišnjih izvođača dovoljno govori činjenica da su ovi gitaristi pobjednici preko 50 gitarističkih natjecanja diljem svijeta, uključujući i najpoznatija međunarodna natjecanja poput Michele Pittaluga (Italija), Francisco Tárrega (Španjolska) i Parkening competition (SAD). Posebno smo zadovoljni što smo i ove godine osigurali da mladi gitaristi s šireg splitskog područja mogu pohađati majstorske radionice i učiti od umjetnika bogatog izvođačkog i predavačkog iskustva, te tako dobiti dodatni poticaj za svoj daljnji umjetnički i osobni razvoj“, istaknuo je direktor i osnivač festivala Josip Dragnić.

Pojedinačne ulaznice za koncerte po cijeni od 70 kn mogu se nabaviti putem sustava Adriaticket, online i na prodajnim mjestima, kao i na blagajni koncertne dvorane Hrvatski dom sat vremena prije početka svakog koncerta. Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposleni ostvaruju pravo na 50% popusta na pojedinačne ulaznice uz obavezno predočenje dokaza o svom statusu. U ponudi je i festivalska ulaznica za sve koncerte po cijeni od 150kn.

Organizatori naglašavaju da je ulaz na koncerte Seville guitar dua u Splitu i Solinu slobodan, s tim da je za koncert u Splitu obavezna rezervacija putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Budući da je kapacitet dvorana za svaki koncert ograničen na maksimalno 100 posjetitelja, neće se provoditi provjera COVID potvrda, već je obvezno nošenje maski i održavanje razmaka.

Deveti Dani klasične gitare se odvijaju pod pokroviteljstvom Minstarstva kulture i medija RH, Grada Splita, Županije Splitsko-dalmatinske i TZ grada Splita. Program je dijelom realiziran i uz potporu Talijanskog instituta za kulturu, Španjolskog veleposlanstva u Hrvatskoj te španjolske agencije AC/E koja pruža potpore programima španjolskih umjetnika u inozemstvu (PICE). I ove godine festival Dani klasične gitare je nositelj prestižne EFFE etikete koju Europsko festivalsko udruženje (EFA) dodjeljuje odabranim festivalima u Europi koji se ističu promicanjem najviših umjetničkih vrijednosti, a ujedno su značajni za lokalnu zajednicu.

„Dani klasične gitare“ međunarodna su manifestacija koja objedinjuje koncerte vrhunskih umjetnika, predavanja i predstavljanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva za gitaru, kao i seminare i radionice s mladima u cilju njihovog usavršavanja i postizanja izvrsnosti na sviračkom i umjetničkom polju. Također, kroz gostovanja gitarista iz različitih djelova Hrvatske i inozemstva otvaraju se mogućnosti suradnje među gitaristima svih generacija, a gostovanjima svjetskih gitarističkih zvijezda Split se dodatno potvrđuje kao jedan od kulturnih-gitarističkih centara Hrvatske i Europe. U okviru dosadašnjih osam izdanja „Dana klasične gitare“ održano je 39 koncerata s ukupno više od 5000 posjetitelja, te 8 majstorskih radionica (masterclassova) s ukupno više od 200 aktivnih i pasivnih sudionika.

PROGRAM

KONCERTI

- utorak 2.11. u 19h, koncertna dvorana Hrvatski dom Split
"Guitarra española" – Rafael Aguirre (Španjolska)

- srijeda 3.11. u 19h, koncertna dvorana Hrvatski dom Split
"Omaggio" – Petrit Çeku (Hrvatska / Kosovo)

- četvrtak 4.11. u 19h, koncertna dvorana Hrvatski dom Split
"Musicas del Mundo" – Sevilla Guitar Duo (Španjolska)

- petak 5.11. u 19h, Dom kulture Zvonimir Solin
"Musicas del Mundo" – Sevilla Guitar Duo (Španjolska)

- subota 6.11. u 19h, koncertna dvorana Hrvatski dom Split
“Omaggio ad Astor Piazzolla” - Cesare Chiacchiaretta, bandoneon i Giampaolo Bandini, gitara (Italija)

MAJSTORSKE RADIONICE
- srijeda 3.11. Rafael Aguirre
- četvrtak 4.11. Rafael Aguirre i Petrit Ceku



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici