Najave koncerata

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Jazziana Croatica Borne Šercara, predvodnica instrumentalnog etno jazza čiji je moto spajanje hrvatskog melosa s američkim jazz fundusom, nastupit će u nedjelju 27.lipnja na pozornici Jazzica Festa u Bjelovaru.

“Publika na Jazzici može očekivati vrhunske interpretacije i sola eminentnih glazbenika srednje generacije, Vojkana Jocića na saksofonu i Elvisa Penave na gitari, te glazbenika mlađe generacije Hrvoja Kralja na kontrabasu. Program koji ćemo izvoditi su moje autorske kompozicije inspirirane hrvatskim legendama, mitovima i pričama koje će se naći uskoro i na nosaču zvuka na kojem će nam se pridružiti LADO, Ladarice i solisti orkestra LADO." Borna Šercar

Jazziana Croatica predvodnica je hrvatskog instrumentalnog etno jazza. Moto ansambla spajanje je hrvatskog melosa s američkim jazz fundusom sa ciljem kreiranja glazbe specifične baš za ovo podneblje. Potvrda uspjeha te koncepcije brojne su strukovne nagrade i nastupi diljem svijeta.

Borna Šercar's Jazziana Croatica:

Vojkan Jocić – saksofon
Elvis Penava – gitara
Hrvoje Kralj - kontrabas
Borna Šercar – bubnjevi

Ansambl, osnovan 2009. godine, nastoji očuvati hrvatsku glazbenu baštinu inspiriranu etno utjecajem, te nametnuti nove standarde u hrvatskom jazz izričaju. Jedan od ciljeva ansambla je proizvesti zvuk autentičan podneblju u kojem živimo i stvoriti brand koji će biti prepoznatljiv, hrvatski. Na repertoaru su originalne skladbe inspirirane melosom hrvatskog podneblja i obrade nekih poznatih narodnih tema i etno elemenata iz klasične glazbe.
Krajem svibnja 2010. godine objavljen je prvi nosač zvuka pod nazivom „A Little Book Of Notes“, koji je nagrađen Porinom. Recenziju albuma napisao je Boško Petrović.
Drugi album „Nehaj“ izlazi u ljeto 2013. godine. Nominiran je u tri kategorije za Porin, a nagrađen za skladbu Melancholy.
U jesen 2014. godine izlazi treći album pod nazivom „Jazziana Croatica Big Band“, koji je nagrađen Porinom za najbolju jazz izvedbu za skladbu „New Red Dwarf“ na kojoj gostuje velikan svjetskog jazza Ernie Watts.

Četvrti album pod nazivom „Wagner goes to Hollywood“ izlazi u listopadu 2015., a peti "Rise after Fall" u listopadu 2018. godine. "Rise after Fall" kritika svrstava u top 5 jazz albuma te godine i u top 20 svih albuma objavljenih iste godine.

S ansamblom su da sada surađivali Josipa Lisac, Tamara Obrovac, Valentina Fijačko Kobić, Miljenko Prohaska, Dijana Grubišić Čiković, Ivana Bilić, Matija Dedić, Ante Gelo, Hrvoje Rupčić, Ana Lice, Ernie Watts, HGM big band, LADO.