Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Na drugom katu Knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu 8.lipnja otvorena je izložba posvećena glazbi ali i glazbenoj djelatnosti nekadašnjih profesora Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Profesori koji su uz svoje zvanje na Fakultetu pridonijeli i razvoju hrvatske glazbe su Viktor Novak, Vjekoslav Klaić, Jaroslav Šidak, Bogoljub Krnić, Rudolf Horvat i Gavro Manojlović. Jaroslav Šidak je bio angažiran u borbi za prava glazbenika dok je Vjekoslav Klaić najzaslužniji za osnivanje Glazbene akademije.

Kako su još doprinijeli razvoju hrvatske glazbe možete saznati na izložbi.

Uz poseban osvrt na već spomenuto glazbeno djelovanje nekadašnjih profesora Odsjeka za povijest, kao popratni materijali izloženi su plakati, pamfleti i naslovnice glazbenih djelatnosti počevši od devetnaestostoljetnih najava opera, preko art deco plakata svjetske jazz scene, hrvatskih šlager pjevača pa sve do suvremenih festivala.

Dodatni sadržaj u vitrinama su uz knjige raritete izloženi između ostalog i klarinet in bb i flauta in des iz druge polovice 19. stoljeća te arhivski notni materijal iz nototeke Glazbe Vis (kraj 19. stoljeća). Uz sve navedeno posjetitelji izložbe mogu uživati u gramofonu iz 1976. (jedan od prvih prijenosnih gramofona) i „košari svaštari“ u kojoj se nalazi preko 30 ploča od jazza, preko rock klasika pa do hrvatskog novog vala.

Izložbu su osmislili i postavili knjižničarke i demonstratori Zbirke za povijest Knjižnice FFZG Silvija Pisk, Stela Kos, Ante Lepur i Vinko Udiljak. Izložba je otvorena do 30.6.2021.

Više informacija možete pronaći na: https://www.facebook.com/drugi.kat.sna/